Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Puffyou 120l akwarium ogólne  (Przeczytany 3295 razy)
Puffyou
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #15 : Luty 17, 2010, 21:49:37 »

Taki mebel powinien utrzymać 250kg, ma jednak jeden słaby punkt.
Płyta na której stoi aqwa może "odjechać" w prawo lub lewo względem dołu szafki (razem z aqwa i tragedia)
Więc bardzo ważne jak jest usztywniona z tyłu, a znając życie to taka bieliźniarka ma paździerzóweczke z tyłu i nic więcej.

Zastanów sie czy nie będzie za wysoko do obsługi, ale skalarom bedzie ok w takim aqwa  Wink
Mam 190cm, nie była by wysokość przeszkodą, no z tyłu 4 mm paździerzóweczka, akwarium było by właśnie pod kątem skalarów Smiley Więc na tym mebelku raczej tego nie postawie Sad chyba ze jakość to po przekątnych wzmocnie z tyłu. Na słowa krytyki nie reaguję obraźliwe, mam nadzieje ze te 4 miesiące do maturki i egzaminów jakoś ta obsada wytrzyma tak jak do tej pory, potem już będę miał dla nich więcej czasu.
« Ostatnia zmiana: Luty 17, 2010, 21:52:30 wysłane przez Puffyou » Zapisane
tomes
Stały użytkownik

« Odpowiedz #16 : Luty 17, 2010, 21:53:22 »

chyba ze jakość to po przekątnych wzmocnie z tyłu. 

Możesz na cały tył dokręcić gęsto wkrętami płytę wiórową 18 mm.

Puffyou
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #17 : Luty 17, 2010, 21:55:46 »

Taki mebel powinien utrzymać 250kg, ma jednak jeden słaby punkt.
Płyta na której stoi aqwa może "odjechać" w prawo lub lewo względem dołu szafki (razem z aqwa i tragedia)
Więc bardzo ważne jak jest usztywniona z tyłu, a znając życie to taka bieliźniarka ma paździerzóweczke z tyłu i nic więcej.

Zastanów sie czy nie będzie za wysoko do obsługi, ale skalarom bedzie ok w takim aqwa  Wink

Fajne forum Smiley 

Fajnie że tak mówisz, obys nie zmienił zdania jak mniej przebierający w słowach forumowicze obaczą Twoja obsade  Cheesy
Mówię tak, bo pisząc do mnie posta, nie dajecie jakiś zgryźliwości, nie naśmiewacie się, tak jak np. na forum elektroda, którego miałem dosyć po godzinie. 
Puffyou
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #18 : Luty 17, 2010, 21:58:59 »

chyba ze jakość to po przekątnych wzmocnie z tyłu.  

Możesz na cały tył dokręcić gęsto wkrętami płytę wiórową 18 mm.
tył wzmocnić nie problem bo mogę wbudować tam płytę nawet i 20mm, a co z przodem? A ogólnie, nie robię źle, że prowadzę taka dyskusje w tym temacie ? bo nie chce na dzień dobry jakiś warnów ;/
tomes
Stały użytkownik

« Odpowiedz #19 : Luty 17, 2010, 22:26:03 »

Używaj opcji "zmień", a nie pisz posta pod postem.

Co do szafki to było juz o tym kilka razy, poszukaj w dziele "sprzęt, technika akwarystyczna" lub "zrób to sam"

Puffyou
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #20 : Luty 17, 2010, 22:31:29 »

Chciałem tak zrobić, ale nie widzę opcji usuń posta ;/ Dobra jak już coś konkretnie będę tworzył to tam stworze temat Smiley dziękuje za pomoc. Widzę, że czeka mnie dużo lektury odnośnie akwarium Smiley
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Luty 18, 2010, 08:05:18 »

Chciałbym ci coś doradzić na tej komodzie to lepiej nie stawiać tak wysokiego akwa bo wtedy jest dosyć duży nacisk na podłoże kg na cm. Nie posiada ona dużo ścian pionowych więc przykręcenie samego tyłu nic nie da może załamać się z przodu bo tam nie ma wzmocnień. A co do ciężaru to akwa o tych wymiarach ma 243l będzie ważyło ze sprzętem, żwirkiem i wodą ze 300 kg więc mogą być kłopoty. Najlepszym rozwiązaniem jest wymiana tego mebla na coś bardziej wytrzymałego bo tej komody z szufladami na całej długości nie da się wzmocnić płytami pionowymi ani pośrodku ani też z przodu.
Ja mam też komodę taką ze sklepu ale ona ma 4 ściany pionowe i tylną dokręconą a i wymiary są kożystniejsze bo 120x40x50 więc nacisk na podłoże jest mniejszy i dodatkowo jest wzmocniona kątownikami o grubości 3 mm we wszystkich rogach i nie odkształciła się nawet po 3 latach o milimetr bo drzwiczki i szuflady zamykają się tak samo jak na początku. Podałem ci taki przykład wcale nie żeby się chwalić ale po to pokazać że zwykłą szafkę też da się przerobić na taką pod duże akwa i że nie trzeba od razu robić ją od podstaw samemu.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
Puffyou
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #22 : Luty 18, 2010, 13:59:12 »

Dlatego właśnie się zastanawiałem co będzie z przodem komody, dzięki za porady, jednak trzeba będzie pomyśleć o zestawie z szafką... Przemyślałem sprawę, faktycznie akwa ogranicza mnie i to sporo, więc porobiłem pomiary, pomyślałem porozglądałem się po allegro, poczytałem forum i wielu z was piszę, że najlepiej kupić akwa największe jakie są możliwości, myślałem nad 250 l, ale jak poczytałem o skalarach, które bardzo chcę hodować potrzebuje akwarium 60cm wys. no i wychodzi na to że akwa będzie miało 450 l Smiley planuje w czerwcu kupić zestaw razem z szafeczką. Przynajmniej będę pewny, że akwa nie będzie prze rybione no i uniknę tych zastrzeżeń jeżeli chodzi o obsadę, bo i moje bocje będą tam miały dobrze jaki i skalarki. 
« Ostatnia zmiana: Luty 19, 2010, 13:28:09 wysłane przez Puffyou » Zapisane
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: