Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Choroba czy stress ??  (Przeczytany 1603 razy)
chrisparypa
Nowy
*

« : Luty 21, 2010, 16:07:53 »

Nie wiedzialem w jakim dziale umiescic... choroby ?? chyba nie... wiec dam w ogolnym, moderator przeniesie jak nie pasuje do dzialu.....

Wymienilem jedna samice Ramireza na samca... teraz mam pare w akwarium.... samiec zyje sobie w nowym akwarium juz 2 dzien....

Zachowuje sie jednak troche dziwnie.... siedzi schowany gdzies meidzy roslinami, wyplywa niechetnie, no i ten szybki oddech.... z jedzeniem jest tak ze widze zainteresowanie jedzeniem, jje jesli cos jest w poblizu, ale tak jakby sie wstydzil lol Smiley to mnie najbardziej martwi.... reszta ryb bez problemow, samica Ramireza plywa po calym akwarium, zyje w moim akwarium od jakis 6 dni, jje normalnie z tym ze nie jje tego co plywa po powierzchni wody a to co opada albo lezy na dnie.... ale zachowuje sie normalnie, normalne zainteresowanie jedzeniem nawet zaczepia tego nieszczesnego samca....

Czy z nim wszystko ok ?? czy raczej bedzie umieral lada moment ?? obydwie pielegnice sa raczej w mlodym wieku maja moze 2-3 cm, samiec ma normalne kolory, nie jest jakis mega kolorowoy ale chyba to sie zmieni z wiekiem... jednak chodzi mi o to ze nie ma oznak choroby na swoim rybim ciele.... tylko ten szybki oddech....

Czy to stress ?? jakie sa oznaki stressu u ryb ?? Moze sie boi innych ryb ?? Bojowniki sa obojetnie nastawione na Ramirezi w moim akwarium, Pretnik Karlowaty widzialem go ze dwa razy pogonil ale nic wielkiego.... inne ryby niegrozne - otosy, kiryski.... a moze poprostu sie przyzwyczaja i przejdzie mu za dzien dwa ??

Parametry:
pH 6.8
NO3 - 10
NO2 - 0
NH3/NH4 - 0
kh - 5
gh - 6
Temperatura: 26 C
Filtracja prawidlowa....
duzo roslin, korzenie
karmieni rozsadne
Zbiornik 75l
Krab
Unikam moderatorów jak ognia... xD
Bywalec

Rak umarł 12:58 02/01/10

« Odpowiedz #1 : Luty 21, 2010, 16:31:34 »

Mysle ze ten stress przejdzie za kilka godzin lub dni...

Mój stary rak Smiley Pozdrawiam
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Luty 21, 2010, 17:18:25 »

Musi się przyzwyczaić do nowego domku  Wink minie mu i stanie sie śmielszy za kilka dni  Wink

chrisparypa
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Luty 21, 2010, 18:08:43 »

not o sie ciesze.... w zasadzie te informacje z pierwszego postu sa z przed 2 dni tylko nie mailem kiedy oich tu wyslac..,. dzisiaj juz widze za samica ktora jest dluzej zaczela podplywac do powierzchni wody po jedzenie, samiec dalej skitrany i szybko oddycha ale wyplywa troche i plywa za samica....
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Luty 21, 2010, 19:34:30 »

No fajnie, wszystko godne pochwały, zwłaszcza parametry. Ale gdzie jest kwarantanna po nowo zakupionej rybie? Narazie podmieniaj wodę, dodawaj witaminy.

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
chrisparypa
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Luty 21, 2010, 20:43:02 »

taaa kwarantanna... nie mam warunkow na kwarantanne niestety.... tu gdzie mieszkam jest 14 dni od daty zakupu ryby na wszelkie zazalenia.... jesli ryba padnie wtedy dostane nowa.. wymagane sa probka wody z akwarium przy zazaleniu.... jesli natomiast dopadnie choroba akwarium wtedy mozna ubiegac sie o zwrot wszelkich kosztow poniesionych na akwarium... nie chce wdawac sie w szczegoly jak wyglada caly proces ale ryzyko duzych strat ze strony sprzedawcy jest zbyt duze zeby sprzedawac chore ryby.... fakt faktem sa faszerowane przez to ogomna iloscia chemii w sklepie.... witamin nie mam zadnych, szczerze powiem anwet o nich nie pomyslalem.... pozniej podjade cos znajde Smiley
« Ostatnia zmiana: Luty 21, 2010, 20:51:48 wysłane przez chrisparypa » Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: