Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Paletki a LT?  (Przeczytany 6648 razy)
Antosia
Zainteresowany
**

« : Luty 21, 2010, 12:10:44 »

Jak w tytule. Czy jest szansa na powodzenie w hodowli paletek w baniaku prowadzonym techniką Low Tech? Wiem,że paletki wymagają częstych podmian(m.in.),ale skoro parametry wody są wzorcowe...to jest możliwe,żeby się udało?

Pozdrawiam.
Pokaż mi swoje akwarium, a będę wiedziała, czy słuchać Twoich rad.
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #1 : Luty 21, 2010, 13:15:30 »

Wiem,że paletki wymagają częstych podmian
Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie.
Moim zdaniem są ryby które nie powinny być hodowane w akwarium LT.
Paletki niewątpliwie do nich należą.

dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Luty 21, 2010, 14:01:59 »

moim zdaniem w ogóle paletek nie powinno trzymać się w zbiornikach roślinnych(mocne oświetlenie , mało miejsca do pływania)
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #3 : Luty 21, 2010, 14:09:28 »

moim zdaniem w ogóle paletek nie powinno trzymać się w zbiornikach roślinnych(mocne oświetlenie , mało miejsca do pływania)

Dwight, to zależy ile tam jest roślin.
Zobacz http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/sebastian-385-l-dyskowce/
Jeśli rośliny rosną jak chcą skutecznie zmniejszając miejsce do pływania (jak u mnie teraz - dziś robie konkretną przycinke) to nie jest to dobre miejsce dla paletek. Jeśli jest tak jak u Sebastiana czyli roślin nie za wiele do tego kontrolujemy ich wzrost to myśle, że może być.

Antosia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Luty 21, 2010, 15:44:10 »

Wiem,że paletki wymagają częstych podmian
Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie.
Moim zdaniem są ryby które nie powinny być hodowane w akwarium LT.
Paletki niewątpliwie do nich należą.

Sprawa pierwsza:jestem kobietą Wink.Uważne czytanie się kłania Wink
Skoro parametry są idealne,nie rozumiem dlaczego nie? Prosiłabym o niepodważalne konkrety.

Pozdrawiam.
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Luty 21, 2010, 16:37:14 »

Dwight, to zależy ile tam jest roślin.
Zobacz http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/sebastian-385-l-dyskowce/
Jeśli rośliny rosną jak chcą skutecznie zmniejszając miejsce do pływania (jak u mnie teraz - dziś robie konkretną przycinke) to nie jest to dobre miejsce dla paletek. Jeśli jest tak jak u Sebastiana czyli roślin nie za wiele do tego kontrolujemy ich wzrost to myśle, że może być

Kilka roślin oczywiście nikomu nie zawadzi ale jak to ma być jakiś busz to zdecydowanie nie , a jeżeli ktoś chce robić LT to chyba właśnie po to aby miał piękne rośliny.
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #6 : Luty 21, 2010, 17:16:14 »

Sprawa pierwsza:jestem kobietą Wink.Uważne czytanie się kłania Wink
Skoro parametry są idealne,nie rozumiem dlaczego nie? Prosiłabym o niepodważalne konkrety.
Wiem, że jestes kobietą, widać to choćby po zdjęciu. Po prostu zjadłem literke.
Poczytaj o zasadach prowadzenia LT a później o wymaganiach paletek.
LT vs Paletki = wiele sprzeczności.
Konkrety znajdziesz jak zagłębisz się w lekturze.

I jeszcze jedno. Żeby z pełną świadomością mówić o idealnych parametrach należałoby je mierzyć codziennie rano i wieczorem. Otrzymasz dzięki temu pełen obraz. Prosisz mnie o niepodwazalne konkrety podczas gdy sama ich nie podałaś zasłaniając się słowem "idealne".

Kilka roślin oczywiście nikomu nie zawadzi ale jak to ma być jakiś busz to zdecydowanie nie , a jeżeli ktoś chce robić LT to chyba właśnie po to aby miał piękne rośliny.
Oto jedna ze sprzeczności autorko tematu.
Mówiąc dokładniej, żeby zrobić LT trzeba naprawde dużo roślin. Paletki nie mogą żyć w buszu bo potrzebują sporo miejsca do pływania.

« Ostatnia zmiana: Luty 21, 2010, 17:18:45 wysłane przez mrs » Zapisane

Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Luty 21, 2010, 19:40:02 »

To już zależy od akwarium, można mieć 800L i mieć tam busz, a miejsca i tak będzie sporo dla dysków - taki zbiornikiem właśnie się opiekuję w pracy.

Ale LT i dyski, raczej nie. Paletki wymagają wysokiej temperatury, częstego karmienia (zwłaszcza sercem wołowym, który paskudzi wodę), a co za tym idzie - częste podmiany. Ale słyszałem o dobrze funkcjonującym LT z dyskami, sądzę, że przy odrobinie chęci nic trudnego Smiley

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #8 : Luty 21, 2010, 22:20:34 »

To już zależy od akwarium, można mieć 800L i mieć tam busz, a miejsca i tak będzie sporo dla dysków
Busz to busz.
Mniej roślin zrobi busz w zbiorniku 200l więcej w zbiorniku 800l.
Chyba, że mamy inne pojęcie o buszu Smiley

Antosia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Luty 27, 2010, 10:30:50 »

To już zależy od akwarium, można mieć 800L i mieć tam busz, a miejsca i tak będzie sporo dla dysków - taki zbiornikiem właśnie się opiekuję w pracy.

Ale LT i dyski, raczej nie. Paletki wymagają wysokiej temperatury, częstego karmienia (zwłaszcza sercem wołowym, który paskudzi wodę), a co za tym idzie - częste podmiany. Ale słyszałem o dobrze funkcjonującym LT z dyskami, sądzę, że przy odrobinie chęci nic trudnego Smiley
No właśnie chyba ten sam LT mamy na myśli. Był tam gąszcz lotosów. Czyli jest nadzieja,że może się udac. W sumie mogę podmieniac wodę...wiem,to trochę przeczy zasadom LT,ale chyba można spróbowac je odrobinę nagiąc,by mieszkańcy żyli w zdrowiu i optymalnych warunkach(czy tak naprawdę jest ktoś, kto stosuje się w 100% do zasad Diany W.? Myślę,że tylko bardzo niewielka garstka.).

I jeszcze jedno. Żeby z pełną świadomością mówić o idealnych parametrach należałoby je mierzyć codziennie rano i wieczorem.
Hmmm....wobec tego tak naprawdę tylko bardzo nieliczni mogą spac spokojnie Shocked

Pozdrawiam.
wkukler
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Luty 27, 2010, 12:22:00 »

No właśnie chyba ten sam LT mamy na myśli. Był tam gąszcz lotosów. Czyli jest nadzieja,że może się udac. W sumie mogę podmieniac wodę...wiem,to trochę przeczy zasadom LT,ale chyba można spróbowac je odrobinę nagiąc,by mieszkańcy żyli w zdrowiu i optymalnych warunkach(czy tak naprawdę jest ktoś, kto stosuje się w 100% do zasad Diany W.? Myślę,że tylko bardzo niewielka garstka.).

I jeszcze jedno. Żeby z pełną świadomością mówić o idealnych parametrach należałoby je mierzyć codziennie rano i wieczorem.
Hmmm....wobec tego tak naprawdę tylko bardzo nieliczni mogą spac spokojnie Shocked
O LT coś wiem, i jak przestałem się trzymać ściśle zasad Diany, to bardzo szybko powitałem krasnorosty, więc z tym naginaniem trzeba być bardzo ostrożnym, albo nie naginać Smiley
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #11 : Luty 27, 2010, 13:30:22 »

Czyli jest nadzieja,że może się udac. W sumie mogę podmieniac wodę
A jeśli nie to co tam, najwyżej ryby Ci padną. Od, taki szczególik.
Kupisz sobie nowe...prawda?
Ludzie stosują osmoze albo RO do paletek, zmiękczają wode a Ty genialnie postanowiłaś nie wymieniać sobie wody. Ewentualnie wymianiać, bo nie musisz przecież do końca stosować się do zasad LT. CZyli chcesz LT ale nie chcesz LT.

Mam takie pytanie.
LT nie wymaga w zasadzie przepływu wody, ewentualnie lekka cyrkulacja.
Jak rozwiązesz problem dostarczenia tlenu dla tych wymagających ryb?
Będziesz napowietrzać - powiesz? Jak rozwiązesz problem wytrącania CO2 z wody?
Paletki to temperatura podchodząca do 30C, dle niektórych roślin to może być za wiele. Jak to rozwiązesz?
LT to brak odmulania, obfite karmienie ryb by resztki opadały na dno i tworzyły naturalne nawożenie.
Pletki potrzebują czystej wody. Jak to rozwiązesz?
Jak dostarczysz związki humusowe do tego swojego LT?

Ktoś Ci powiedział, że opiekuje się 800l LT, Ty przytomnie stwierdzasz, że w związku z tym rybom będzie dobrze.
Dysponujesz baniakiem odpowiednio dużym?

Kup sobie ślimaki. Będziesz miała fajne LT.
[/quote]

motybrat
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Luty 28, 2010, 14:45:29 »

dobrze powiedziane ja zrezygnowalem z paletek, moze pozniej jak bede wiedzial wiecej, jedno wyklucza drugie, ja wyczytalem ze sa bojowniki ktore sa ""neutralne"" , HA HA HA ,dopiero jak zzarl mi swiniak dwie tzrecie mojego uwczesnego stanu i zlapalem go osobiscie na atakowaniu , dalem spokoj glupocie wlasnej, i teraz wiem ze natury nie mozna w zadnym wypadku zmieniac  A TYM BARDZIEJ NACIAGAC,
wkukler
Stały użytkownik

« Odpowiedz #13 : Luty 28, 2010, 14:56:44 »

dobrze powiedziane ja zrezygnowalem z paletek, moze pozniej jak bede wiedzial wiecej, jedno wyklucza drugie, ja wyczytalem ze sa bojowniki ktore sa ""neutralne"" , HA HA HA ,dopiero jak zzarl mi swiniak dwie tzrecie mojego uwczesnego stanu i zlapalem go osobiscie na atakowaniu , dalem spokoj glupocie wlasnej, i teraz wiem ze natury nie mozna w zadnym wypadku zmieniac  A TYM BARDZIEJ NACIAGAC,
Super. Ciekawe jakie to jest narzecze języka polskiego, bo dla mnie mieszkańca wielkopolski jest niezrozumiałe.
Radziłbym żebyś zastosowała w podłożu jakiś substrat i nie kombinowała, bo paletki są zbyt wrażliwe by można było na nich eksperymentować.
wkukler
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Luty 28, 2010, 17:06:51 »

teraz wiem ze natury nie mozna w zadnym wypadku zmieniac  A TYM BARDZIEJ NACIAGAC,
Zawsze są jakieś odstępstwa od reguły, łączenie ryb z różnych biotopów to w zasadzie norma. Jeżeli mają dobre warunki (parametry wody), możliwośc ukrycia się itp. to jest dobrze. Pewnych zasad jednak naginać nie wolno. Ładnym przykładem jest to co chciała zrobić autorka tematu.
Pozostaje mieć tylko nadzieje, że nie zaryzykuje i nie włoży ryb które w naturze żyją w niemal sterylnym środowisku do zbiornika LT.

Radziłbym żebyś zastosowała w podłożu jakiś substrat i nie kombinowała, bo paletki są zbyt wrażliwe by można było na nich eksperymentować.
Do niektórych osób to nie dociera.
Autorka tematu wypłakała mi się na priv, że jej tak brzydko odpisałem.
Uważaj, może i Ciebie to czeka.
Pozdrawiam.
Co do wypłakiwania na priv zaczynam się przyzwyczajać, nie będzie to pierwszy raz.
W sumie nie ma już o czym tu dyskutować, temat można zamknąć, a jeśli moderator uzna to za dobry pomysł można go przykleić.
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: