Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Nierybiaste « Żabki akwariowe - Karlki Szponiaste
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Żabki akwariowe - Karlki Szponiaste  (Przeczytany 25491 razy)
monia1102
Nowy
*

« : Luty 22, 2010, 18:51:23 »

Hej Smiley
Przed świętami Bożego Narodzenia kupiłam sobie 4 karliki szponiaste. Z początku trzymałam je w oddzielnym akwarium od rybek (i było ok), lecz po pewnym czasie przeniosłam je do dużego akwarium gdzie sa z rybkami (gupiki, 2 sumki, molinezje, neonki, danio, kirysy i glonojadki). wszystko było dobrze aż do wczoraj. W akwarium znalazłam zdechłą żabcie Sad a oprócz tego dwóch innych już od dawna nie widziałam. Od czasu do czasu widzę jedną żabkę. Może coś źle robiłam z wychowaniem ich. Co dwa dni dawałam im rano i wieczorem ochotki. A oprócz tego codziennie płatki (dla rybek) i tabletki. Jakieś pół miesiąca temu zauważyłam, że jak dostają ochotki czy inne jedzenie to one(żabcie) nie jedzą, bo inne ryby ich nie dopuszczają.  Wściekły Wściekły Wściekły Wściekły
Choć zauważyłam też, że kirysy podgryzają czasami żaby Sad Sad Sad

Jutro kupuję sobie 5 nowych i będę je trzymała w oddzielnym akwarium. Może to ja coś źle robiłam z wychowaniem ich???

Proszę was o takie informaję :
- czym one się żywią
- jak je chodować
- jak rozmnażać
-ile czasu żyją

Z góry dziękuję Kiss Kiss Kiss Kiss Kiss Kiss Kiss Kiss
Lae
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Luty 23, 2010, 16:48:15 »

Ja mam żaby szponiaste, a to są podobne jak karliki, więc co nieco wiem. Trzymanie żabek z rybami nie jest dobrym pomysłem, o czym sama się przekonałaś. By na poważnie wziąć się za hodowlę, należy je trzymać w osobnym terrarium, min. 30/15/20 cm, choć im większy, tym lepiej. Podstawą diety są larwy i inne robale. Najwygodniejszym rozwiązaniem są mrożone, np. w kostkach. Mogą dożyć nawet 15 lat. Wszystko masz tutaj: http://www.terrarium.com.pl/zobacz/hymenochirus-curtipes-karlik-szponiasty-135.html, ale odwiedź też forum terrarium.com.pl, na którym wiele się o żabkach dowiesz.
Koli
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Marzec 01, 2010, 10:52:26 »

Witam.

Karliki należą do moich ulubieńców. A że stworzonka to poczciwe i płochliwe, chciałbym zasięgnąć Waszej wiedzy na ich temat i spytać, czy orientujecie się czy któreś z innych mieszkańców akwa (krewetki, ślimaki, poszczególne rybki) jakoś szczególnie źle współegzystują z Karlikami? Czy Karliki mają wśród nich jakichś szczególnych wrogów albo nawet nie tyle wrogów, ale osobników z którymi źle się w akwarium czują?

Wpisujcie swoje obserwacje - dziękują za odpowiedzi Smiley

Ja powiem tylko, że wybitnie źle się wobec moich karlików zachowywał nabyty świeżo węgorek - zaatakował żabkę i potrząsał nią niczym pies ścierką. Ale natychmiast dostał za to eksmisję Smiley

Pozdrawiam.
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Marzec 02, 2010, 23:46:21 »

Ja zrobiłem swoim karlikom domek z akwa 66l i nawet zaczęły sobie częściej pływac niż w ogólnym.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
Devon
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Marzec 05, 2010, 13:09:51 »

Ja mam w akwarium 2 karliki i muszę przyznać że żadne moje ryby (brzanki, mieczyki, kirysy, glonojady), ślimaki ampularie i świderki nie zwracają szczególnej uwagi na moje żaby.
kksysiu
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Marzec 05, 2010, 19:32:47 »

witam. tez miałem żabki i trzymałem je w dyzym akwarium i nic złego sie nie działo. hmm moze poprostu twoje żabki prubowały zając terytorium innych rybek.

Krzysiek. Pozdrawiam
-----------------------------
240 l.
Frosch
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Marzec 22, 2010, 22:14:45 »

Najczęściej karliki w akwarium z rybami głodują, gdyż ryby są szybsze i wyjadają żywy pokarm. Z kolei dawanie dużych ilości mrożonek tak, aby i żaba się najadła powoduje przekarmnienie rybek i zabrudzenie wody. Karliki najlepiej trzymać osobno w niezbyt głębokim zbiorniku. Rozmnażanie jest trudniejsze niż żaby szponiastej (Xenopus levis), gdyż kijanki żywią się żywymi pierwotniakami (potem jest już łatwiej, gdyż jedzą i większe ofiary takie jak oczliki i dafnie, ale na początku kijanki karlików są naprawdę małe). W jednogatunkowym akwarium łatwo znoszą skrzek, najlepiej jak najpierw obniży się poziom wody a po 2 tygodniach doleje świeżej i podniesie temperaturę i obficie karmi żabki.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: