A.J.J.W.
Nowy
|
|
« : Luty 20, 2010, 17:04:11 » |
|
Z racji tej, że jest to mój pierwszy post na tym forum witam wszystkich serdecznie! Posiadam akwa 30l a w nim: 1x Bojownik syjamski 4x Krewetka amano 1x Anentome helena I moje pytanie: Czy nie można by było czegoś dołożyć, np. zrobić haremik bojkowi, albo kupić kirysków, albo nie wiem co, bo w akwa jest strasznie pusto. Bojek wciąż się chowa, albo pływa gdzieś z tyłu, czasami jakaś krewetka mignie przed oczami i nic poza tym. EDIT: Krewetek amano już nie ma... myślałam, że sobie poradzą bo są duże i szybkie (zostały wczoraj wpuszczone) ale nim się zorientowałam biedaki już dogorywały... (zostały pożarte) no i został sam bojownik. W takim razie co dop niego (czy w ogóle coś może być )
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 20, 2010, 18:04:18 wysłane przez A.J.J.W. »
|
|
|
|
|
ikaan
Nowy
|
|
« Odpowiedz #1 : Luty 20, 2010, 19:01:51 » |
|
na twoim miejscu oddałabym tego bojownika i kupiła kilka krewetek, szczupienczyka karlowatego (myślę, że będzie ok do tego litrażu) lub rozbory plamiste, chociaż słyszałam, że są trudne w pielęgnacji, choć ja sama nigdy ich nie miałam. a jeśli tak bardzo chcesz tego bojownika to na prawde nie wiem.
|
|
|
|
|
|
|
Zozolek
Stały użytkownik
Mój Zbrojniczek ;)
|
|
« Odpowiedz #2 : Luty 20, 2010, 19:21:16 » |
|
Ikan jak nie wiesz to nie wypowiadaj się .Szczupieńczyk karłowaty jest za mały do tego litrażu. Ja jednak kupiłbym krewetki i zrobiłbym krewetkarium,dał jeszcze kilka-slimakow Pozbędziesz sie bojownika dasz więcej krewetek i tych ślimaków , a z kirysków pigmejki (corydoras pygmaeu) (corydoras habbrosus) , c. hastatus chyba , ze ktoś miał z nimi do czynienia i nie nadaja się do tego akwarium , bo ja niestety ich nie mogę dostać , a chce zrobić akwarium kirysowe , ponieważ są to jedne z moich ulubionych rybek. Pozdrawiam
|
|
|
|
-112l - Ogólne. -20l - Przyszłe Krewetkarium.
Pozdrawiam
|
|
|
djdzej555
Zainteresowany
KRÓLOWA JEST TYLKO JEDNA :)
|
|
« Odpowiedz #3 : Luty 20, 2010, 19:21:35 » |
|
ikaan nie pisz głupot ok.możesz 2 samice bojkowi dokupić zrobisz mu haremik i się ucieszy mając na uwadze, że masz bojka nawet małe rybki odpadają. Tobie bym zaproponował micro razborę lub razborę malutką tsadki 8 szt;) rozną do ok. 2,5cm. ale warunek bojka odajesz.
|
|
|
|
|
|
|
Zozolek
Stały użytkownik
Mój Zbrojniczek ;)
|
|
« Odpowiedz #4 : Luty 20, 2010, 19:34:52 » |
|
w takim akwarium nie mogą być 3 bojki tu nawet 2 to jest dużo a razbory też raczej się nie nadają trzeba dać stadko , a 30l to troche malo do pływania. Tak jak pisałem wczesniej krewetki : Red Cherry na początek są dobre.
|
|
|
|
-112l - Ogólne. -20l - Przyszłe Krewetkarium.
Pozdrawiam
|
|
|
A.J.J.W.
Nowy
|
|
« Odpowiedz #5 : Luty 20, 2010, 20:20:59 » |
|
hmmm... chciałabym jednak, żeby coś w tym akwa pływało, a microrazbor raczej w tej dziurze nie dostanę. Gupików też nie proponujcie bo ledwo się wyzbyłam endlerków. Mnożyło się to na potęgę i nie było co z tym robić, a facet w sklepie nawet nie chciał tego brać jak zobaczył ich rozmiary . Czy ja wiem czy trzy bojki to by było za dużo... tego jednego to prawie wcale nie widać. Po prostu się gubi w tym akwa...
|
|
|
|
|
|
|
Female_Raziel
|
|
« Odpowiedz #6 : Luty 20, 2010, 20:22:43 » |
|
Wierz mi, miałam 3 bojki w 50l i mialy gesto a i tak sie zabiły.
|
|
|
|
|
|
|
A.J.J.W.
Nowy
|
|
« Odpowiedz #7 : Luty 20, 2010, 20:25:14 » |
|
ale ja myśle o haremie a nie o trzech samcach
|
|
|
|
|
|
|
Female_Raziel
|
|
« Odpowiedz #8 : Luty 20, 2010, 20:29:02 » |
|
ale ja myśle o haremie a nie o trzech samcach Nie mysl ze jestem az takim głupkiem. Ja o haremie mówie. Wiecej bojowników nie wpuszcze do akwa mniejszego niz 150l, bo co to za trzymanie jak jeden bojek plywa a reszta sie chowa po katach i pada od powikłań po zranieniach?
|
|
|
|
|
|
|
A.J.J.W.
Nowy
|
|
« Odpowiedz #9 : Luty 20, 2010, 20:32:48 » |
|
a to ok. sorry... a co jakby tam wpuścić ze dwie ampularie??? Może ślimaków nie zeżre???
|
|
|
|
|
|
|
Female_Raziel
|
|
« Odpowiedz #10 : Luty 20, 2010, 20:35:01 » |
|
Nie zezre, ale one mają szybka przemiane materii i wydajala chyba wiecej niz jedza. Jedna bedzie ok, bo ci sie namnozy i potem bedą kłopoty.
|
|
|
|
|
|
|
Krab
Unikam moderatorów jak ognia... xD
Bywalec
Rak umarł 12:58 02/01/10
|
|
« Odpowiedz #11 : Luty 20, 2010, 20:47:10 » |
|
Kup, tylko jedna ampularie, b potem ich jest 100..
|
|
|
|
|
|
|
Martinez75
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #12 : Luty 21, 2010, 04:43:24 » |
|
Gupików też nie proponujcie bo ledwo się wyzbyłam endlerków. Mnożyło się to na potęgę i nie było co z tym robić Zawsze można wpuścić do akwa kilka samców (bez samiczek), czasami walki samców pawich oczek wyglądają niemal tak widowiskowo, jak walka samców bojownika, z tym, że gupiki nie robią sobie krzywdy.
|
|
|
|
|
|
|
A.J.J.W.
Nowy
|
|
« Odpowiedz #13 : Luty 21, 2010, 13:30:22 » |
|
Cytat: A.J.J.W. Wczoraj o 20:20:59 Gupików też nie proponujcie bo ledwo się wyzbyłam endlerków. Mnożyło się to na potęgę i nie było co z tym robić Zawsze można wpuścić do akwa kilka samców (bez samiczek), czasami walki samców pawich oczek wyglądają niemal tak widowiskowo, jak walka samców bojownika, z tym, że gupiki nie robią sobie krzywdy. Nie byłabym tego taka pewna. Z początku miałam parę samców i trzeba było wpuścić samice, bo podgryzały sobie płetwy. 3 krewetki amano tak jakby odżyły. Nie wiem na jak długo. Na razie jednej nie udało się uratować. Siedzą sobie w 25l razem z narybkiem gupika.
|
|
|
|
|
|
|
djdzej555
Zainteresowany
KRÓLOWA JEST TYLKO JEDNA :)
|
|
« Odpowiedz #14 : Luty 21, 2010, 13:43:17 » |
|
Gupików też nie proponujcie bo ledwo się wyzbyłam endlerków. Mnożyło się to na potęgę i nie było co z tym robić Zawsze można wpuścić do akwa kilka samców (bez samiczek), czasami walki samców pawich oczek wyglądają niemal tak widowiskowo, jak walka samców bojownika, z tym, że gupiki nie robią sobie krzywdy. Mam to samo w obecnym stadium mego akwa i potwierdzam Twą teze
|
|
|
|
|
|
|
|