Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « Dorzecze Rio Negro - 230l dwight 18
Strony: 1 2 [3] 4
  Drukuj  
Autor Wątek: Dorzecze Rio Negro - 230l dwight 18  (Przeczytany 18582 razy)
Kamil921023
Bywalec

« Odpowiedz #30 : Luty 25, 2010, 20:44:35 »

Ludzie,dajcie spokój.
Bez przesady z tymi rurami.Jak inaczej ma filtrowac i napowietrzac wodę???
Zgadzam się z dwightem. Ten biotop jest bez roślin chociaż CZASAMI są odchyły od normy.Tu chodzi o zapewnienie rybom dobrych warunków,a nie tylko o wrażenia estetyczne.Można dawac pełno roślin, korzeni,stworzyc piękny,kolorowy, sztuczny świat ale po co?
Moim zdaniem to akwarium jest boskie  Wink
aqua95
Nowy
*

« Odpowiedz #31 : Luty 25, 2010, 20:50:13 »

dwight 18 Twoje śmiałe wypowiedzi niestroniące od obraźliwych słów  są jednak mylne .... Moim zdanie shogun powinien być autorytetem , ale dla osób które maja zieleniaki a nie herbatę . W twoim wątku trzeba się głębiej zastanowić nad słowem ,,biotop" . Myślisz że jak wrzucisz kilka rybek korzonków to już jesteś specjalista w tym ??( z ogólnej postawy tak wynika ) Przypomnij nam ile już masz ten biotop. Tongue  . Nie zauważyłem żeby  w naturze były takie piękne rury : Grin Grin Grin Przywiozłeś je z Rio Negro?? To Odwzorowałeś raczej fragment zamieszkały przez ludzi którzy wyrzucają śmiecie  do wody. OT co takie moje przypuszczenie.
Powodzenia w hodowli.
Pozdrawiam  Marzyciel

W czym są mylne? jak dla mnie to akwarium to jest odtworzenie biotopu pełną gębą , przy pierdzieliliście się ludzie to tych rur ale zasłonięcie tego zajmie raptem kilka chwil , jak dla mnie dwight 18 jest specjalistą bo bardzo dużo wie.Bardzo się kolego mylisz jeśli myślisz że złożenie tego biotopu jest takie łatwe , jedną z trudniejszych rzeczy tego biotopu to zabarwienie wody , aby uzyskać taki kolor jaki ma dwight 18 , czyli piękny przezroczysty bursztyn , trzeba mieć świetne parametry wody (miękka i kwaśna woda) a takie parametry nie łatwo uzyskać.

Można dawac pełno roślin, korzeni,stworzyc piękny,kolorowy, sztuczny świat ale po co?
Moim zdaniem to akwarium jest boskie

Moim zdaniem też ale obrońcy chwastów mają już to do siebie że nie umieją docenić jak ktoś pięknie odtworzył naturalny biotop.
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #32 : Luty 25, 2010, 20:56:33 »

To i ja skomentuje.
W zasadzie spodziewałem się czegoś więcej.
Wg mnie baniak troszke nijaki ale to już kwestia gustu.
Ja dałbym więcej korzeni ale z druguej strony przy długości zbiornika 90cm nie można za bardzo poszaleć.
Co z brodaczykiem? Będzie czy zrezygnowałeś z niego?
Jak długo dojrzewała woda? Dawałeś jakieś bakterie na start?
Wode zmiękczałeś i zakwaszałeś za pomocą woreczków zmiękczających?
Barwiłeś ją w jakiś naturalny sposób czy dawałes do wody jakiś środek dostępny w sklepach?
Zastanawiam się też nad podłożem, wydaje mi się, że w BW nie wystepuje tak jasny piasek.
Dlaczego kupiłes tylko 10 neonów? W takim litrażu mogłes spokojnie 15-20 sztuk bez konsekwencji w postaci braku miejsca do pływania dla skalarów.
Szkoda, że nie podałeś jaka była twardość wody po zalaniu i do jakiej wartości udało Ci się zejść.
Mogło by to posłużyć innym, którzy chcieli by założyć BW.

shogun4
Bywalec

« Odpowiedz #33 : Luty 25, 2010, 21:06:41 »

Skalary występują w wodach które praktycznie są puste , ta ryba potrzebuje bardzo dużo miejsca do pływania i nie można zawalić akwarium stertą korzeni.

Nie napisałem nawet słowa o skalarach. Mówiłem o neonach.

właściciel tego baniaka napewno mniejszej wiedzy od ciebie nie ma (hoduje w końcu bardzo wymagające dyskowce) a jak widać jego akwarium jest po prostu puste.

Nie napisałem nawet słowa o dyskowcach. Mówiłem o neonach.

Skalary może tak, paletki też, ale to nadal nie jest żaden sensowny argument za tym, że neony wolą pustkę od gęstwiny (niekoniecznie roślin). Oczywiście nie licząc argumentu jednego z elokwentnych przedmówców, że wszystkie informacje z linków jakie przytoczyłem napisali 'debile'...

neon żyje w naturze w BW a nie w roślinnych akwenach , więc znaczy to chyba że roślin nie potrzebuje.

Jeszcze raz podkreślam, że wyraźnie pisałem o wypełnieniu pustki zbiornika niekoniecznie roślinami. Gałęziami, liśćmi... I wszystko to odnośnie neonów, nie skalarów.
I to właśnie zbiornik z wątku, który przytoczyłeś (http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/lordjabol-(1000l)(biotopowe)-moje-czarne-wody/) obrazuje różnicę między przemyślanym minimalizmem, a korzeniem wrzuconym do 'herbaty'. Nie kwestionuję tego, że odzwierciedlasz biotop, a mówię o stronie estetycznej. Przytoczony przez Ciebie baniak tylko potwierdza fakt, że utrzymanie biotopu nie wyklucza, estetyki + przemyślanej kompozycji + minimalizmu. Zamiast się denerwować, pokaż lepiej, że umiesz ten baniak rozwinąć, coś poprawić, udoskonalić kompozycję...

Tu chodzi o zapewnienie rybom dobrych warunków,a nie tylko o wrażenia estetyczne.

Pierwsze absolutnie nie wyklucza drugiego.

dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #34 : Luty 25, 2010, 21:19:47 »

Co z brodaczykiem? Będzie czy zrezygnowałeś z niego?
Jak długo dojrzewała woda? Dawałeś jakieś bakterie na start?
Wode zmiękczałeś i zakwaszałeś za pomocą woreczków zmiękczających?
Barwiłeś ją w jakiś naturalny sposób czy dawałes do wody jakiś środek dostępny w sklepach?
Zastanawiam się też nad podłożem, wydaje mi się, że w BW nie wystepuje tak jasny piasek.
Dlaczego kupiłes tylko 10 neonów? W takim litrażu mogłes spokojnie 15-20 sztuk bez konsekwencji w postaci braku miejsca do pływania dla skalarów.
Szkoda, że nie podałeś jaka była twardość wody po zalaniu i do jakiej wartości udało Ci się zejść.
Mogło by to posłużyć innym, którzy chcieli by założyć BW

No niestety musiałem zrezygnować z brodaczyka (bardzo trudno go dostać).
Woda dojrzewała 4 tygodnie.
Tak , zmiększałem za pomocą woreczków zooleka które sa niesamowicie skuteczne
Nie dodawałem żadnych sztucznych środków woda zabarwiła isę od liści i od torfu któryjest w filtrze
Czemu tylko 10 neonów?  tak jak już mówiłem , chce żeby najwiecej miejsca miały skalary.

Początkowa twardość ogólna to było 12 stopni zszedłem do 4 , węglanowa była 8 zszedłem do 2.

Jeszcze raz podkreślam, że wyraźnie pisałem o wypełnieniu pustki zbiornika niekoniecznie roślinami. Gałęziami, liśćmi... I wszystko to odnośnie neonów, nie skalarów.

Wszystko fajnie tylko jeżeli nawale gałęzi i korzeni to skalary po prostu nie będa miały gdzie pływać , nie wiem na jakiej podstawie piszesz że moje neony źle się czują ale to już chyba pozostanie twoją tajemnica  Wink jak już wspominałem moje neony przystępują do tarła , bardzo żwawo pływają po baniaku , chętnie jedzą więc czują się najwyraźniej bardzo dobrze.

Skalary może tak, paletki też, ale to nadal nie jest żaden sensowny argument za tym, że neony wolą pustkę od gęstwiny (niekoniecznie roślin). Oczywiście nie licząc argumentu jednego z elokwentnych przedmówców, że wszystkie informacje z linków jakie przytoczyłem napisali 'debile'...

A jakie ty masz argumenty że neony wolą gęstwinę od pustki? zresztą dojdzie jeszcze pistia i prawdo podobnie jakaś duża żabienica więc wszyscy będą zadowoleni  Wink nigdzie nie napisałem że nic już nie będę zmieniał w tym akwarium.

I to właśnie zbiornik z wątku, który przytoczyłeś (http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/lordjabol-(1000l)(biotopowe)-moje-czarne-wody/) obrazuje różnicę między przemyślanym minimalizmem, a korzeniem wrzuconym do 'herbaty'. Nie kwestionuję tego, że odzwierciedlasz biotop, a mówię o stronie estetycznej. Przytoczony przez Ciebie baniak tylko potwierdza fakt, że utrzymanie biotopu nie wyklucza, estetyki + przemyślanej kompozycji + minimalizmu. Zamiast się denerwować, pokaż lepiej, że umiesz ten baniak rozwinąć, coś poprawić, udoskonalić kompozycję...

Strona estetyczna to tylko i wyłącznie kwestia gustu jak chyba zdążyłeś już zauważyć większości podoba się mój zbiornik , tobie się nie podoba i ok., o gustach się nie dyskutuje , przykładowo jeżeli zrobię zbiornik który będzie podobał się tobie to może nie podobać się innym , to jest kwestia gustu , celem BW nie jest ładne poukładanie korzeni tylko właśnie odzwierciedlenie biotopu , bo piękna jest właśnie ta natura a nie to czy ktoś wsadził korzeń w tym miejscu akwarium czy w innym.
« Ostatnia zmiana: Luty 25, 2010, 21:36:59 wysłane przez dwight 18 » Zapisane
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #35 : Luty 25, 2010, 21:35:33 »

Tak , zmiększałem za pomocą woreczków zooleka które sa niesamowicie skuteczne
Nie dodawałem żadnych sztucznych środków woda zabarwiła isę od liści i od torfu któryjest w filtrze
Czemu tylko 10 neonów?  tak jak już mówiłem , chce żeby najwiecej miejsca miały skalary.

Początkowa twardość ogólna to było 12 stopni zszedłem do 4 , węglanowa była 8 zszedłem do 2.

Woreczki umieszczone są w filtrze czy np. w jakimś pojemniku przez który przepływa woda wracajaca z filtra (kubełka) do akwarium? Czytałem o takim sposobie i był bardzo chwalony.
A te liście to gdzie dostałeś, jeśli to nie tajemnica?

dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #36 : Luty 25, 2010, 21:44:00 »

Woreczki umieszczone są w filtrze czy np. w jakimś pojemniku przez który przepływa woda wracajaca z filtra (kubełka) do akwarium? Czytałem o takim sposobie i był bardzo chwalony.
A te liście to gdzie dostałeś, jeśli to nie tajemnica?

Jeżeli masz już jakieś ryby w akwarium umieszczasz woreczek bezpośrednio w baniaku aby skoki parametrów nie były zbyt gwałtowne bo to by mogło bardzo zaszkdozić rybom.Jeśli masz pusty zbiornik i dopiero przygotowujesz go do wpuszczenia obsady to możesz włożyc woreczki do filtra , wtedy parametry spadną ci bardzo szybko.

Liście dostałem w sklepie (Diskus zoo Warszawa) , a raczej nie dostałem tylko kupiłem , są to liście katapangu które świetnie zakwaszają i dezynfekują wodę dodatkowo nadają jej bardzo ładną barwę .
Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #37 : Luty 25, 2010, 21:52:59 »

Ile tych woreczków uzyłes?

Moje 53l: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24019.0

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #38 : Luty 25, 2010, 21:56:46 »

Ile tych woreczków uzyłes?

4 opakowania  Gh i 4 KH , nie wiem czy te woreczki całkowicie się zużyły bo wyjąłem je odrazu jak tylko udało mi sie doprowadzić parametry do odpowiedniego stanu , podobno maksymalne wykorzystanie tych woreczków następuje po 7 dniach , ja zmiękczałem tylko przez 4 dni więc możliwe że zbił bym jeszcze bardziej gdybym ich nie wyjął.Warto też wspomnieć że dużą zaletą tych woreczków jest też możliwość regeneracji w roztworze soli.
« Ostatnia zmiana: Luty 25, 2010, 21:59:54 wysłane przez dwight 18 » Zapisane
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #39 : Luty 25, 2010, 22:33:56 »

Skalary występują w wodach które praktycznie są puste

no właśnie nie tylko - skalary występują we wszystkich amazońskich biotopach a jako ciekawostkę można dodać, iż mają spędzać większość swojego życia w zalanych

lasach gdzie roślinności jest dużo. Zaznaczam, co by nie zostać źle zrozumianym (co pewnie zaraz miałoby miejsce), że nie piszę tego po to by obalać "biotopowość"

Twojej bańki ale by doprecyzować środowisko zamieszkiwane przez te ryby.

baniak mnie się nie podoba - brakuje mi tego "czegoś" co ma w sobie baniak, na który się powoływaliście wcześniej, osobiście dałbym grzałę w tylni róg akwa i tak samo z korzeniem co by ją zasłonił, imho korzeń centralnie ułożony wygląda tu kiepsko, no i trzeba by jeszcze zacienić - dobrze, że pistia w planach. Btw mam pistie na handel.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Macieksoko
Turysta
Stały użytkownik

www.turysci-ropczyce.go.pl

« Odpowiedz #40 : Luty 25, 2010, 23:35:45 »

Ponawiam pytanie: masz jeszcze paletki, które prezentowałeś jakiś czas temu?

ps. Pistie mogę Ci wysłać, mam nadmiary wyrzucane co tydzień!

"Pokaż swoje sukcesy, nie szukaj porażek u innych"
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=22727.0

...ciągle myślę nad LT na ziemii Smiley
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #41 : Luty 26, 2010, 06:32:38 »

4 opakowania  Gh i 4 KH , nie wiem czy te woreczki całkowicie się zużyły bo wyjąłem je odrazu jak tylko udało mi sie doprowadzić parametry do odpowiedniego stanu , podobno
A jak to wygląda np. po podmianach wody?
Czy twardość wody nie idzie w górę?
Bo tak sobie myśle, że co jakś czas trzeba by powtarzać zmiękczanie wody woreczkami.

no właśnie nie tylko - skalary występują we wszystkich amazońskich biotopach a jako ciekawostkę można dodać, iż mają spędzać większość swojego życia w zalanych

lasach gdzie roślinności jest dużo.
Na ten temat zdania są podzielone, jednak ja przychylam się do teorii, że skalary występują nie tylko w BW.
Moje skalary często chowają się w krzakach. Ostatnio trochę zaniedałem przycinke roślin i jak je w końcu przyciąłem, to ryby chowały się w tych krzakach co zostały Smiley
Zastanawiam się też co się stanie gdy skalary będą toczyć ze sobą walke. W przypadku baniaka roślinnego ryby po prostu się schowają, w BW nie mają takich możliwości. Ja mam małe ryby a już się tłuką. U Dwighta będzie za pewne to samo.

Nie ulega jednak wątpliwości, że BW to piękny klimat i wymaga sporo wiedzy i pracy żeby doprowadzić wodę do odpowiednich parametrów i barwy.
Pozdrawiam.

shogun4
Bywalec

« Odpowiedz #42 : Luty 26, 2010, 09:43:27 »

Wszystko fajnie tylko jeżeli nawale gałęzi i korzeni to skalary po prostu nie będa miały gdzie pływać , nie wiem na jakiej podstawie piszesz że moje neony źle się czują ale to już chyba pozostanie twoją tajemnica  Wink A jakie ty masz argumenty że neony wolą gęstwinę od pustki?

Nie wiem jak się czują twoje neony, ale argument za tym, że neony w ogóle wolą gęstwinę od pustki podałem już wcześniej w postaci moich wielokrotnych obserwacji: "Wielokrotnie obserwowałem neony czarne i czerwone w różnych baniakach prowadzonych przez 100x bardziej doświadczonych ode mnie. Wszędzie były gęste rośliny i wszędzie neony zachowywały się jak totalne indywidualności - każdy w swoją stronę, każdy w innym kącie, na różnych wysokościach akwarium. Z reguły widziałem swoich neonów góra połowę, bo reszta buszowała w gąszczu roślin i żadnemu nie było w głowie tworzenie jakieś ławicy czy chociaż grupki. Neony w grupie i widywałem tylko po solidnej przycince, gdy zaczynały się czuć nieswojo bez obecności gęstych roślin dookoła."

I może się mylę, ale chyba ktoś tu zaobserwował podobne zachowania, co ciekawe, u skalarów:

Moje skalary często chowają się w krzakach. Ostatnio trochę zaniedałem przycinke roślin i jak je w końcu przyciąłem, to ryby chowały się w tych krzakach co zostały Smiley
Zastanawiam się też co się stanie gdy skalary będą toczyć ze sobą walke. W przypadku baniaka roślinnego ryby po prostu się schowają, w BW nie mają takich możliwości. Ja mam małe ryby a już się tłuką. U Dwighta będzie za pewne to samo.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Chociażby jakaś piękna rozłożysta żabienica...

powiedz mi gdzie w BW znajdziesz jakieś rośliny?

Huh

w grę wchodzi też jakaś żabienica w ten lewy róg akwarium ale wszystko z czasem przecież zbiornik dopiero niedawno wystartował na dobre

Roll Eyes

zresztą dojdzie jeszcze pistia i prawdo podobnie jakaś duża żabienica

Roll Eyes

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Strona estetyczna to tylko i wyłącznie kwestia gustu jak chyba zdążyłeś już zauważyć większości podoba się mój zbiornik , tobie się nie podoba i ok., o gustach się nie dyskutuje , przykładowo jeżeli zrobię zbiornik który będzie podobał się tobie to może nie podobać się innym , to jest kwestia gustu

Wręcz przeciwnie, sam bardzo chciałbym stworzyć baniak BW, gdybym tylko miał na to miejsce. Nie chodzi o to, że mi się nie podoba, ale o to że można coś w nim jeszcze poprawić. Chyba po to prezentujemy akwa na forum? Żeby się pochwalić, ale również żeby posłuchać rad innych. I moje rady są następujące:

1. Zagęścić część baniaka 'pod neony', ale z zachowaniem odpowiedniej ilości wolnego miejsca dla skalarów.
2. Może jednak nie rezygnować z pewnej ilości odpowiednich do BW roślin (pomijając estetykę, która faktycznie bywa względna, to przydadzą się przecież jako element filtrujący).
3. Pożyczyć od kogoś aparat i zrobić porządne zdjęcia, tak aby wszyscy mogli nacieszyć oko Wink

Od tej pory już "nie zaśmiecam wątku". Pozdrawiam i powodzenia!

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #43 : Luty 27, 2010, 03:12:50 »

co sie stało z poprzednim wystrojem ? autor w końcu pojął że miał za małe akwarium na tamte rybki ? Tongue

ps. roslinki jednak padły Sad  Cool Grin
Macieksoko
Turysta
Stały użytkownik

www.turysci-ropczyce.go.pl

« Odpowiedz #44 : Luty 27, 2010, 19:55:02 »

co sie stało z poprzednim wystrojem ?

Mówisz o paletkach? Też czekam na informacje....

"Pokaż swoje sukcesy, nie szukaj porażek u innych"
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=22727.0

...ciągle myślę nad LT na ziemii Smiley
Strony: 1 2 [3] 4
  Drukuj  

Skocz do: