Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « ryby zakupione jak dlugo osobno
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: ryby zakupione jak dlugo osobno  (Przeczytany 1369 razy)
romo27
Nowy
*

« : Luty 16, 2010, 20:55:43 »

Witam mam pytanie kupilem rybki chcialem sie spytac wac ,jak dlugo musza byc w osobnym akwarium zeby niezachorowaly inne rybki
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #1 : Luty 16, 2010, 21:25:40 »

To zależy jeżeli to ryby z odłowu to 3 miesiące natomiast z hodowli do 2 miesięcy.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
aresik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Luty 16, 2010, 21:35:19 »

Nie kupuje się chorych rybek.  Trzeba się przypatrzeć w sklepie jak sa zdrowe to można je zaraz po porwrocie do domu wrzucic do zbiornika . Przynajmniej ja tak robie. A jeżeli chcesz trzymać 2 michy w innym akwarium to bedzie bezpieczniej.

do moderatora , proszę o usunięcie mnie z forum!
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #3 : Luty 16, 2010, 22:21:47 »

Zgadza się nie kupuje się chorych rybek,ale niektóre ryby są tylko nosicielami chorób i zachowują się jak zdrowe dlatego konieczna jest kwarantanna. Na której jeżeli są w pierwszych stadiach choroby często niezauważalnych lub są nosicielami to choróbsko się ujawni i jeżeli zdechną to tylko te, a obsada akwarium będzie zdrowa.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
aresik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Luty 17, 2010, 10:11:23 »

Kupiłem raz pawiooką i na pierwszy rzut oka była zdrowa , wystarczyło jedno starcie z piraniami i odgryzienie kawałka ogona by za trzy dni pojawiła się u niej ospa, zaraziła tą ospą inne pielegnice i musiałem leczyć. ale szybko się z tym uporałem ale nosicielem została.

do moderatora , proszę o usunięcie mnie z forum!
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #5 : Luty 17, 2010, 12:19:37 »

Zgadza się nie kupuje się chorych rybek,ale niektóre ryby są tylko nosicielami chorób i zachowują się jak zdrowe dlatego konieczna jest kwarantanna. Na której jeżeli są w pierwszych stadiach choroby często niezauważalnych lub są nosicielami to choróbsko się ujawni i jeżeli zdechną to tylko te, a obsada akwarium będzie zdrowa.
Wystarczy troche cierpliwości. Odwiedzać sklep ze 3 razy w tygodniu i obserwować ryby które nas interesują.
Nie każdy może sobie pozwolić na drugi zbiornik w celu kwarantanny.

W grudniu zrobiłem właśnie tego typu błąd.
Zobaczyłem w sklepie bocje kubotai. Zamiast obserwować ryby, po prostu je kupiłem.
Po 2 dniach dostały ospy. Podwyższenie temperatury, leki. Nic nie pomogło. Bocje padły.
Poszedłem do sklepu i po rozmowie ze sprzedawcą dowiedziałem się, że 2 dni po kupieniu przeze mnie ryb bocje, które zostały w sklepie też dostały ospy. W sklepie też sobie z tym nie poradzili i całe stado padło.

Kiedy następnym razem kupowałem skalary, najpierw je obserowałem.
Podobnie z kiryskami spiżowymi.
Ryby mają się dobrze.
Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Luty 17, 2010, 12:27:41 wysłane przez mrs » Zapisane

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Luty 22, 2010, 23:42:42 »

Najlepiej jednak trzymac nowo zakupione ryby w innym baniaku co najmniej 1 miech sama obserwacja nie gwarantuje że kupimy zdrową rybę nawet jak będzirmy się jej przyglądac w zoologu to samo dotyczy roślin.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: