Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Czy można karmić drapieżniki chorymi rybami?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Czy można karmić drapieżniki chorymi rybami?  (Przeczytany 4496 razy)
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #15 : Luty 20, 2010, 14:08:13 »

No nie wiem czy w naturze jak jakiś zbiornik atakuje jakaś poważna infekcja, to omija to drapieżniki?? Chyba nie.
Na pewno nie.
A raczej - znów zależy od rodzaju choroby, infekcji itd...  
Oczywiście, że tak.

Wiesz, rzecz w tym, że nie chodzi tu o epidemie a np. rybe, ktora została poturbowana przez inną  powiedzmy straciła płetwe i w rane wdała się infekcja.
Tak bym to widział.
Jeśli do zbiornika przypląta się poważna choroba to nie ominie raczej nikogo.

W warunkach akwariowych ryba, która padła na kulorzęska nie powinna zarazić drapieznika któremu ją podamy.
Tak mi się przynajmniej wydaje.
« Ostatnia zmiana: Luty 20, 2010, 14:09:47 wysłane przez mrs » Zapisane

Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #16 : Luty 20, 2010, 16:44:24 »

nie chodzi tu o epidemie a np. rybe, ktora została poturbowana przez inną  powiedzmy straciła płetwe i w rane wdała się infekcja.
Tak bym to widział.
Jeśli do zbiornika przypląta się poważna choroba to nie ominie raczej nikogo.

Dokładnie tak :-) To własnie mówie  Wink
Nie nakarmiłbym więc swojej pielęgnicy pawiookiej choirymi powiedzmy na "ospe" gupikami,
ale rannymi, padającymi "ze starości" itp już tak.
Tak chyba trzeba rozróżnić.
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #17 : Luty 20, 2010, 17:07:42 »

W moim przypadku wyglądało to troche inaczej.
Karmówka kilka razy zachorowała mi w głównym ale że nie miałem jak ich odłapać to zostawiłem tak jak jest. Wszystko było w porządku, ryby nie wykazywały żadnych niepokojących objawów. Wrzucając ryby z odłowu do zbiornika bez aklimatyzacji dość często zdarza się że chorują. Ja nie kwarantannuje i aklimatyzuje karmówki ponieważ jest to dla mnie niewykonalne.

aresik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #18 : Luty 20, 2010, 19:52:41 »

grundman sorrki że nie w temacie ale mam chorą pielegnice pawiooką ma takie zamglone oczy musiałem ją ratować bo żyła w 30 l akwarium u znajomego i chyba wogule nie jadła mięsa. I takie pytanie czy pawiooka potrzebuje jakiegoś dodatku pakarum roślinnego? czy można ja tylko karmić filetami kurczaka rybnymi i wołowiną?

do moderatora , proszę o usunięcie mnie z forum!
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #19 : Luty 20, 2010, 21:11:32 »

. Wrzucając ryby z odłowu do zbiornika bez aklimatyzacji dość często zdarza się że chorują.
Chorują ryby z odłowu, ryby znajdujące się już w zbiorniku czy wszystkie?

asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #20 : Luty 20, 2010, 21:19:50 »

Ryby z odłowu, czyli karmówka;)

Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #21 : Luty 23, 2010, 14:17:51 »

Tak może skończyć nasza pielęgnica pawiooka gdy ją nakarmimy rybami uśmierconymi z powodu infekcji kulorzęskiem....

A co do pytania aresika:

grundman sorrki że nie w temacie ale mam chorą pielegnice pawiooką ma takie zamglone oczy musiałem ją ratować bo żyła w 30 l
u znajomego i chyba wogule nie jadła mięsa. I takie pytanie czy pawiooka potrzebuje jakiegoś dodatku pakarum roślinnego? czy można ja tylko karmić filetami kurczaka rybnymi i wołowiną?

Moim zdaniem potrzebują pokarmu urozmaiconego - to przede wszystkim. Jeśli się nie mylę to w ich przewodach pokarmowych znajdowano różne rodzaje pokarmu, w tym też jakieś nasiona spadające do wody itp...  Z powodzeniem też polują na mniejsze rybki, czy też inne stworzenia - żaby itp. Są więc wszystkożerne.
wkukler
Stały użytkownik

« Odpowiedz #22 : Luty 23, 2010, 17:38:32 »

Grundman czy ty jesteś autorem tego zdjęcia, albo masz do niego prawa autorskie?
Mam wrażenie że to jest foto z gazetki sery, albo tropicala...
Jak się mylę to przepraszam
Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #23 : Luty 24, 2010, 07:35:37 »

wkukler:

Nie, nie, absolutnie nie jestem autorem fotki ani nie przypisuję sobie praw autorskich  Grin  Dzięki za zwrócenie uwagi, z rozpędu nie podałem źródła. Fota przedstawia pielęgnicę pawiooką zainfekowaną "rybią ospą", zdjęcie pochodzi ze strony o ichtiofiriozie: http://www.pmp.p-net.pl/biologia/ospa_rybia.htm
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #24 : Luty 24, 2010, 09:53:03 »

Ja wam przedstawię sprawę zjadania ryb chorych na kulorzęska (ospa rybia) otóż mój glonojad który ma 11 lat chorował na tę chorobę ze cztery razy przy pierwszych dwóch razach zdechło mi sporo ryb ale ten właśnie glonojad specjalizuje się w zjadaniu zdechłych ryb więc i te pewnie zjadał wg. mnie zdechła ryba nie jest już na tyle toksyczna żeby zaszkodzic rybom które i tak już są chore na daną chorobę.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: