Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: obsada z pielęgnicami 250 L  (Przeczytany 28773 razy)
grodek78
Stały użytkownik

« : Luty 24, 2010, 06:55:40 »

Ostatnio zaczęły chodzić mi po głowie pielęgnice z Ameryki Płd. W związku z tym mam prośbę, odnośnie pomocy przy doborze obsady. Dysponuję 250 L zbiornikiem o wymiarach 100x50x50. Do tego filtr JBL e900 jako biologiczny oraz  wewnętrzny jako mechanik. Grzałka Tetra 250W, oświetlenie 2x30W.
W akwarium chcę umieścić sporo korzeni, a także kamienie, podłoże piaszczyste. Z roślin panuję anubiasy, mikrosoria oraz zwartki (posadzone w doniczkach).
Przeglądałem zdjęcia oraz informację na temat pielęgnic i chciałbym mieć u siebie któreś z poniższych gatunków: akara błękitna, pielęgnica meeka, pielęgnica miodowa, akara z Maroni.
Rozważam zatem dwa następujące warianty obsady:

waiant I
akara błękitna
pielęgnica meeka

wariant II
pielęgnica miodowa
akara z Maroni

Czy dwa gatunki pielęgnic w 250 L baniaku to nie będzie za dużo i czy takie połączenie będzie ok. ?

Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Luty 24, 2010, 07:07:22 »

waiant I
akara błękitna
pielęgnica meeka

wariant II
pielęgnica miodowa
akara z Maroni

Czy dwa gatunki pielęgnic w 250 L baniaku to nie będzie za dużo i czy takie połączenie będzie ok. ?

W 250 litrach 2 pary będzie ok  Good !  To dobre akwa dla dwóch par i ich narybku.
Najbardziej łagodną z wymienionych będzie akara z maroni, można też zaproponować wariant 3: meeka i miodowa.
grodek78
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Luty 24, 2010, 08:20:52 »

A czy dobrym pomysłem będzie wpuszczenie jeszcze haremu mieczyka (1+3) ? Będzie pasował biotopowo, a potomstwo mieczyka zapewni pielęgnicom dostęp do żywego pokarmu  Grin.

Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Luty 24, 2010, 09:11:54 »

Myślę że tak!  Smiley 
Napewno spróbować można. Zwłaszcza jeśli zdecydujesz się na miodowe, z Maroni czy Meeki to nie powinno być problemu.

Opisywałem swoje doswiadczenia tego typu ze znacznie bardziej agresywnymi gatunkami tu:
http://www.akwarium.net.pl/forum/ameryka/jezioro-atitlan-gwatemala-w-akwarium-pytan-kilka/

A tu mozna zobaczyć że mieczyki pływają w akwa z bardzo dużymi pielęgnicami, i wcale nie jako pokarm  Wink

(w tym akwa na filmiku pływa np pielegnica miodowa)

Generalnie jednak polecałbym chyba jakieś odmiany mieczyka "dzikie" - ubarwione bardziej naturalnie, niż te popularne czerwone. Ale co kto woli, i jeszcze zalezy do jakich pielęgnic. By się to jakoś komponowało Wink
Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Luty 26, 2010, 18:57:53 »

grodek78  no i daj znać co ostatecznie wybierzesz  Good !

A tu przykład na to że akwa z pielęgnicami też może być z roślinami, naprawde świetna aranżacja zbiornika! :

Foto pochodzi ze strony CichlidRoom , autor: ilustrator, użytkownik ze Słowenii
grodek78
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Luty 27, 2010, 18:48:38 »

grodek78  no i daj znać co ostatecznie wybierzesz   Good !

Nie ma sprawy, jednak pielęgnice zawitają w moim baniaczku pewnie nie wcześniej niż za kilka tygodni. Co prawda kubełek i część wody będzie ze starego akwa, także nie będzie musiało dojrzewać, ale muszę najpierw przygotować korzenie oraz pochodzić po okolicy i ściągnąć trochę kamieni.
Obsada zależy też od tego co dostanę w okolicznych sklepach zoologicznych lub u osób które hodują pielęgnice. Jednak strasznie napaliłem się na akarę błękitną Cheesy i jestem w stanie przejechać nawet pół Polski, aby ją mieć w swoim baniaczku Grin.

A tu przykład na to że akwa z pielęgnicami też może być z roślinami, naprawdę świetna aranżacja zbiornika! :

Piękne, to mi się podoba  Good !
Ciekawe, czy w tym baniaczku jest tło wewnętrzne ?

Najbardziej łagodną z wymienionych będzie akara z maroni, można też zaproponować wariant 3: meeka i miodowa.

Czytałem jednak, że pielęgnica miodowa jest jedną z najspokojniejszych pielęgnic i raczej płochliwa.
http://www.superakwarium.pl/pielegnica-miodowa-id887.html
Zatem wydaję mi się, że nie będzie zbyt dobrym pomysłem umieszczanie jej z meeką, którą zaliczyłbym do średnio agresywnych.
« Ostatnia zmiana: Luty 27, 2010, 18:57:22 wysłane przez grodek78 » Zapisane

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Luty 27, 2010, 20:35:47 »

Grodek, rośliny i pielęgnice jak najbardziej!

Zbiornik z meekami ładnie zaaranżowany: http://www.gsa.org.pl/forum/viewtopic.php?f=22&t=3168

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Luty 28, 2010, 09:13:19 »

grodek

Obsada zależy też od tego co dostanę w okolicznych sklepach zoologicznych lub u osób które hodują pielęgnice. Jednak strasznie napaliłem się na akarę błękitną Cheesy i jestem w stanie przejechać nawet pół Polski, aby ją mieć w swoim baniaczku Grin.

Słusznie, wszystko zależy od tego co będzie pod ręką w sklepach  Smiley
Nie wiem skąd jesteś, ale moge np sprawdzić co jest dostępne z tego typu pielęgnic w sklepach we wrocławiu. Dorosły, wyrośnięty egzemplarz akary błękitnej (niestety tylko jeden osobnik, samiec) był do niedawna w sklepie w arkadach wrocławskich - ganiał z uporem akarę pomarańczowopłetwą tych samych rozmiarów, a czuł respekt przed pielęgnicą zebrą (troche je obserwowałem sobie  Grin )  -ale teraz już jej chyba nie ma...  

Ciekawe, czy w tym baniaczku jest tło wewnętrzne ?

Nie mam pojęcia...

Czytałem jednak, że pielęgnica miodowa jest jedną z najspokojniejszych pielęgnic i raczej płochliwa.
http://www.superakwarium.pl/pielegnica-miodowa-id887.html
Zatem wydaję mi się, że nie będzie zbyt dobrym pomysłem umieszczanie jej z meeką, którą zaliczyłbym do średnio agresywnych.

To nie do końca tak. W przypadku takich ryb jak Meeka czy Miodowa wszystko zależy od temperamentu poszczególnych osobników - czyli mówiąc krótko od tego z jakim charakterkiem trafi ci się ryba  Smiley  Ja generalnie zaliczyłbym je do tego samego poziomu agresywności - jako ryby średnio agresywne. Natomiast trzecią opinią - inną od przedstawuionej przez Ciebie i tej przedstawionej przeze mnie jest opinia Sieniawskiego, który w swej książce o pielęgnicach określił dla każdego gatunku współczynnik agresywności w skali od 2 do 5, i u niego Miodowa ma współczynnik agresywności 3, a Meeka tylko 2,5 (znaczy, że on uznaje ją za mniej agresywną od miodowej).

Ale to tylko opinie - moja, twoja i Sieniawskiego. Bo w rzeczy samej jak określić wogle jakiś współczynnik agresywności? Na jakich zasadach? Może to być jedynie tylko uogólnienie. A wszystko zależy i tak od poszczególnych osobników i ich charakteru (a może także od populacji z której pochodzą). Jeśli o coś bym się tu obawiał, to prędzej o to że miodowa może być w zbyt ciasnych warunkach zbyt agresywna dla akary z Maroni, która jest już całkiem delikatna.

Emi

Dzięki za ten link z fajnie urządzonym akwa  Smiley
« Ostatnia zmiana: Luty 28, 2010, 09:17:16 wysłane przez Grundman » Zapisane
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Luty 28, 2010, 22:26:39 »

Nie ma sprawy, jednak pielęgnice zawitają w moim baniaczku pewnie nie wcześniej niż za kilka tygodni. Co prawda kubełek i część wody będzie ze starego akwa, także nie będzie musiało dojrzewać, ale muszę najpierw przygotować korzenie oraz pochodzić po okolicy i ściągnąć trochę kamieni.

polecam błękitną sam mam obecnie - zerknij na mój wątek, wyjątkowo ładna ryba trochę taka "niebieska zebra" Wink.

Btw Twoje warianty obsady są imho przemyślane i powinno "grać".
« Ostatnia zmiana: Luty 28, 2010, 22:28:59 wysłane przez dobraf » Zapisane

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
grodek78
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Marzec 01, 2010, 06:39:59 »

Słusznie, wszystko zależy od tego co będzie pod ręką w sklepach  Smiley
Nie wiem skąd jesteś, ale moge np sprawdzić co jest dostępne z tego typu pielęgnic w sklepach we wrocławiu. Dorosły, wyrośnięty egzemplarz akary błękitnej (niestety tylko jeden osobnik, samiec) był do niedawna w sklepie w arkadach wrocławskich - ganiał z uporem akarę pomarańczowopłetwą tych samych rozmiarów, a czuł respekt przed pielęgnicą zebrą (troche je obserwowałem sobie  Grin )  -ale teraz już jej chyba nie ma... 
Jestem z Chocianowa, najbliższe sklepy zoologiczne mam w Polkowicach albo Lubinie, ale wybór jest raczej skromny (o ile w ogóle mają jakieś pielęnice). Zatem podejrzewam, że prędzej, czy później przyjadę do Wrocka w poszukiwaniu pielęgnic Wink.
A jesteś zorientowany, co można dostać na giełdzie zoologicznej we Wrocławiu ?
Natomiast trzecią opinią - inną od przedstawuionej przez Ciebie i tej przedstawionej przeze mnie jest opinia Sieniawskiego, który w swej książce o pielęgnicach...
A co sądzisz o tej książce, warto ją kupić ?
Jeśli o coś bym się tu obawiał, to prędzej o to że miodowa może być w zbyt ciasnych warunkach zbyt agresywna dla akary z Maroni, która jest już całkiem delikatna.
Zatem na razie akarę z Maroni wykluczę z kręgu swoich zainteresowań i obsadę zrobię z błękitnej, meeki lub miodowej.
Ale póki co to muszę znaleźć nowe lokum dla brzanek i bocji Wink.
polecam błękitną sam mam obecnie - zerknij na mój wątek, wyjątkowo ładna ryba trochę taka "niebieska zebra" Wink.
Btw Twoje warianty obsady są imho przemyślane i powinno "grać".
Całkiem przyjemny dla oka baniaczek Wink.

Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Marzec 01, 2010, 07:49:38 »

Jestem z Chocianowa, najbliższe sklepy zoologiczne mam w Polkowicach albo Lubinie, ale wybór jest raczej skromny (o ile w ogóle mają jakieś pielęnice). Zatem podejrzewam, że prędzej, czy później przyjadę do Wrocka w poszukiwaniu pielęgnic Wink.
A jesteś zorientowany, co można dostać na giełdzie zoologicznej we Wrocławiu ?

Nom, to do wrocka nie masz tak daleko, w celu zaopatrzenia się w ryby można się wybrać  Wink  Można zrobić wypad i odiwedzić np te sklepy: http://www.akwarium.net.pl/forum/akwarystyczne-pogaduszki/lista-dobrych-sklepow/msg270367/#msg270367  i jeszcze inne, coś z tego typu pielęgnic zawsze powinno się znaleźć.

O giełdzie nie wiem...  Dawno nie byłem...  I nie wiem jak to wygląda teraz zimą...
No ale były raczej bez problemu tego typu gatunki dostępne na giełdzie.

Są tam dobre opisy pielęgnic. Więc jeśli ktoś szuka opisów gatunków, to napewno warto. Są dwie części tej książki.

A do swoich ryb możesz ofc dołączyć jeszcze inne gatunki o których tu nie wspominaliśmy, np pielęgnice Sajica - i do mekki i do miodowej dobra, do akar też, ale reszta to w zależności na co natrafisz w sklepach - wtedy można przedyskutować.

Sieniawski wymienia jako sprawdzoną obsadę do meeki właśnie miodową, albo akare pomarańczowopłetwą (z tą ostatnią mam powazne wątpliwości, bywa agresywna i rośnie znacznie większa...) - także można to brać pod uwage co Sienawski pisze, ale nie trzeba się ze wszystkim zgadzać.

edit:  O, dobraf ma fajne foto Sajicy u siebie: http://img369.imageshack.us/i/sajica.jpg/ 
może dobraf rozmnażasz swoje akary, to by grodek miał już zaopatrzenie  Good !
« Ostatnia zmiana: Marzec 01, 2010, 07:56:31 wysłane przez Grundman » Zapisane
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Marzec 01, 2010, 21:26:20 »

Natomiast trzecią opinią - inną od przedstawuionej przez Ciebie i tej przedstawionej przeze mnie jest opinia Sieniawskiego, który w swej książce o pielęgnicach...
zdecydowanie tak, mam obie części i polecam.

Całkiem przyjemny dla oka baniaczek Wink.
dzięki.

Sieniawski wymienia jako sprawdzoną obsadę do meeki właśnie miodową, albo akare pomarańczowopłetwą (z tą ostatnią mam powazne wątpliwości, bywa agresywna i rośnie znacznie większa...) - także można to brać pod uwage co Sienawski pisze, ale nie trzeba się ze wszystkim zgadzać.

racja z pomarańczowopłetwą ogólnie bańki ok. 200l nadają się bardziej do hodowli mono tych ryb, wpuszczenie ich z innymi pielęgnicami do tego litrażu pewnie skończyłoby się bijatyką.

może dobraf rozmnażasz swoje akary, to by grodek miał już zaopatrzenie  Good !

obecnie są w trakcie piątego tarła ale póki co nie doczekałem się młodych, w miarę wolnego czasu próbuję im to choć lekko ułatwić ale nie przynosi to efektu - po dwóch/trzech dniach od zauważenia ikry ryby ją niestety zjadają. Zobaczę, z czasem może założę wątek w związku z tym.
« Ostatnia zmiana: Marzec 01, 2010, 21:32:15 wysłane przez dobraf » Zapisane

Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
grodek78
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Marzec 05, 2010, 21:26:40 »

Znalazłem nowe lokum dla moich dotychczasowych rybek. Zorientowałem się w zaopatrzeniu w okolicznych sklepach i mam do wyboru: akara pomarańczowopłetwa, pielęgnica niebieskołuska, akara z Maroni, pielęgnica skośnopręga.
Bardziej podobają mi się dwie pierwsze pielęgnice. Zatem czy byłby do przyjęcia wariant "hardcore", tzn. para pomarańczowopłetwych + para niebieskołuskich w 250 L baniaku ? Wiem, że oba gatunki pielęgnic są agresywne i rosną do dość dużych rozmiarów. Czy zatem lepiej byłoby zdecydować się na akwa jedno gatunkowe ?
Co do akary pomarańczowopłetwej to moje obawy budziła obecność roślin w akwarium (nie bez powodu ma nazwę "green terror"), jednak kolega które je hodował stwierdził, że jeżeli mają wystarczającą ilość kryjówek w akwarium, to nie przekopują dna i nie niszczą roślin.
A czy akara z Maroni + skośnopręga to dobre połączenie ?

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Marzec 05, 2010, 22:22:22 »

osobiście za żadne skarby bym nie wpuścił do tego litrażu pomarańczowopłetwych i niebieskołuskich razem, btw słyszałeś o ksywie niebieskołuskich jack dempsey? Wink, ogólnie taki litraż podawany jest jako minimum dla jednej pary jednego i drugiego gatunku - także lepiej nie ryzykować, zwłaszcza, że wiadomo iż charakter to one mają, dobre byłoby jednogatunkowe w tym przypadku. Akary z maroni ze skośnopręgą imho będzie dobre - choć można by też spróbować w tym przypadku akwa mono za to z większą ilością ryb wybranego gatunku.

Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #14 : Marzec 06, 2010, 07:53:59 »

Bardziej podobają mi się dwie pierwsze pielęgnice. Zatem czy byłby do przyjęcia wariant "hardcore", tzn. para pomarańczowopłetwych + para niebieskołuskich w 250 L baniaku ? Wiem, że oba gatunki pielęgnic są agresywne i rosną do dość dużych rozmiarów. Czy zatem lepiej byłoby zdecydować się na akwa jedno gatunkowe ?
Co do akary pomarańczowopłetwej to moje obawy budziła obecność roślin w akwarium (nie bez powodu ma nazwę "green terror"), jednak kolega które je hodował stwierdził, że jeżeli mają wystarczającą ilość kryjówek w akwarium, to nie przekopują dna i nie niszczą roślin.
A czy akara z Maroni + skośnopręga to dobre połączenie ?

W zasadzie tak jak dobraf.
Takie akwa nada się dla jednej pary tak dużych agresywnych ryb - wyznaczają duże terytoria. Natomiast w większym zbiorniku takie połączenie powinno się udać, im większy tym bardziej bez kłopotów  Smiley   Pomarańczowopłetwe będą napewno przekopywać akwarium czy wyrywać rośliny, ale... w porze tarła (przygotowania do tarła). Jeśli mają wystarczającą ilość kryjówek w akwarium to z kolei zmniejsza się ich agresywność.

W Twoim akwa mógłbyś hodować tylko młode, malutkie rybcie obu gatunków, podchowując je do większych rozmiarów.

Skośnopręga + z Maroni to bardzo dobre połączenie!  Smiley  Znowu zgodnie z zasadą - im większe akwa tym bardziej to połączenie się sprawdzi.

edit:  No tu jest bardzo podobny temat, wszystko co w nim napisane można odnieść do połączenia: pomarańczowopłeta & niebieskołuska  :   http://www.akwarium.net.pl/forum/obsady/ziemiojad-brazylijski-akara-pomaranczowopletwa-czy-mozna/
« Ostatnia zmiana: Marzec 06, 2010, 07:59:19 wysłane przez Grundman » Zapisane
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: