Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: obsada do 180 litrów  (Przeczytany 4150 razy)
leszek_00
Zainteresowany
**

« : Luty 22, 2010, 16:08:32 »

Witam, mam w planach nowe akwarium o wymiarach 100x40x45h = 180 litrow
Myślałem o skalarach. Na początek kupić kilka sztuk 6-8 i dobraną parę zostawić.
Do tego chciałbym gurami np. złote samca i dwie samiczki.
Parkę zbrojnika niebieskiego i może jakieś stadko neonów.

Co wy na to ?
wkukler
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Luty 22, 2010, 16:17:27 »

Osobiscie odradziłbym ci skalary, w 250l wydawało się że mają ciasno, zamiast nich daj coś innego,
Zbrojnik mogą ci kopać, jeśli będzie drobne podłoże, u mnie problem był taki że dzisiaj na kolanach do sklepu idę żeby przyjęli, bo zbieranie wszystkich roślin po akwarium i sadzenie co 2 dni nie jest dla mnie. A egzemplarze mają tylko 13,5 i 9 cm
Zamiast nich dałbym bocję tygrysią, karłowatą, kiryski czy coś
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #2 : Luty 22, 2010, 16:59:49 »

Witam, mam w planach nowe akwarium o wymiarach 100x40x45h = 180 litrow
Myślałem o skalarach. Na początek kupić kilka sztuk 6-8 i dobraną parę zostawić.
Do tego chciałbym gurami np. złote samca i dwie samiczki.
Parkę zbrojnika niebieskiego i może jakieś stadko neonów.
Co wy na to ?
Moim zdaniem za dużo obsady chcesz tam włożyć.
Takie akwarium powinno pomieścić 4-5 dorosłych skalarów.
Do tego stadko neonów czerwonych i parka zbrojników.
Taka obsada powinna być ok.
Nie ma sensu moim zdaniem robić zupy rybnej.
W w/w sposób będziesz miał akwarium biotopowe.
Pozdrawiam.

dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Luty 22, 2010, 17:04:49 »

Jeżeli chcesz skalary to ja bym zrobił akwarium gatunkowe z 6 skalarami + ewentualnie jakieś pielęgniczki na dno.
leszek_00
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Luty 22, 2010, 17:17:34 »

Docelowo chciałem trzymać jedną parę skalarów.
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Luty 22, 2010, 17:21:34 »

Docelowo chciałem trzymać jedną parę skalarów.

Skalar to stadna ryba , chodź jeżeli dominująca para będzie rozstawiała resztę ryb po kątach to rzeczywiście będzie trzeba zostawić tylko jedną pare jeśli jednak ryby nie będą ze sobą rywalizowały(co jest bardzo prawdo podobne) to 6 skalarów będzie ok.
leszek_00
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Luty 22, 2010, 17:25:15 »

Czyli według was to akwa jest za małe na skalary ?? jakie najmniejsze stado mógłbym posiadać

Napisałem, że chciałbym mieć parę skalarów, bo kolega kupił 5 sztuk dobrała się para i potem reszta czyli trzy została zabita
kerimm
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Luty 22, 2010, 17:25:27 »

5 skalarow 20 neonow 4 kirysy lamparcie ladniutkie sa:D 2 zbroniki niebieskie jestem sceptyczny do pielegnicy na dno barwniak odpada ewentualnie ramirez??
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Luty 22, 2010, 17:31:11 »

5 skalarow 20 neonow 4 kirysy lamparcie ladniutkie sa:D 2 zbroniki niebieskie jestem sceptyczny do pielegnicy na dno barwniak odpada ewentualnie ramirez??

Nie przesadzaj to jest tylko 180l neony już sobie trzeba odpuścić (zajmują za dużo miejsca w toni wody) , jeśli już kiryski to napewno nie 4 tylko z 8.
Chyba kolego nie odróżniasz pielęgniczek(np. ramireza , kakadu) od pielęgnic(np. barwniak ,pawiooka) bo to zupełnie co innego  Roll Eyes i nie ma czegoś takiego jak ''ramirez'' jest tylko pielęgniczka ramireza.
kerimm
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Luty 22, 2010, 17:38:14 »

no no:D neony smiialo mozna wpuscic Smiley 6 kirysów tez:) apropo wielkich pielegnic i malych pilegniczek Smiley widze w tym zbiorniku tylko ramirezy Afro
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Luty 22, 2010, 17:42:41 »

no no:D neony smiialo mozna wpuscic Smiley 6 kirysów tez:) apropo wielkich pielegnic i malych pilegniczek Smiley widze w tym zbiorniku tylko ramirezy Afro

Może dlatego że innych nie znasz  Roll Eyes jest mnóstwo pielęgniczek do wyboru (kakadu,agassiza,borella,nijssena i wiele innych) .
kerimm
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Luty 22, 2010, 17:47:34 »

znam  Wink(kakadu,agassiza,borella,nijssena i wiele innych) ---------> mam rozumiec ze widzialbys je w tym zbiorniku?? Huh
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #12 : Luty 22, 2010, 18:08:36 »

Skalar to stadna ryba , chodź jeżeli dominująca para będzie rozstawiała resztę ryb po kątach to rzeczywiście będzie trzeba zostawić tylko jedną pare jeśli jednak ryby nie będą ze sobą rywalizowały(co jest bardzo prawdo podobne) to 6 skalarów będzie ok.
A mnie ciekawi to jak ktoś może w kilku postach pisać zupełnie różne rzeczy.
Jeszcze nie tak dawno temu krzyczałeś, że skalar jest rybą stadną i nie może być hodowany w parze.
Teraz piszesz, że jednak może.
Dwight, obierz jedną teorie i się jej trzymaj. Gdyby ktoś śledził to co piszesz to mógłby zwariować.
Można trzymać parke skalarów, nie można trzymać parki skalarów.
Ty tak w zależności od wahań nastroju piszesz?

choć nie chodź.

dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Luty 22, 2010, 18:47:00 »

A mnie ciekawi to jak ktoś może w kilku postach pisać zupełnie różne rzeczy.
Jeszcze nie tak dawno temu krzyczałeś, że skalar jest rybą stadną i nie może być hodowany w parze.
Teraz piszesz, że jednak może.
Dwight, obierz jedną teorie i się jej trzymaj. Gdyby ktoś śledził to co piszesz to mógłby zwariować.
Można trzymać parke skalarów, nie można trzymać parki skalarów.
Ty tak w zależności od wahań nastroju piszesz

Jeżeli dominująca para terroryzuje resztę to trzeba odizolować od niej resztę skalarów ,bo nie ma innego wyjścia ale nie zmienia to faktu że skalar to stadna ryba i nie powinno jej się trzymać parami.Podobnie w przypadku paletek może trafić się para która nie pozwoli żyć innym rybom ale są to raczej rzadkie przypadki i nie znaczy to że paletka czy skalar nie jest stadną rybom.

znam  (kakadu,agassiza,borella,nijssena i wiele innych) ---------> mam rozumiec ze widzialbys je w tym zbiorniku??

Nie wszystkie naraz ale jeden z tych gatunków jak najbardziej.
« Ostatnia zmiana: Luty 22, 2010, 18:49:04 wysłane przez dwight 18 » Zapisane
kerimm
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Luty 22, 2010, 19:02:12 »

no raczej ze nie wszytkie razem Smiley neonki z cala penoscia beda fajnie sie komponowaly ze skalarkami:)
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: