Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 15 16 [17] 18 19
  Drukuj  
Autor Wątek: Vieja - Paratheraps  (Przeczytany 119370 razy)
waldemark35
Nowy
*

« Odpowiedz #240 : Czerwiec 12, 2010, 09:58:34 »

odgrzebie odrobine ten temat bo pojawiły się u mnie młode paratheraps fenestratus od młodej pary , dziwi mnie to bo to są 7 miesięczne ryby około 14 cm.
Hubikopter
Super aktywny

Moje skromne 620l 200x40x77

« Odpowiedz #241 : Czerwiec 12, 2010, 13:55:26 »

O to gratuluję, chyba wzrost temperatury je do tego skłonił, bo ja u swojej też zaobserwowałem dziwne zachowanie, bo (chociaż jest sama) zagoniła wszystkie ryby w kąt, wykopała dziurę do szkła, jakby miała złożyć ikrę, wiem, że z tego nic nie będzie, ale dziwi mnie to, bo jest sama w zbiorniku, co ciekawe do tego terytorium może podpływać tylko nowa Tilapia Buttikoferi.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 04, 2010, 13:42:50 wysłane przez Hubikopter » Zapisane
waldemark35
Nowy
*

« Odpowiedz #242 : Lipiec 27, 2010, 16:08:34 »

mam takie pytanie - jest ktoś zainteresowany paratheraps fenestratus? mam 2 pary i ciągle mają młode, nie odławiam ich, jak są chętni możemy się dogadać
Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #243 : Lipiec 28, 2010, 09:49:18 »

waldemark:

Ja bym był nawet zainteresowany. Wszystko zależy skąd jesteś? No i jak duże są to ryby? Wziąłbym grupke młodych  Grin
« Ostatnia zmiana: Lipiec 28, 2010, 09:51:11 wysłane przez Grundman » Zapisane
waldemark35
Nowy
*

« Odpowiedz #244 : Lipiec 28, 2010, 10:23:32 »

pewnie mieszkamy  daleko. dokładnie to jestem z Chełma woj lubelskie. rybcie mogę podchować do kilku cm
Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #245 : Lipiec 28, 2010, 15:05:52 »

No ja jestem z Wrocławia, czyli niedobrze - cała Polska wszerz do przejechania ;-)  No ale może da rade jakoś to załatwić? W zależności od ceny ile tam za nie będziesz chciał, ja moge wziąść nawet z 10-15 sztuk (bo wziąłbym grupke dla siebie i dla znajomych).

A może ktoś jeszcze jest tu na forum z mojej okolicy kto byłby zainteresowany? W województwie dolnosląskim, wielkopolskim czy opolskim jakby ktoś był zainteresowany to ja je moge rozwieść po okolicy - więc może jakby tu było więcej osób zainteresowanych to opłacałoby się je przesłać?

Ale to wszystko trzeba przemyśleć - czy się opłaca, i czy nie za daleko.
waldemark35
Nowy
*

« Odpowiedz #246 : Lipiec 28, 2010, 16:45:08 »

faktycznie może poczekać na więcej osób, tym bardziej że niedługo powinienem nieć narybek synspilum . niestety z argente nici mam same samce i muszę załatwic samice. większy wybór więcej chętnych:)
Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #247 : Lipiec 30, 2010, 07:59:37 »

To co ktoś z Polski Zachodniej jeszcze zainteresowany? :>
Może dać ogłoszenie w dziale ogłoszeń?
Topielec
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #248 : Sierpień 13, 2010, 18:59:13 »

Bardzo ciekaw temat - jestem pod wrażeniem dociekliwości względem poprawnej systematyki! Sam mam na tym punkcie (poprawnej systematyki) lekkie zboczenie Smiley Co do pielęgnic z wątku, to od dawna jestem ich wielkim fanem, jednak jeszcze nie miałem okazji ich hodować, a raczej nie miałem możliwości lokalowych. W przyszłości na pewno się to jednak zmieni i nadrobię stracone lata Smiley

Co do słabej popularności dużych pielęgnic z Amerki Centralnej, to oprócz wymogu ogromnych zbiorników jest jeszcze inny problem, o którym często się nie myśli, dopóki nie stanie się przed faktem dokonanym. Te ryby składają olbrzymie ilości ikry i są bardzo dobrymi rodzicami. Łatwo wykalkulować, że niezależnie jak wiele osób chętnych na rybek znajdziemy, to i tak jeszcze raz tyle młodych zostanie nam w zbiorniku. Sam boję się tego i już teraz głowię się ostro co wtedy pocznę.

Waldemark35 gratuluję nietuzinkowych rybek. Szczególnym rarytasem są V. argentea, szkoda, że trafiły Ci się same samce. Świetnie by było jakbyś pochwalił się trochę swoimi rybami - trochę tekstu i fotografii. Może nie będzie wielu zainteresowanych, ale gwarantuję, że te kilka osób, które są w temacie, będzie baaaedzo wdzięczna Smiley Jak możesz (może być PW), to pochwal się skąd ściągnąłeś swoje ryby.

Hubikopter
Super aktywny

« Odpowiedz #249 : Sierpień 14, 2010, 09:03:05 »

Witam. Ja chciałbym zaktualizować co dzieje się w moim baniaku. Więc tak: Paratheraps dostał strzału i urósł o 10 cm, już nie jest też taki nieśmiały i ma na koncie 2 morderstwa, a jest to pyszczak, którego uratowałem od męczącego go kolegi i wpuściłem tu, bo nie miałem za bardzo gdzie indziej i ta pierwsza, mniejsza Tilapia. Co do Żabienicy to.. ale smaczna była. Miała też dziwne zachowanie, zachowywał się jakby sama chciała złożyć ikre, poprzestawiała wszystkie ryby i kopałas dołki, w których siedziała, jakby czekała na partnera. PS. Poszukuję co najmniej 15 cm Synspili, jakby ktoś miał to PW, chciałbym też pozbyć się Pyszczaka, bo to on blokuje wstawienie mojego akwa na forum.
Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #250 : Sierpień 20, 2010, 07:29:43 »

Paratheraps dostał strzału i urósł o 10 cm

I to pewnie jeszcze nie są jego maksymalne rozmiary  Smiley

Co do Żabienicy to.. ale smaczna była.

No ciężko jest rośliny utrzymać z peilęgnicami, z tego co widze jedynie grodkowi to się jakoś udaje...  (trzyma rośliny ze swoimi niebieskołuskimi).
Poszukuję co najmniej 15 cm Synspili, jakby ktoś miał to PW, chciałbym też pozbyć się Pyszczaka, bo to on blokuje wstawienie mojego akwa na forum.

E tam, nic nie blokuje  Wink  Możesz wstawić z nim, w niczym to nie przeszkadza. Chcesz go skrzyżować - swojego Paratherapsa - z synspila?

Co do słabej popularności dużych pielęgnic z Amerki Centralnej, to oprócz wymogu ogromnych zbiorników jest jeszcze inny problem, o którym często się nie myśli, dopóki nie stanie się przed faktem dokonanym. Te ryby składają olbrzymie ilości ikry i są bardzo dobrymi rodzicami. Łatwo wykalkulować, że niezależnie jak wiele osób chętnych na rybek znajdziemy, to i tak jeszcze raz tyle młodych zostanie nam w zbiorniku. Sam boję się tego i już teraz głowię się ostro co wtedy pocznę.

Ja na przykład w swoim akwa z zebrami, które też często się rozmnażają, stosuje mocno naturalne podejście - trzymam większą ilość ryb, a młodych nie odławiam, i mimo że copnajmniej ze dwie trzy pary w miesiącu podchodzą do tarła, to przeżywają tylko pojedyncze sztuki, często nawet nic. Więc z Parathepsami też można trzymać inne ryby - w dużych akwach - jeśli nie inne pielęgnice to przynajmniej sumy - i problem z dużą ilością narybku załatwiony. Inna sprawa że takie Paratheprasy jak ma Waldemark powinno się łatwo sprzedać.
Topielec
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #251 : Sierpień 20, 2010, 07:44:13 »

Tak, Twoja metoda jest najskuteczniejsza, jednak mi zawsze szkoda narybku, który kończy w brzuchach innych ryb Sad jestem mięczak Wink

Inna sprawa że takie Paratheprasy jak ma Waldemark powinno się łatwo sprzedać.

No właśnie jestem ciekaw jak to jest w praktyce, bo obawiam się, że u nas wcale nie jest łatwo sprzedać nawet rzadkie pielęgnice - tym bardziej te duże.

Hubikopter
Super aktywny

« Odpowiedz #252 : Sierpień 20, 2010, 13:12:43 »

Chcesz go skrzyżować - swojego Paratherapsa - z synspila?

Strzelam, że moja ryba to Synspila, bo jest najbardziej podobna, dlatego też zainwestuję w Synspilę, która chyba najłatwiej dostać, widizałem we Wrocławiu Synspile, ale miały 4 cm, więc nie brałem. Mam pomysł, może teraz, kiedy ma już prawie 30 cm łatwiej będzie ją zidentyfikować i wstawię nowe zdjęcie??
« Ostatnia zmiana: Sierpień 20, 2010, 13:14:23 wysłane przez Hubikopter » Zapisane
margin
Bywalec

« Odpowiedz #253 : Sierpień 20, 2010, 14:47:30 »

Chcesz go skrzyżować - swojego Paratherapsa - z synspila?

Strzelam, że moja ryba to Synspila, bo jest najbardziej podobna, dlatego też zainwestuję w Synspilę, która chyba najłatwiej dostać, widizałem we Wrocławiu Synspile, ale miały 4 cm, więc nie brałem. Mam pomysł, może teraz, kiedy ma już prawie 30 cm łatwiej będzie ją zidentyfikować i wstawię nowe zdjęcie??
Oczywiście wstaw zdjęcie, czekam z niecierpliwością żeby zobaczyć Twojego pupilka Cheesy

Hubikopter
Super aktywny

« Odpowiedz #254 : Sierpień 20, 2010, 21:11:18 »

Zrobione wieczorem:
« Ostatnia zmiana: Sierpień 20, 2010, 21:39:43 wysłane przez Hubikopter » Zapisane
Strony: 1 ... 15 16 [17] 18 19
  Drukuj  

Skocz do: