Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: wkład do filtra  (Przeczytany 1542 razy)
snadek
Nowy
*

« : Luty 11, 2010, 17:36:12 »

Witam..
mam wkład do filtra w postaci węgla aktywnego i Zeolitu.
Moje pytanie brzmi: Czy te filtry się zużywają? bo filtr który mam lezal jakis rok w półce wraz z tym wkłądem i teraz zastanawiam się czy wkład potrzebuje wymiany.
Prosze o odpowiedz.
Morlinek
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Luty 11, 2010, 18:03:08 »

Kiedy węgiel przestanie wchłanić substancje zmiana się on w złoż biologiczne i osadzają się na nim kolonie bakterii filtracyjnych,nie wiem jak jest z zeolitem.
snadek
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 11, 2010, 18:04:31 »

węgiel wygląda jak nowy, nie widać na nim żadnych zmian
Morlinek
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Luty 11, 2010, 19:17:34 »

Możę i wygląda jak nowy ale to nieznaczy żę nadal ma zdolność wchłaniania.Ja leczyłeem ryby z ospy potem wło0żyłem do filtra węgiel aktywny po rekonwalescencji wygotowałem go i włożyłem do filtra na nowo jako wkład biologiczny.Jeśli chsesz sprawdzić czy nadal wchłania substancje nalej kilka kropelek błękitu lub zieleni.Jeśli barwnik pojawi się przy wylocie znaczy to żę węgiel już nie wchłania substancji.
snadek
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Luty 11, 2010, 19:24:36 »

ok dzięki
gajo123
Gajowy
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Luty 11, 2010, 21:15:31 »

Witam..
mam wkład do filtra w postaci węgla aktywnego i Zeolitu.
Moje pytanie brzmi: Czy te filtry się zużywają? bo filtr który mam lezal jakis rok w półce wraz z tym wkłądem i teraz zastanawiam się czy wkład potrzebuje wymiany.
Prosze o odpowiedz.

Przez samo leżakowanie na pewno się nie zużywają. Ale jak będą pracować w akwarium to tak.
Węgiel aktywowany i zeolit to raczej wkłady pomocnicze.
Podstawowa filtracja (mechaniczna i biologiczna) powinna być robiona w oparciu o gąbki i ceramikę.

Akwarium i hydroponika
Morlinek
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Luty 11, 2010, 21:54:00 »

No ale kiedy węgiel już nie będzie mógł absorbować to można go używać zamaiast ceramiki bo jesy tańszy.
snadek
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Luty 11, 2010, 22:54:30 »

czyli najbardziej odpowiedni bedzie wkład ceramiczny tak?
czapka
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Luty 11, 2010, 23:10:41 »

Każdy wkład ma określone zadanie. Określ najpierw co chcesz osiągnąć lub zmienić a potem dobieraj wklady. Podaj może co to za filtr bo do niektórych można zapakować komplet wkladów.
Morlinek
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Luty 12, 2010, 08:35:54 »

Ja mam tetre in600 plus,tam można całkiem sporo wkładów napakować,ale nie można tego poruwnywać z kubłami.Węgiel aktywny jest porowaty przez co baktrie mogą się na nim bez problemu rozwijać.Równie dobrze zamiast ceramiki możesz dać żwirek z dna akwarium.
czapka
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Luty 12, 2010, 10:15:11 »

Nie mieszaj Morlinek.
Węgiel to węgiel, ceramika to ceramika a żwirek ma leżeć na dnie a nie w filtrze.
Poczytaj trochę o węglu
http://www.akwa.org.pl/content/chemia-w-akwarium-w%C4%99giel-aktywny
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: