Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: obsada do 180 litrów  (Przeczytany 4142 razy)
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #15 : Luty 22, 2010, 20:35:08 »

Jeżeli dominująca para terroryzuje resztę to trzeba odizolować od niej resztę skalarów ,bo nie ma innego wyjścia ale nie zmienia to faktu że skalar to stadna ryba i nie powinno jej się trzymać parami.
A jak to sie ma do hodowania skalarów w parach?
Widziałem przypadki gdzie po odizolowaniu agresywnego skalara jego miejsce zajał inny.
I co w takiej sytuacji? Jak to sie ma do głoszonej wszędzie gdzie tylko się da przez Ciebie teorii, że skalary należy trzymać w stadach?
Pokazywałeś nawet zbiornik 1000l BW twierdząc, że jeżeli skalary mają odpowiednio dużo miejsca to nie będą agresywne.

A teraz podsumowanie. Skalarów kategorycznie nie wolno trzymać w parach ponieważ są to ryby stadne. Jeżeli robią się agresywne wtedy należy je trzymać w parach i ich "stadność" nie ma juz znaczenia. Czyli wg Dwighta ryby te przestają być stadne.

I pomyśleć, że ze względu na pewną wymiane zdań w wątku "skalary itp" nabrałem do Ciebie szacunku jako osoby mającej odpowiednią wiedzę na temat skalarów.
Sam sobie zaprzeczasz, kolego.

no raczej ze nie wszytkie razem Smiley neonki z cala penoscia beda fajnie sie komponowaly ze skalarkami:)
Zależy jak dla kogo.
Ja nie lubię drobnicy więc dla mnie neonki zdecydowanie nie pasują do skalarów.

« Ostatnia zmiana: Luty 22, 2010, 20:39:05 wysłane przez mrs » Zapisane

kerimm
Nowy
*

« Odpowiedz #16 : Luty 22, 2010, 21:08:04 »

Ja nie lubię drobnicy więc dla mnie neonki zdecydowanie nie pasują do skalarów -> kazdemu co innego sie podoba Grin a swoja troga drobnica w ławicy wyglada imponujaco:P co byc dolozyl do skalarkow??
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #17 : Luty 22, 2010, 21:22:15 »

Ja nie lubię drobnicy więc dla mnie neonki zdecydowanie nie pasują do skalarów -> kazdemu co innego sie podoba Grin a swoja troga drobnica w ławicy wyglada imponujaco:P co byc dolozyl do skalarkow??
Napisze może co mam ze skalarami.
Zbiornik 112l który będzie zmieniony na większy.
W nim 5 skalarów + 5 kirysków spiżowych.
Ja wychodzę z założenia, że skalar jest/będzie na tyle dużą rybą, że w toni wody powinien mieć 100% miejsca.
Gdy będzie większy zbiornik dokupie kirysków (może kolejne 5 innego gatunku) i liczbe skalarów zwieksze do 6-8 czyli dokupie jednego albo 3. Zależy na jakim zbiorniku zakończe.
Pozdrawiam.

bobek77
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #18 : Luty 23, 2010, 10:06:46 »

Nikt nie wspomniał to ja wspomnę, że jeśli nie masz jeszcze tego zbiornika to lepszy byłby wyższy czyli co najmniej 50 cm wysokości szkła i nie za dużo podłoża by skalary jak podrosną nie szorowały. Po prawdzie nawet większość źródeł twierdzi, że powinno być 50 cm od podłoża.  Neonki i skalary to rzeczywiście ładnie, bo biotopowo. Należy jednak pamiętać, że skalary żywią się neonami. Oczywiście nie małe skalary dorosłymi neonami, ale jakbyś kiedyś wpuszczał narybek do dorosłych skalarów to rekomenduję czujność.
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #19 : Luty 23, 2010, 15:35:53 »

Nikt nie wspomniał to ja wspomnę, że jeśli nie masz jeszcze tego zbiornika to lepszy byłby wyższy czyli co najmniej 50 cm wysokości szkła i nie za dużo podłoża by skalary jak podrosną nie szorowały.
Udzielasz rad podczas gdy sam masz nieodpowiednią obsadę?
Trochę to malostkowe.

bobek77
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #20 : Luty 23, 2010, 16:18:02 »

Nie zauważyłem, żeby ten wątek dotyczył mojej obsady. Chyba, że się mylę... Nie wiem do końca dlaczego to robię, ale wyjaśniam, że moja obsada poniekąd została mi nadana z góry przez "prezenty" od znajomych. Oczywiście mogę ją skorygować przez spuszczenie rybek w kiblu, bo inne metody zostały już wyczerpane, ale nie tak postrzegam odpowiedzialną akwarystykę więc pozwolę im się zestarzeć w moim zbiorniku.
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Luty 23, 2010, 17:34:06 »

I pomyśleć, że ze względu na pewną wymiane zdań w wątku "skalary itp" nabrałem do Ciebie szacunku jako osoby mającej odpowiednią wiedzę na temat skalarów.
Sam sobie zaprzeczasz, kolego

A g... mnie obchodzi twój szacunek , niech będzie że ty masz większa wiedzę  Wink
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #22 : Luty 23, 2010, 21:18:12 »

Sam sobie zaprzeczasz, kolego

A g... mnie obchodzi twój szacunek , niech będzie że ty masz większa wiedzę  Wink
Powiało elokwencją, taka stylowa, mądra i przemyślana wypowiedź.
Tu nie chodzi o mój szacunek tylko o to, że podajesz sprzeczne informacje.

No to przykłady dużej wiedzy Dwighta na temat skalarów:

Skalarów nie trzyma się parami , jest to ryb stadna to po pierwsze po drugie rośnie do 15 cm więc stadko tych ryb po prostu nie będzie miało miejsca do pływania w tak małym baniaku.

Na czas tarła wybraną pare przenosi się do innego zbiornika.Skalar to ryba ławicowa i nie jest wskazane trzymanie jej parami.

A teraz prorocze słowa. Taka malinka na torcie.
Skalar to stadna ryba , chodź jeżeli dominująca para będzie rozstawiała resztę ryb po kątach to rzeczywiście będzie trzeba zostawić tylko jedną pare.

Kompromitujesz się. Wypisujesz durnoty w postaci sprzecznych informacji i nie potrafisz się nawet przyznać do błędu.
Świetnie wychodzi Ci za to pyskówka z innymi użytkownikami forum.
Pieniacz jesteś i tyle.
Ale, mimo wszystko bawisz mnie Smiley

Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: