Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 14 15 [16] 17 18 19
  Drukuj  
Autor Wątek: Vieja - Paratheraps  (Przeczytany 119442 razy)
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #225 : Kwiecień 12, 2010, 21:52:57 »

Skoro nie trzeba to nie będę się bawił z wodą. Baniak postawiony. Jeszcze tylko wykończyć i wstawię go na forum Wink.

Asagoth zarzucał mi małą dynamiczność rybki - to tutaj jest w porze karmienia:
W starym akwarium:
http://www.youtube.com/watch?v=mtmbcdnsSJg
A tu już w nowym:
http://www.youtube.com/watch?v=8WpR7TVbRp8

Nie tyle co zarzucał co naprawde wyglądała apatycznie i ciesze się że jednak się rusza i to żwawo to dobry znak
nie myślałeś o jednej pożądnej parze pielęgnic??
Tzn całe 600l w korzeniach ciemne tło i żwir jedna świetlówka uwydatniająca zimne kolory i dorosła para np electric blue...
to by było coś
nie podchodzą mi akwaria z miksem pielęgnic amerykańskich

Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #226 : Kwiecień 13, 2010, 06:25:39 »

Skoro nie trzeba to nie będę się bawił z wodą. Baniak postawiony. Jeszcze tylko wykończyć i wstawię go na forum

Nom, przy tych rybach co masz nie ma potrzeby  Wink  Czyli powiększyłeś akwarium? I masz teraz 600? Ryby zostały wszystkie te same, czy coś dorzuciłeś jeszcze?
Hubikopter
Super aktywny

Moje skromne 620l 200x40x77

« Odpowiedz #227 : Kwiecień 19, 2010, 21:31:02 »

620 brutto, ale właśnie wstałem rano w sobotę i dokonałem maskarycznego odkrycia - ludzie, którzy robili to akwarium uszkodzili szyby i pękniętą część przy rogu zalali silikonem, a jakoś wcześniej w euforii z nowego akwarium umknęło mi to uwadze, ale fachowa obsługa sklepowa natychmiast wymieniła baniak, ale ryby musiały być już wpuszczone po 6h do akwarium, ponieważ pływały w 32l po żółwiu. Żeby nie marnować wody oraz cennych bakterii nitryfikacyjnych zalałem jeszcze stare 60l, więc w sumie około 80l ze starą wodą się uchowało. Nie czyściłem też filtra, ani kamieni, żeby zachowało się co mogło. Sytuacja awaryjna, więc zbiornik będzie dojrzewał z rybami. Jaki proponujecie wystrój oraz ewentualnie rośliny dla P. Synspilum, T. Buttikoferi, M. Estherae, S. Ocellifer, H. Bimaculatus??
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 19, 2010, 21:41:21 wysłane przez Hubikopter » Zapisane
piotrK
Cichlid Nut
Nowy
*

« Odpowiedz #228 : Kwiecień 21, 2010, 23:26:49 »

Ugh, ale masz mix w tym baniaku. Patrząc na biotopy należałoby dać: trochę usypiska z kamieni (dla malawi), jakiś korzeń, ze dwa płaskie otoczaki, itd. Nie myślałeś o jakiejś bardziej wypaśnej obsadzie do takiego fajnego baniaka? Nie wiem skąd jesteś, ja wkrótce będę poszukiwał jakichś ciekawych Centralsów (450 w drodze, poród z komplikacjami... Wink )
Hubikopter
Super aktywny

« Odpowiedz #229 : Kwiecień 22, 2010, 07:42:28 »

Malawi zostało po Malawi Wink, a reszta ryb jest taka, bo dołożenie biotopowo się nie udało. PS. Jestem z Ostrowa Wielkopolskiego Wink.
piotrK
Cichlid Nut
Nowy
*

« Odpowiedz #230 : Kwiecień 22, 2010, 15:50:10 »

No to troszku za daleko ode mnie... Wink Najlepiej jakbyś dał czarne tło - cokolwiek byś wtedy nie dał do środka będzie akwarium wyglądało elegancko Smiley
Hubikopter
Super aktywny

« Odpowiedz #231 : Kwiecień 22, 2010, 15:53:35 »

Ok. Szukałem czarnej bibuły, ale nie było, więc próbowałem już z niebieską, granatową, zieloną, no i teraz brazową Wink.
Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #232 : Kwiecień 23, 2010, 13:43:52 »

Jaki proponujecie wystrój oraz ewentualnie rośliny dla P. Synspilum, T. Buttikoferi, M. Estherae, S. Ocellifer, H. Bimaculatus??

Ja bym wystrój robił pod duże pielęgnice mimo wszystko - no bo są trzy gatunki takich (w tym dwa afrykańskie ;-) ). Czyli: głównie korzenie, ewnetualnie jakieś jaskinie. z roślin to nie wiem - grodek jakieś dał do swoich pielęgnic niebieskołuskich i mu się utrzymują jak narazie...  Więc może coś takiego jak on.
I chyba bym dodał chociaż do jednego z tych gatunków drugą rybke, tak by była parka Smiley  Ale wiem że w poprzednim mniejszym akwarium to nie wyszło (chodzi mi o Bimaculatusy - gdzie jedna ryba zostrała zabita przez Paratherapsa)

PiotrK  I jak daleko tam są Twoje plany z akwa?  Smiley  I na co się decydujesz jako obsadę? Już wiesz czy jeszcze się zastanawiasz?
piotrK
Cichlid Nut
Nowy
*

« Odpowiedz #233 : Kwiecień 23, 2010, 17:30:43 »

Czekam na szkło, szafeczka już stoi. Na 99,99999...% idę w CA, bo te ryby mi się od dawna marzą, w międzyczasie miałem tylko jakieś głupie przebłyski (SA, Tanga, a nawet płaszczki). A jakie gatunki? To już to, co będzie miał kolega dostępne w Niemczech Cheesy
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 23, 2010, 17:39:06 wysłane przez piotrK » Zapisane
Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #234 : Kwiecień 23, 2010, 19:15:20 »

idę w CA, bo te ryby mi się od dawna marzą, w międzyczasie miałem tylko jakieś głupie przebłyski (SA, Tanga, a nawet płaszczki). A jakie gatunki? To już to, co będzie miał kolega dostępne w Niemczech

No też napewno bym miał problem czy CA czy SA - bo i te i te interesujące, i bardzo i jedne i drugie lubię  Wink  Grin  A płaszczki też mnie zaciekawiły, od kiedy poczytałem Twoje teksty o nich  Smiley

A kolega z Niemiec to hodowca jakiś? Czy po prostu biznes prowadzi i coś sprowadza?  Smiley
piotrK
Cichlid Nut
Nowy
*

« Odpowiedz #235 : Kwiecień 23, 2010, 19:56:29 »

No też napewno bym miał problem czy CA czy SA - bo i te i te interesujące, i bardzo i jedne i drugie lubię  Wink  Grin  A płaszczki też mnie zaciekawiły, od kiedy poczytałem Twoje teksty o nich  Smiley

A kolega z Niemiec to hodowca jakiś? Czy po prostu biznes prowadzi i coś sprowadza?  Smiley
Dla CA mam idealną wodę, jak Ci kiedyś wspominałem. pH 7.6, GH 16, kh 9. Z SA podobają mi się albo wymagające kwasu gatunki (Satanoperca, Pielęgniczki i takie tam), albo Cichla, no ale one co najmniej 60-70cm osiągają Wink

A kolega ze Szczecina to pasjonat, ma świetne wtyki. Cool
Hubikopter
Super aktywny

« Odpowiedz #236 : Kwiecień 23, 2010, 21:25:47 »

Moze to głupie pytanie, ale nigdy się nie spotkałem z taką terminologią Huh Możecie rozwinąć skróty CA i SA??
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #237 : Kwiecień 23, 2010, 21:40:32 »

Moze to głupie pytanie, ale nigdy się nie spotkałem z taką terminologią Huh Możecie rozwinąć skróty CA i SA??
ameryka środkowa (central america), ameryka południowa (south america)

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Hubikopter
Super aktywny

« Odpowiedz #238 : Kwiecień 24, 2010, 10:00:14 »

Aha no tak, to ja w takim razie spróbowałbym z CA.
Hubikopter
Super aktywny

« Odpowiedz #239 : Maj 09, 2010, 21:10:12 »

Zaryzykowałem z Żabienicą w akwarium - piękna, 50cm, zobaczymy co na to Paratheraps Smiley. Liśćmi się nie interesują, ale korzonki to przysmak nr 1 Cheesy. Musiałem je więc ukryć pod płaskimi kamieniami. Co ciekawe najbardziej lubi je mięsożerna Tilapia.
Strony: 1 ... 14 15 [16] 17 18 19
  Drukuj  

Skocz do: