asagoth
Coldwater
Super aktywny
Rock 'n' roll baby
|
|
« Odpowiedz #225 : Kwiecień 12, 2010, 21:52:57 » |
|
Nie tyle co zarzucał co naprawde wyglądała apatycznie i ciesze się że jednak się rusza i to żwawo to dobry znak nie myślałeś o jednej pożądnej parze pielęgnic?? Tzn całe 600l w korzeniach ciemne tło i żwir jedna świetlówka uwydatniająca zimne kolory i dorosła para np electric blue... to by było coś nie podchodzą mi akwaria z miksem pielęgnic amerykańskich
|
|
|
|
|
|
|
Grundman
|
|
« Odpowiedz #226 : Kwiecień 13, 2010, 06:25:39 » |
|
Skoro nie trzeba to nie będę się bawił z wodą. Baniak postawiony. Jeszcze tylko wykończyć i wstawię go na forum Nom, przy tych rybach co masz nie ma potrzeby Czyli powiększyłeś akwarium? I masz teraz 600? Ryby zostały wszystkie te same, czy coś dorzuciłeś jeszcze?
|
|
|
|
|
|
|
Hubikopter
|
|
« Odpowiedz #227 : Kwiecień 19, 2010, 21:31:02 » |
|
620 brutto, ale właśnie wstałem rano w sobotę i dokonałem maskarycznego odkrycia - ludzie, którzy robili to akwarium uszkodzili szyby i pękniętą część przy rogu zalali silikonem, a jakoś wcześniej w euforii z nowego akwarium umknęło mi to uwadze, ale fachowa obsługa sklepowa natychmiast wymieniła baniak, ale ryby musiały być już wpuszczone po 6h do akwarium, ponieważ pływały w 32l po żółwiu. Żeby nie marnować wody oraz cennych bakterii nitryfikacyjnych zalałem jeszcze stare 60l, więc w sumie około 80l ze starą wodą się uchowało. Nie czyściłem też filtra, ani kamieni, żeby zachowało się co mogło. Sytuacja awaryjna, więc zbiornik będzie dojrzewał z rybami. Jaki proponujecie wystrój oraz ewentualnie rośliny dla P. Synspilum, T. Buttikoferi, M. Estherae, S. Ocellifer, H. Bimaculatus??
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 19, 2010, 21:41:21 wysłane przez Hubikopter »
|
|
|
|
|
piotrK
Cichlid Nut
Nowy
|
|
« Odpowiedz #228 : Kwiecień 21, 2010, 23:26:49 » |
|
Ugh, ale masz mix w tym baniaku. Patrząc na biotopy należałoby dać: trochę usypiska z kamieni (dla malawi), jakiś korzeń, ze dwa płaskie otoczaki, itd. Nie myślałeś o jakiejś bardziej wypaśnej obsadzie do takiego fajnego baniaka? Nie wiem skąd jesteś, ja wkrótce będę poszukiwał jakichś ciekawych Centralsów (450 w drodze, poród z komplikacjami... )
|
|
|
|
|
|
|
Hubikopter
|
|
« Odpowiedz #229 : Kwiecień 22, 2010, 07:42:28 » |
|
Malawi zostało po Malawi , a reszta ryb jest taka, bo dołożenie biotopowo się nie udało. PS. Jestem z Ostrowa Wielkopolskiego .
|
|
|
|
|
|
|
piotrK
Cichlid Nut
Nowy
|
|
« Odpowiedz #230 : Kwiecień 22, 2010, 15:50:10 » |
|
No to troszku za daleko ode mnie... Najlepiej jakbyś dał czarne tło - cokolwiek byś wtedy nie dał do środka będzie akwarium wyglądało elegancko
|
|
|
|
|
|
|
Hubikopter
|
|
« Odpowiedz #231 : Kwiecień 22, 2010, 15:53:35 » |
|
Ok. Szukałem czarnej bibuły, ale nie było, więc próbowałem już z niebieską, granatową, zieloną, no i teraz brazową .
|
|
|
|
|
|
|
Grundman
|
|
« Odpowiedz #232 : Kwiecień 23, 2010, 13:43:52 » |
|
Jaki proponujecie wystrój oraz ewentualnie rośliny dla P. Synspilum, T. Buttikoferi, M. Estherae, S. Ocellifer, H. Bimaculatus?? Ja bym wystrój robił pod duże pielęgnice mimo wszystko - no bo są trzy gatunki takich (w tym dwa afrykańskie ;-) ). Czyli: głównie korzenie, ewnetualnie jakieś jaskinie. z roślin to nie wiem - grodek jakieś dał do swoich pielęgnic niebieskołuskich i mu się utrzymują jak narazie... Więc może coś takiego jak on. I chyba bym dodał chociaż do jednego z tych gatunków drugą rybke, tak by była parka Ale wiem że w poprzednim mniejszym akwarium to nie wyszło (chodzi mi o Bimaculatusy - gdzie jedna ryba zostrała zabita przez Paratherapsa) PiotrK I jak daleko tam są Twoje plany z akwa? I na co się decydujesz jako obsadę? Już wiesz czy jeszcze się zastanawiasz?
|
|
|
|
|
|
|
piotrK
Cichlid Nut
Nowy
|
|
« Odpowiedz #233 : Kwiecień 23, 2010, 17:30:43 » |
|
Czekam na szkło, szafeczka już stoi. Na 99,99999...% idę w CA, bo te ryby mi się od dawna marzą, w międzyczasie miałem tylko jakieś głupie przebłyski (SA, Tanga, a nawet płaszczki). A jakie gatunki? To już to, co będzie miał kolega dostępne w Niemczech
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 23, 2010, 17:39:06 wysłane przez piotrK »
|
|
|
|
|
Grundman
|
|
« Odpowiedz #234 : Kwiecień 23, 2010, 19:15:20 » |
|
idę w CA, bo te ryby mi się od dawna marzą, w międzyczasie miałem tylko jakieś głupie przebłyski (SA, Tanga, a nawet płaszczki). A jakie gatunki? To już to, co będzie miał kolega dostępne w Niemczech No też napewno bym miał problem czy CA czy SA - bo i te i te interesujące, i bardzo i jedne i drugie lubię A płaszczki też mnie zaciekawiły, od kiedy poczytałem Twoje teksty o nich A kolega z Niemiec to hodowca jakiś? Czy po prostu biznes prowadzi i coś sprowadza?
|
|
|
|
|
|
|
piotrK
Cichlid Nut
Nowy
|
|
« Odpowiedz #235 : Kwiecień 23, 2010, 19:56:29 » |
|
No też napewno bym miał problem czy CA czy SA - bo i te i te interesujące, i bardzo i jedne i drugie lubię A płaszczki też mnie zaciekawiły, od kiedy poczytałem Twoje teksty o nich A kolega z Niemiec to hodowca jakiś? Czy po prostu biznes prowadzi i coś sprowadza? Dla CA mam idealną wodę, jak Ci kiedyś wspominałem. pH 7.6, GH 16, kh 9. Z SA podobają mi się albo wymagające kwasu gatunki (Satanoperca, Pielęgniczki i takie tam), albo Cichla, no ale one co najmniej 60-70cm osiągają A kolega ze Szczecina to pasjonat, ma świetne wtyki.
|
|
|
|
|
|
|
Hubikopter
|
|
« Odpowiedz #236 : Kwiecień 23, 2010, 21:25:47 » |
|
Moze to głupie pytanie, ale nigdy się nie spotkałem z taką terminologią Możecie rozwinąć skróty CA i SA??
|
|
|
|
|
|
|
dobraf
|
|
« Odpowiedz #237 : Kwiecień 23, 2010, 21:40:32 » |
|
Moze to głupie pytanie, ale nigdy się nie spotkałem z taką terminologią Możecie rozwinąć skróty CA i SA?? ameryka środkowa (central america), ameryka południowa (south america)
|
|
|
|
|
|
|
Hubikopter
|
|
« Odpowiedz #238 : Kwiecień 24, 2010, 10:00:14 » |
|
Aha no tak, to ja w takim razie spróbowałbym z CA.
|
|
|
|
|
|
|
Hubikopter
|
|
« Odpowiedz #239 : Maj 09, 2010, 21:10:12 » |
|
Zaryzykowałem z Żabienicą w akwarium - piękna, 50cm, zobaczymy co na to Paratheraps . Liśćmi się nie interesują, ale korzonki to przysmak nr 1 . Musiałem je więc ukryć pod płaskimi kamieniami. Co ciekawe najbardziej lubi je mięsożerna Tilapia.
|
|
|
|
|
|
|
|