Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « Dorzecze Rio Negro - 230l dwight 18
Strony: [1] 2 3 4
  Drukuj  
Autor Wątek: Dorzecze Rio Negro - 230l dwight 18  (Przeczytany 18571 razy)
dwight 18
Super aktywny

« : Luty 23, 2010, 19:22:05 »

Witam

Chciałbym przedstawić wam moje 230l akwarium które ma na celu odwzorowanie naturalnego środowiska skalarów, zapraszam do czytania opisu i oglądania zdjęć

Litraż: 230l (90x43x60)

Flora:brak

Fauna: 6x skalar manacapuru , 10x neon czarny

Pokarm: Różnego rodzaju płatkowany + żywe i mrożone larwy owadów

Oświetlenie: 1x 39w

Filtracja:filtr kaskadowy FZN 1
   filtr kubełkowy eheim ecco pro 200

Napowietrzanie : pompa TetraTec APS 300

Zdjęcia:

Neony czarne:

skalarki:

widok całego akwarium:
Stan na 20 lutego 2010:

Zapraszam oczywiście do komentowania.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 03, 2010, 19:49:36 wysłane przez dwight 18 » Zapisane
kerimm
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Luty 23, 2010, 19:30:53 »

skalary i neony dziwne?? Huh
CyFer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Luty 23, 2010, 19:43:06 »

Witam!

Z czego zrobione jest podłoże? Z jednej strony wygląda mi to na piasek, a z drugiej na drobny żwirek. Podoba mi się ten naturalny wystrój. Jedyne co mnie razi to widoczny sprzęt.

skalary i neony dziwne?? Huh

Co w tym dziwnego? Zauważ, że są to Neony Czarne, a one osiągają większe rozmiary niż np. Neon Innesa. No i z tego co widzę na zdjęciach, skalary są jeszcze młode i zakładam, że docelowo zostanie tylko para. Według mnie nic złego ani jednej rybie nie powinno się stać.

Pozdrawiam!

kerimm
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Luty 23, 2010, 19:46:33 »

jak juz to minimum 20 tych neonow a co z dnem?
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Luty 23, 2010, 19:48:43 »

Z czego zrobione jest podłoże? Z jednej strony wygląda mi to na piasek, a z drugiej na drobny żwirek. Podoba mi się ten naturalny wystrój. Jedyne co mnie razi to widoczny sprzęt.

Sprzęt to nie problem , mogłem przecież na czas robienia zdjęć wyjąc grzałkę i napowietrzacz ale nie za bardzo mi się chciało  Wink
w przyszłości po kombinuje jakoś tak aby nie było go widać.

Podłoże to taki bardziej grubo ziarnisty piasek.

jak juz to minimum 20 tych neonow a co z dnem?

A gdzie to przeczytałeś że akurat 20? a może 23.5? mam małe stadko z 10 neonów bo skalary to duże ryby i trochę miejsca potrzebują.

skalary i neony dziwne??

Jeżeli trzymasz ze sobą ryby od małego to gdy dorosną nic sobie na wzajem nie będą robiły  Wink
« Ostatnia zmiana: Luty 23, 2010, 19:51:32 wysłane przez dwight 18 » Zapisane
kerimm
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Luty 23, 2010, 19:55:45 »

a co z dnem moze jakas pielengniczka?? hehe
Kamil921023
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Luty 23, 2010, 20:08:38 »

Podziwiam cię za twoje akwaria.Zawsze są to jakieś oryginalne kawałki biotopów,a nie sztuczne aranżacje.
Brawo  Good !
Ropek
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Luty 23, 2010, 21:00:54 »

Nice,
nie jest za mało tego podłoża?
A skalary to z odłowu? bo pamiętam, że pisales gdzies, że takie chcesz

grodek78
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Luty 24, 2010, 06:33:50 »

Ładny, poskręcany korzonek, ale popracowałbym trochę nad aranżacją, bo na razie średnio mi się podoba. A planujesz dać na dno jakieś rybki ?

Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Luty 24, 2010, 07:27:31 »

Świetna robota!  Good !
Akwa ma niezły "klimat" Smiley  Prponowałbym też dać link do tego tematu i fotek w dziale Ameryka.

Nie wiem czy coś na dno dawać - rybek jest chyba wystarczająco. No może jakiś zbrojnik mniejszy? Pielęgniczki możnaby dodać, ale do tego zestawu raczej w większym akwa. Tak jak jest, jest ok  Grin
Dalien
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Luty 24, 2010, 08:23:56 »

Akwarium z pewnością warte uwagi, powiedz mi czy takie obfite napowietrzanie jest konieczne przy zastosowaniu kaskady i kubełka? Można nimi zrobić niezły ruch tafli.

djdzej555
Zainteresowany
**

KRÓLOWA JEST TYLKO JEDNA :)

« Odpowiedz #11 : Luty 24, 2010, 08:27:05 »

czarne wody ok, ale jak już wcześniej ktoś napisał aranżacja do poprawy. Skup się przynajmniej na schowaniu urządzeń mechanicznych grzałka idp. pozdrawiam.

wszystko wymaga czasu i nakładów sił oraz środków

http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/djdzej555-45l-i-32l/
Krab
Unikam moderatorów jak ognia... xD
Bywalec

Rak umarł 12:58 02/01/10

« Odpowiedz #12 : Luty 24, 2010, 13:49:09 »

No ladne, ladne. A tak. Ile masz baniaków, bo ostatnio tez byl taki temat o twoim i miales tam raka Huh

Mój stary rak Smiley Pozdrawiam
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #13 : Luty 24, 2010, 13:58:33 »

bardzo ładnie bez zbędnego przepychu. chciałem u siebie na początku zrobić coś na wzór tego co Ty masz ale jednak zrezygnowałem.
Szkoda, że sprzęt foto masz taki jaki masz bo zdjęcia można w takim zbiorniku porobić wyśmienite.

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Luty 24, 2010, 14:51:56 »

ale popracowałbym trochę nad aranżacją, bo na razie średnio mi się podoba

Mówi się trudno , są różne gusta  Wink to są Czarne Wody więc piękno takiej aranżacji tkwi w jej prostocie.Skalary potrzebują dużo miejsca do pływania dlatego nie mogę zawalić akwarium zbędnymi dekoracjami.

Szkoda, że sprzęt foto masz taki jaki masz bo zdjęcia można w takim zbiorniku porobić wyśmienite

No niestety , fotki nie powalają na kolana  Sad ale na chwile obecną nie mam lepszego aparatu.

Ile masz baniaków, bo ostatnio tez byl taki temat o twoim i miales tam raka

Jeden , tyle że ciągle zmieniam w nim aranżacje  Wink raka sprzedałem tak jak i całą poprzednią obsade.

Akwarium z pewnością warte uwagi, powiedz mi czy takie obfite napowietrzanie jest konieczne przy zastosowaniu kaskady i kubełka? Można nimi zrobić niezły ruch tafli

Kaskada powoduje minimalny przepływ wody bo jest to filtr który przerobiłem na biologiczny i jest on wypchany różnego rodzaju watami i innymi materiałami które powodują że ten filtr nie działa zbyt wydajnie .Sam kubełek nie napowietrza dostatecznie dobrze wody dlatego jest dodatkowa pompa , która jest raczej niezbędnym urządzeniem w akwarium bez roślin.

A skalary to z odłowu? bo pamiętam, że pisales gdzies, że takie chcesz

Skalary to drugie pokolenie po dzikusach.
« Ostatnia zmiana: Luty 24, 2010, 15:13:43 wysłane przez dwight 18 » Zapisane
Strony: [1] 2 3 4
  Drukuj  

Skocz do: