Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Puffyou 120l akwarium ogólne  (Przeczytany 3315 razy)
Puffyou
Zainteresowany
**

« : Luty 17, 2010, 20:24:48 »

Witam! Mam na imię Paweł i przedstawiam wam moje akwarium. Znajdują się w nim następujące ryby:
- razbora klinowa 12 szt.
- bocja wspaniała 4 szt.
- 2 zbrojniki
- 4 malutkie skalary, (jak połączą się w pary, będzie parka)
- wielkook rekini
Oraz żywe rośliny :
anubias porastający korzeń dębowy
Inne rośliny przypominające trawę ale ich nazw nie znam niestety Sad

Woda filtrowana przez Aqua EL FAN-plus 450l/h
Brzęczyk napowietrzający (no name)
Grzałka Aqua EL 200w

PH wody 6.8
Temp. 26 *C
Przy podmianie wody dolewam preparaty (kobaltosan, antychlor, ferro-aktiv. esklarin, multimineral, kilka kropel CMF)
Lampy: Power glo 20W + grolux 18W

A teraz Zdjęcia:

kamil4737
112l. lubie roslinki:)
Zainteresowany
**

112l hybryda

« Odpowiedz #1 : Luty 17, 2010, 20:32:12 »

Usuń tapete, wywal kategorycznie to ceramiczne cos! żwir za gruby, pomniejasza optycznie zbiornik,brzeczyk mozesz usunac nie jest konieczny, obsada rowniez do poprawy,... troszeczke czeka cie pracy , bardzo mozliwe ze restartu sie nie uniknie, ale kazdy z nas uczy sie na wlasnych bledach... powiedz kiedy akwa zalane , kiedy ryby wpuszczone Smiley

A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Luty 17, 2010, 20:39:42 »

Jak wyzej kolega napisal ... wymien to np. na jednolite czarne, wywal to paskudztwo - statek. I na co dajesz tyle srodkow przy podmianie wody.

pozdrawiam
asmi
Puffyou
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Luty 17, 2010, 20:44:50 »

Wiem, wiem obsada taka sobie, ale lubię bardzo te ryby co mam i wolę zmienić akwarium na większe, niż pozbyć się tych rybek. Przygodę z akwarium zaczynam na poważnie od roku, przez ostatnie 18 lat miałem akwarium 40 l, ale nikt nie brał tego na powagę, nie dbał tak jak się powinno no i nie wyglądało to tak jak wygląda dziś (dostępność). Akwarium od ostatniej wymiany wody ma około pół roku, wielkooka mam od 3 lat, zbrojnika (nie wiem dokładnie, który to rodzaj) od około 7-8 lat, bocje jedną od 3 lat (po bardzo poważnej chorobie, miałem dwie 9 cm wychowane od 2 cm nagle zachorowały na coś co mi nikt nie potrafił pomóc - dziury na całym ciele jakby coś je zżerało, jedną uratowałem cmf i jest do dziś), 3 razbory od 3 lat, reszta od paru miesięcy, no i nówki skalarki (miałem wcześniej parkę, która składała ikrę co około 3 tyg, ale wyjechałem na wakacje i rodzice się nimi źle zajęli, efekt straszny). Kamyszki są z mojego ogrodu hehe, statek mi się podoba akurat, wiem że to dziecinne no ale cóż Cheesy Jednolite czarne bardzo mi się podoba, ale mam bocje, które kopią w tym żwirku a ten bazaltowy jest ostry i nie chce żeby zrobiły sobie krzywdę. A preparaty, że daje to robię źle? to jakich używać a jakich nie ?
« Ostatnia zmiana: Luty 17, 2010, 20:47:16 wysłane przez Puffyou » Zapisane
tomes
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Luty 17, 2010, 20:44:59 »

ze zdjęć roślin wynika że nie są w najlepszej kondycji, z pewnością jakieś niedobory
z tą chemią to chyba rzeczywiście wychodzisz z założenia "troche dam bo mam"
« Ostatnia zmiana: Luty 17, 2010, 20:52:14 wysłane przez tomes » Zapisane

Krab
Unikam moderatorów jak ognia... xD
Bywalec

Rak umarł 12:58 02/01/10

« Odpowiedz #5 : Luty 17, 2010, 20:45:39 »

Z statkiem 5/10, a bez 8/10 Cheesy Tak ogólnie to akwarium ladne Smiley Pozdrawiam Good ! papa

Mój stary rak Smiley Pozdrawiam
Puffyou
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Luty 17, 2010, 20:49:59 »

dzięki Smiley No ktoś mówił, mi żeby dawać preparaty ;/, roślinki, nie są w najlepszym, bo do tej pory używałem lamp z bricomarsze po 5 zł, teraz kupiłem te profesjonalne, mam nadzieje że się ich stan poprawi od tego.  Aha zapominałem, urodziło mi się około 40 małych glonojadów (mix czarnego z białym) także nie mam pojęcia co z nimi zrobić Tongue, ogólnie mi się tam ciągle coś rodziło, miałem gupiki to mi rodziły, mieczyki (wyhodowałem swoich chyba ze 3 pokolenia) To chyba takich złych warunków w akwarium nie mam Smiley (nadzieja)
No i narybek był też ze skalarów, no ale znów wakacje i nie miał kto się nimi zająć, a po tym jednym tarle następne były zjadane przez rodziców.
« Ostatnia zmiana: Luty 17, 2010, 20:58:33 wysłane przez Puffyou » Zapisane
tomes
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Luty 17, 2010, 20:57:00 »

żadnej chemii nie daje się bez potrzeby, to ostateczność
teraz kupiłem te profesjonalne

jeżeli roślinom będzie brakowało mikro i makro to same lampy na niewiele sie zdadzą, a przy tak małej ilości roślin intensywne oświetlenie może przysporzyć Ci kłopotów z glonami.
To chyba takich złych warunków w akwarium nie mam Smiley (nadzieja)

Może i nie ma, bez konkretnych parametrów wody trudno powiedzieć

Ale co do samej obsady to oprócz razbor wszyscy mieszkańcy maja za małe aqwa.
Ale o tym przeczytasz napewno niejednokrotnie w kolejnych wypowiedziach  Wink Wink
« Ostatnia zmiana: Luty 17, 2010, 21:03:55 wysłane przez tomes » Zapisane

Puffyou
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Luty 17, 2010, 20:59:50 »

żadnej chemii nie daje się bez potrzeby, to ostateczność
teraz kupiłem te profesjonalne

jeżeli roślinom będzie brakowało mikro i makro to same lampy na niewiele sie zdadzą, a przy tak małej ilości roślin intensywne oświetlenie może przysporzyć Ci kłopotów z glonami.

Ale daje preparaty dla roślin, co pół roku jakieś tabletki pod korzenie też wale. Co więcej można zrobić?
« Ostatnia zmiana: Luty 17, 2010, 21:02:59 wysłane przez Puffyou » Zapisane
Krab
Unikam moderatorów jak ognia... xD
Bywalec

Rak umarł 12:58 02/01/10

« Odpowiedz #9 : Luty 17, 2010, 21:01:50 »

Ludzie a te bocje?

Mój stary rak Smiley Pozdrawiam
tomes
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Luty 17, 2010, 21:06:45 »

Ludzie a te bocje?

Zachowujesz się jak na meczu, albo 7 latek na przerwie w szkole.

Puffyou
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Luty 17, 2010, 21:07:10 »

Aha, mam do was pytanie, czy kładąc akwa na jakiś szafkach, półkach, komodach itp. nie baliście się o to, że szafka nie wytrzyma?? mam możliwość zrobienia akwa na zamówienie wymiary 42x89x65 (szer, dł, wys) tylko boję się, że moja komoda tego nie wytrzyma takiego ciężaru ;/ Da się jakoś to sprawdzić ??  
tomes
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Luty 17, 2010, 21:10:39 »

wymiary 42x89x65 (szer, dł, wys)

a dlaczego akurat takie niestandardowe wymiary, dobierzesz potem do tego pokrywę ?

wstaw zdjęcie tej szafki

Puffyou
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Luty 17, 2010, 21:20:58 »

Zależy mi na jak największym litrażu, w miarę możliwości mebla, myślę, ze po małych przeróbkach coś by się dopasowało. Foty mebelka:

grubość płyty to 2cm, nie wiem jakie to drzewo ale parę lat już ma. Fajne forum Smiley jestem tutaj od godziny, a już tyle odpowiedzi dostałem, nie spotykane hehe a trochę przesiaduje na różnych forach tematycznych.
« Ostatnia zmiana: Luty 17, 2010, 21:24:52 wysłane przez Puffyou » Zapisane
tomes
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Luty 17, 2010, 21:41:31 »

Taki mebel powinien utrzymać 250kg, ma jednak jeden słaby punkt.
Płyta na której stoi aqwa może "odjechać" w prawo lub lewo względem dołu szafki (razem z aqwa i tragedia)
Więc bardzo ważne jak jest usztywniona z tyłu, a znając życie to taka bieliźniarka ma paździerzóweczke z tyłu i nic więcej.

Zastanów sie czy nie będzie za wysoko do obsługi, ale skalarom bedzie ok w takim aqwa  Wink

Fajne forum Smiley 

Fajnie że tak mówisz, obys nie zmienił zdania jak mniej przebierający w słowach forumowicze obaczą Twoja obsade  Cheesy
« Ostatnia zmiana: Luty 17, 2010, 21:48:31 wysłane przez tomes » Zapisane

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: