Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Skalary z małymi rybami  (Przeczytany 12518 razy)
karol987
Zainteresowany
**

« : Luty 21, 2010, 12:57:53 »

Witam. Chciałbym się dowiedzieć czy skalary mogą być z takimi rybami: neon innesa i czerwony, danio pręgowane.
djdzej555
Zainteresowany
**

KRÓLOWA JEST TYLKO JEDNA :)

« Odpowiedz #1 : Luty 21, 2010, 13:05:18 »

w jakim litrażu i z jakimi roślinami?

wszystko wymaga czasu i nakładów sił oraz środków

http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/djdzej555-45l-i-32l/
karol987
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Luty 21, 2010, 13:05:59 »

160l, dużo roślin nie wiem jakich Cheesy
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #3 : Luty 21, 2010, 13:09:17 »

Witam. Chciałbym się dowiedzieć czy skalary mogą być z takimi rybami: neon innesa i czerwony, danio pręgowane.
Neon może zostać zjedzony.
Jeśli chodzi o Danio to obawiam się, że tak jak inne karpiowate może obgryzać płetwy skalarom.

dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Luty 21, 2010, 13:11:23 »

Co do danio to nie trzymał bym ich ze skalarami bo bardzo szybko pływają i będą niepokoiły pielęgnice , co do neonów jeżeli będziesz trzymał od małego skalary z neonami to nic nie powinno się dziać.
klasyka
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Luty 21, 2010, 13:13:52 »

Ja mam  2 skalary jeden duzy drugi maly
mam neony , razbory  i dania   i wszystko zyje   juz od 2 miesiecy zadnych szkod

12L - 25l -30l -63l -130l -300l były
aktualnie  130 , 63
fox60
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Luty 21, 2010, 14:15:55 »

Mój skalar żyje z neonkami juz miesiąc i nawet dobrze ze soba współpracują. Wink
Krab
Unikam moderatorów jak ognia... xD
Bywalec

Rak umarł 12:58 02/01/10

« Odpowiedz #7 : Luty 21, 2010, 15:45:23 »

Jak chcesz to kup malutkie skalary i neonki razem, bo jak kupisz wielkie skalary to neonki zostana zjedzone.

Mój stary rak Smiley Pozdrawiam
karol987
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Luty 21, 2010, 18:20:22 »

Więc neonkom nic się nie stanie. A jak z danio?
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Luty 21, 2010, 19:32:05 »

Neony czerwone rosną większe od innesa, dorosłych czerwonych skalar nie ruszy. Danio jest ok, ale może być denerwujący dla skalara swoim szybkim pływaniem.

Neon może zostać zjedzony.
Jeśli chodzi o Danio to obawiam się, że tak jak inne karpiowate może obgryzać płetwy skalarom.

Słyszałeś kiedyś o danio obgryzajacym płetwy???  Shocked Ten mit dotyczy brzanki sumatry, która faktycznie należy do karpiowatych. Razbory, microrasbory, kardynałki itp. uchodzą za ryby bardzo spokojne, więc takich głupot już nie pisz.

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #10 : Luty 21, 2010, 22:29:42 »

Słyszałeś kiedyś o danio obgryzajacym płetwy???  Shocked Ten mit dotyczy brzanki sumatry, która faktycznie należy do karpiowatych. Razbory, microrasbory, kardynałki itp. uchodzą za ryby bardzo spokojne, więc takich głupot już nie pisz.
Cóż, pewnie masz racje. Zwracam honor.
Tak czy inaczej obsada raczej nieodpowiednia jeśli chodzi o danio.
Jak sam stwierdziłeś, może denerwować skalara.

Aha, jeśli bawimy się w wytykanie głupot to:
Danio jest ok, ale może być denerwujący dla skalara swoim szybkim pływaniem.
To jest "ok" czy będzie denerwujący?
Dwie sprzeczności w jednym zdaniu więc jak to ująłeś takich głupot już nie pisz

Post mi się powielił.
Przepraszam.
« Ostatnia zmiana: Luty 21, 2010, 22:35:42 wysłane przez mrs » Zapisane

AP
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Luty 22, 2010, 01:11:27 »

Mówiono mi w sklepie, że neon nie może byc ze skalarem, mimo to spróbowałam, ponieważ nie mięli nic ciekawszego: wpuściam najpierw neony  dopiero za jakiś czas skalary i się puki co tolerują. Skalary nie straszą neonów. Neony inessa nie miały też pływac z czerwonymi a pływają razem w ławicy!
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Luty 22, 2010, 07:36:08 »

Aha, jeśli bawimy się w wytykanie głupot to:
Danio jest ok, ale może być denerwujący dla skalara swoim szybkim pływaniem.
To jest "ok" czy będzie denerwujący?
Dwie sprzeczności w jednym zdaniu więc jak to ująłeś takich głupot już nie pisz

Kolego, ja widzę tu dwie różnice. Fizycznie danio nic nie zrobi skalarom, danio nie ogryzie mu płetw, nie zabije skalara, nie będzie go przeganiać. Ja miałem jedno i drugie razem i było ok, ale niektórzy twierdzą, że danio może być trochę denerwujący i lekko rozpraszający dla skalara, zwłaszcza przy polowaniu. A to już jest psychika, 2 różne rzeczy. Wnioski sobie sam wyciągnij, hoduj jedno i drugie, później pogadamy, bo nieźle się uśmiałem z danio obgryzającego płetwy  Grin Ja nieraz trzymałem skalary z danio, więc dla mnie można. Ale oczywiście w dużym zbiorniku, odpowiednim dla skalarów.

Mówiono mi w sklepie, że neon nie może byc ze skalarem, mimo to spróbowałam, ponieważ nie mięli nic ciekawszego: wpuściam najpierw neony  dopiero za jakiś czas skalary i się puki co tolerują. Skalary nie straszą neonów. Neony inessa nie miały też pływac z czerwonymi a pływają razem w ławicy!

Neony czerwone będą pływać z innesami, słuchaj sprzedawców to daleko zajdziesz Sad
« Ostatnia zmiana: Luty 22, 2010, 07:38:52 wysłane przez Raffy » Zapisane

Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #13 : Luty 22, 2010, 08:13:21 »

Kolego, ja widzę tu dwie różnice. Fizycznie danio nic nie zrobi skalarom, danio nie ogryzie mu płetw, nie zabije skalara, nie będzie go przeganiać. Ja miałem jedno i drugie razem i było ok, ale niektórzy twierdzą, że danio może być trochę denerwujący i lekko rozpraszający dla skalara, zwłaszcza przy polowaniu. A to już jest psychika, 2 różne rzeczy. Wnioski sobie sam wyciągnij, hoduj jedno i drugie, później pogadamy, bo nieźle się uśmiałem z danio obgryzającego płetwy  Grin Ja nieraz trzymałem skalary z danio, więc dla mnie można. Ale oczywiście w dużym zbiorniku, odpowiednim dla skalarów.
No fakt, poleciałem trochę z tym obgryzaniem płetw.
Generalnie, chodziło mi o to, że
1. inny biotop,
2. danio jest bardzo ruchliwy,
3. trochę inne wymagania jeśli chodzi o warunki hodowlane,
4. danio też potrafi być "niegrzeczny", ale jak już pisałem wyżej, z obgryzaniem płetw raczej poleciałem.

Ja nie hodowałbym tego typu ryb ze skalarami choćby ze względu na pkt 1,2,3.
Zdania na ten temat są podzielone - choćby Ty reprezentujesz inną postawe.
Jestem zwolennikiem hodowania skalarów w zbiornikach jednogatunkowych, ewentualnie z rybami występującymi w tym samym biotopie.
Podobnie rzecz ma się z brzankami czy danio.
Pozdrawiam.

Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Luty 22, 2010, 08:58:24 »

Fakt, ja też jestem teraz zwolennikiem biotopowych akwariów, parę lat temu było mi to obojętnie Wink Ale koleś nie pytał się o biotop, tylko czy te 2 ryby mogą być razem. Myślę, że od biedy tak Wink Tylko nie należy zapominać, ze skalar jest wciąż pielęgnicą i podczas tarła potrafi pokazać co potrafi Smiley

Skalary najlepiej wyglądają stadem w dużym zbiorniku, z dodatkiem kąsaczów i drobnych sumów na dno. Ja tak mam, tyle ze zamiast skalarów są paletki Smiley

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: