Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: 30l obsada  (Przeczytany 4776 razy)
A.J.J.W.
Nowy
*

« : Luty 20, 2010, 17:04:11 »

Z racji tej, że jest to mój pierwszy post na tym forum witam wszystkich serdecznie!

Posiadam akwa 30l a w nim:

1x Bojownik syjamski
4x Krewetka amano
1x  Anentome helena

I moje pytanie: Czy nie można by było czegoś dołożyć, np. zrobić haremik bojkowi, albo kupić kirysków, albo nie wiem co, bo w akwa jest strasznie pusto. Bojek wciąż się chowa, albo pływa gdzieś z tyłu, czasami jakaś krewetka mignie przed oczami i nic poza tym.

EDIT: Krewetek amano już nie ma... myślałam, że sobie poradzą bo są duże i szybkie (zostały wczoraj wpuszczone) ale nim się zorientowałam biedaki już dogorywały... (zostały pożarte) Cry no i został sam bojownik. W takim razie co dop niego (czy w ogóle coś może być Cry)
« Ostatnia zmiana: Luty 20, 2010, 18:04:18 wysłane przez A.J.J.W. » Zapisane
ikaan
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Luty 20, 2010, 19:01:51 »

na twoim miejscu oddałabym tego bojownika i kupiła kilka krewetek, szczupienczyka karlowatego (myślę, że będzie ok do tego litrażu) lub rozbory plamiste, chociaż słyszałam, że są trudne w pielęgnacji, choć ja sama nigdy ich nie miałam.
a jeśli tak bardzo chcesz tego bojownika to na prawde nie wiem.  Huh
Zozolek
Stały użytkownik

Mój Zbrojniczek ;)

« Odpowiedz #2 : Luty 20, 2010, 19:21:16 »

Ikan jak nie wiesz to nie wypowiadaj się .Szczupieńczyk karłowaty jest za mały do tego litrażu.
Ja jednak kupiłbym krewetki i zrobiłbym krewetkarium,dał jeszcze kilka-slimakow
Pozbędziesz sie bojownika dasz więcej krewetek i tych ślimaków , a z kirysków pigmejki (corydoras pygmaeu)
(corydoras habbrosus) , c. hastatus chyba , ze ktoś miał z nimi do czynienia i nie nadaja się do tego akwarium , bo ja niestety ich nie mogę dostać , a chce zrobić akwarium kirysowe Smiley , ponieważ są to jedne z moich ulubionych rybek.

Pozdrawiam

-112l - Ogólne.
-20l - Przyszłe Krewetkarium.

Pozdrawiam
djdzej555
Zainteresowany
**

KRÓLOWA JEST TYLKO JEDNA :)

« Odpowiedz #3 : Luty 20, 2010, 19:21:35 »

ikaan nie pisz głupot ok.możesz 2 samice bojkowi dokupić  Grin
zrobisz mu haremik i się ucieszy  Wink
mając na uwadze, że masz bojka nawet małe rybki odpadają. Tobie bym zaproponował micro razborę lub razborę malutką tsadki 8 szt;) rozną do ok. 2,5cm. ale warunek bojka odajesz.
                                                                                 papa

wszystko wymaga czasu i nakładów sił oraz środków

http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/djdzej555-45l-i-32l/
Zozolek
Stały użytkownik

Mój Zbrojniczek ;)

« Odpowiedz #4 : Luty 20, 2010, 19:34:52 »

w takim akwarium nie mogą być 3 bojki tu nawet 2 to jest  dużo
a razbory też raczej się nie nadają trzeba dać stadko , a 30l to troche malo do pływania.
Tak jak pisałem wczesniej krewetki : Red Cherry na początek są dobre.

-112l - Ogólne.
-20l - Przyszłe Krewetkarium.

Pozdrawiam
A.J.J.W.
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Luty 20, 2010, 20:20:59 »

hmmm... chciałabym jednak, żeby coś w tym akwa pływało, a microrazbor raczej w tej dziurze nie dostanę. Gupików też nie proponujcie bo ledwo się wyzbyłam endlerków. Mnożyło się to na potęgę i nie było co z tym robić, a facet w sklepie nawet nie chciał tego brać jak zobaczył ich rozmiary Cheesy. Czy ja wiem czy trzy bojki to by było za dużo... tego jednego to prawie wcale nie widać. Po prostu się gubi w tym akwa...
Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Luty 20, 2010, 20:22:43 »

Wierz mi, miałam 3 bojki w 50l i mialy gesto a i tak sie zabiły.

Moje 53l: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24019.0

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
A.J.J.W.
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Luty 20, 2010, 20:25:14 »

ale ja myśle o haremie a nie o trzech samcach Cheesy
Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Luty 20, 2010, 20:29:02 »

ale ja myśle o haremie a nie o trzech samcach Cheesy

Nie mysl ze jestem az takim głupkiem. Ja o haremie mówie. Wiecej bojowników nie wpuszcze do akwa mniejszego niz 150l, bo co to za trzymanie jak jeden bojek plywa a reszta sie chowa po katach i pada od powikłań po zranieniach?

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
A.J.J.W.
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Luty 20, 2010, 20:32:48 »

a to ok. sorry... a co jakby tam wpuścić ze dwie ampularie??? Może ślimaków nie zeżre???
Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Luty 20, 2010, 20:35:01 »

Nie zezre, ale one mają szybka przemiane materii i wydajala chyba wiecej niz jedza. Jedna bedzie ok, bo ci sie namnozy i potem bedą kłopoty.

Krab
Unikam moderatorów jak ognia... xD
Bywalec

Rak umarł 12:58 02/01/10

« Odpowiedz #11 : Luty 20, 2010, 20:47:10 »

Kup, tylko jedna ampularie, b potem ich jest 100..

Mój stary rak Smiley Pozdrawiam
Martinez75
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Luty 21, 2010, 04:43:24 »

Gupików też nie proponujcie bo ledwo się wyzbyłam endlerków. Mnożyło się to na potęgę i nie było co z tym robić
Zawsze można wpuścić do akwa kilka samców (bez samiczek), czasami walki samców pawich oczek wyglądają niemal tak widowiskowo, jak walka samców bojownika, z tym, że gupiki nie robią sobie krzywdy.
A.J.J.W.
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Luty 21, 2010, 13:30:22 »

Cytat: A.J.J.W.  Wczoraj o 20:20:59
Gupików też nie proponujcie bo ledwo się wyzbyłam endlerków. Mnożyło się to na potęgę i nie było co z tym robić
Zawsze można wpuścić do akwa kilka samców (bez samiczek), czasami walki samców pawich oczek wyglądają niemal tak widowiskowo, jak walka samców bojownika, z tym, że gupiki nie robią sobie krzywdy.

Nie byłabym tego taka pewna. Z początku miałam parę samców i trzeba było wpuścić samice, bo podgryzały sobie płetwy.

3 krewetki amano tak jakby odżyły. Nie wiem na jak długo. Na razie jednej nie udało się uratować. Siedzą sobie w 25l razem z narybkiem gupika.
djdzej555
Zainteresowany
**

KRÓLOWA JEST TYLKO JEDNA :)

« Odpowiedz #14 : Luty 21, 2010, 13:43:17 »

Mam to samo w obecnym stadium mego akwa i potwierdzam Twą teze

wszystko wymaga czasu i nakładów sił oraz środków

http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/djdzej555-45l-i-32l/
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: