motybrat
Nowy
|
|
« : Luty 21, 2010, 19:14:28 » |
|
pytanie dotyczy dlugosci zycia ryb takich jak gubiki i bojownik ?
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #1 : Luty 21, 2010, 19:28:09 » |
|
1-2lata
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
motybrat
Nowy
|
|
« Odpowiedz #2 : Luty 22, 2010, 01:53:04 » |
|
a skad mam wiedziec ile ma dana ryba lat czy lepiej jaka jest juz "stara!" dodam jeszcze ze moje zakupione gubiki mialy i maja okolo 5cm a bojownik byl ciut wiekszy ( byl bo niestety juz nie zyje i probuje docic dlaczego?) woda jest ok ph 7,4 amoniak i nitraty na 0 ponadto byl sam w akwea 25l ze zwirkiem i roslinkami przejesc chyba sie nie mogl.cz moze brak towarzystwa?
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 22, 2010, 01:57:35 wysłane przez motybrat »
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #3 : Luty 22, 2010, 07:39:54 » |
|
Jakie objawy miał przed śmiercią? Towarzystwo bojownikowi nie jest potrzebne, bo to samotnik więc ta opcja odpada
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
michji
Cicha woda, brzegi rwie....
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #4 : Luty 22, 2010, 11:35:31 » |
|
http://www.akwarium.neostrada.pl/dlugosc.html - Długość życia wybranych ryb. W akwarium rzadko ryby giną ze starości. Przeważnie umierają z powodu chorób lub złych warunków w akwarium. Pod tym względem ryba jak człowiek, im starsza tym wrażliwsza, delikatniejsza i trudniej ją utrzymać, a chwilowe zawahanie parametrów może doprowadzić do natychmiastowej śmierci.
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 22, 2010, 13:30:43 wysłane przez Emi »
|
|
|
|
|
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #5 : Luty 22, 2010, 23:33:27 » |
|
Nie zgadzam się z tą opinią. Długo hodowałem gupiki o różnych rodzajach płetw. Żyją do dwóch lat chyba że samice czasami dłużej do trzech. Stare można poznac po tym, że ryby najczęściej są wychudzone i mają problemy z pływaniem. U samic łuska robi się matowa a u samca najczęściej dochodzi do utraty części ogona ale ta wada jest uzależniona genetycznie i nie występuje u każdego.
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 23, 2010, 23:18:38 wysłane przez baniakmaniak »
|
|
|
|
|
motybrat
Nowy
|
|
« Odpowiedz #6 : Luty 23, 2010, 00:15:32 » |
|
zle mnie zrozumieliscie , bojownik zyl sobie sam w akwa 25l , a gubiki w akwa towarzyskim 200l mialem ich na poczatku 7 . dwie mi sie okocily i krotko po tym odeszly ale po nich w odstepie dwoch dni zdechly dwa samce. zostaly trzy samiczki ktore w tym jedna jest na pewno kotna.parametry wody to zero amoniaku, nitraty na 0,05do 0 , ph 7, . -mialem wczesniej problemy z woda wiec badam ja codziennie.akwa jest dobrze zalesione nie mam tla bo stanowia je rosliny.okolo 1/3 powierzchni stanowia rosliny.nie moge znalezc logicznego wyjasnienia, mam w akwa 7 amano gorneli, 12 albinosow kiryskow, dwie platynki dorosle i 5 malutkich(slicznotki maja moze po 14 mm ale juz ladnie ubarwione)no i 3 gubiki izraelskie dorosle i okolo 10malutkich (moze maja po 12mm ale juz widac co u niektorych smieszne kolorowe ogonki) dokupilem jeszcze 7 glonojadow.a mam jeszcze 25 czerwonych neonkow.
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 23, 2010, 00:36:02 wysłane przez motybrat »
|
|
|
|
|
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #7 : Luty 23, 2010, 00:25:49 » |
|
Podajesz co2 bo jak nie to PH ci w nocy skacze a to nie jest zdrowe. Spróbuj natleniac w nocy.
|
|
|
|
|
|
|
motybrat
Nowy
|
|
« Odpowiedz #8 : Luty 23, 2010, 00:40:32 » |
|
nie podaje Co2, co rozumiesz pod tym pojeciem , dotleniania? ph nie skacze sprawdzalem ostatni o trzeciej nad ranem ponadto inne ryby musialby to tez odczuc.a jednak zyja sobie i maja sie dobrze.
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 23, 2010, 08:06:34 wysłane przez Grajewiak »
|
|
|
|
|
michji
Cicha woda, brzegi rwie....
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #9 : Luty 23, 2010, 01:21:18 » |
|
ponadto inne ryby musialby to tez odczuc.a jednak zyja sobie i maja sie dobrze.
Pozory mogą mylić... PS:edytuj posty!!!
|
|
|
|
|
|
|
|