piotrK
Cichlid Nut
Nowy
|
|
« Odpowiedz #15 : Luty 26, 2010, 21:21:07 » |
|
Wode juz prawie uzbieralem okazalo sie ze kumpel ma tez taki filtr w domu Caly czas czekam na przesylke z szyszkami i liscmi debu mam nadzieje ze jutro dojdzie to w niedziele zbiornik powinien byc zalany Aha i zdecydowalem sie na obsade to bedzie 8 neonkow czerwonych i harem A. Agassiza. zobaczymy jak mi pojdzie wychow mlodych. jesli sie nie uda to mam jeszcze 1 zbiornik najwyzej przygotuje jako wylegarnie. A powiedzcie mi co zrobic z juz odchowanym narybkiem bo wiadomo ze nie chce trzymac calej gromady w zbiorniku przez caly czas ?? Mozna sprzedac czy oddac w sklepach zoologicznych ?? Pamiętaj, że z liśćmi i szyszkami trzeba się BARDZO ostrożnie obchodzić - zwłaszcza przy używaniu RO. Łatwo sobie zabić ryby. O narybek będziesz się martwił, jak już je rozmnożysz i podchowasz do maluszki tych 3cm, póki co załóż akwarium i życzę Ci powodzenia
|
|
|
|
|
|
|
emigrand
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #16 : Luty 26, 2010, 21:23:52 » |
|
Pamiętaj, że z liśćmi i szyszkami trzeba się BARDZO ostrożnie obchodzić - zwłaszcza przy używaniu RO. Łatwo sobie zabić ryby.
Co masz na mysli ??
|
|
|
|
|
|
|
badrass
Bywalec
Mówi sie trudno i płynie sie dalej...
|
|
« Odpowiedz #17 : Luty 26, 2010, 21:49:31 » |
|
Nie wiem czy moge wkleic link z innego forum ale co tam chcę koledze tylko pomóc. Zobacz tu: http://www.akwarystyka.com.pl/showthread.php?t=27566&highlight=czyste+wody ...może Ci się przyda.
|
|
|
|
Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
|
|
|
piotrK
Cichlid Nut
Nowy
|
|
« Odpowiedz #18 : Luty 27, 2010, 00:57:14 » |
|
Pamiętaj, że z liśćmi i szyszkami trzeba się BARDZO ostrożnie obchodzić - zwłaszcza przy używaniu RO. Łatwo sobie zabić ryby.
Co masz na mysli ?? Zbytni spadek pH, i niebezpieczny wpływ pewnych substancji na krew ryb. Nie straszę Cię, tylko stwierdzam, ze nie ma co szaleć z ilością szyszek w akwarium - lepiej robić "wywar" i wlewać do akwarium.
|
|
|
|
|
|
|
Grundman
|
|
« Odpowiedz #19 : Luty 27, 2010, 06:57:37 » |
|
A powiedzcie mi co zrobic z juz odchowanym narybkiem bo wiadomo ze nie chce trzymac calej gromady w zbiorniku przez caly czas ?? Mozna sprzedac czy oddac w sklepach zoologicznych ??Agassiza raczej łatwo sprzedasz (pewnie zależy jeszcze gdzie sie mieszka, w jakich okolicach). No ale jeśli nawet nie do sklepu, to w ogłoszeniach różnego rodzaju czy na forum - ciągle spotykam osoby które poszukują agassizów W mojej okolicy więc byś sprzedał. A jak jeszcze będzie jakaś ładna ciekawa odmiana... Coś tam sobie też zawsze zostawisz pewnie. A być może pomysł z neonami okaże się jednak dobry? - tzn chodzi o to, że zrobi się "naturalnie" i z tarła przeżyją tylko pojedyncze najsilniejsze sztuki - wtedy problem z głowy (ja tak mam z większymi peilęgnicami - zebrami - mimo że mnożą się ciągle, przezywają tylko pojedyńcze sztuki, czasem nic, więc nie przejmuje się niezliczoną ilością narybku) (nie wiem jak tam z wychowywaniem agassiza - czy bywają jakieś szczególne problemy? chyba nie. Ale to pewnie lepiej wie piotrK)
|
|
|
|
|
|
|
My Sensi
Bywalec
Jah Rastafari Haile Selassie
|
|
« Odpowiedz #20 : Luty 27, 2010, 21:57:49 » |
|
widziałem kilka baniaków rukiego i muszę powiedzieć że zna się chłop na rzeczy ale to nie jest typowo biotopowe bw z amazonki (otoski to nie bw tylko pw albo cw no i te rośliny )
|
|
|
|
|
|
|
Grundman
|
|
« Odpowiedz #21 : Marzec 02, 2010, 06:49:41 » |
|
Jak już będziesz mieć ryby (neonów weź ze 30szt jednego gatunku), stopniowo dodawaj coraz więcej szyszek, liści, włóż torf do filtra, żeby przyzwyczajały siędo takich warunków stopniowo. Pielęgniczki Agassiza są piękne! Przy dobrych warunkach powinny bez problemu się rozmnażać. Możesz też wpuścić z 6 kirysów jednego gatunku, jakieś nieduże, pandy może, są fajne i wolno rosną. Możesz teżdodać kilka otosków, bo skoro nie będzie roślin, to możesz mieć problem z glonami.
No i pytałeś może tego kolege z innego forum, czy podając taki opis obsady mówił z własnego doświadczenia, i czy przy takim opisie coś rozmnożył?
|
|
|
|
|
|
|
emigrand
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #22 : Marzec 03, 2010, 01:00:48 » |
|
Zbiorniczek juz w 3/4 napelniony W srodku korzen debu i korzen japonski (ktory okazal sie troche za duzy ) ktory odstaje mocno kolorem od debu co psuje ogolny wizerunek akwarium Caly czas czekam na paczke z liscmi i szyszkami dlatego nie zalalem jeszcze do pelna. Woda powoli nabiera brunatnego koloru choc ogolnie akwarium nie wyglada tak jak tego chcialem, okazaolo sie znacznie mniejsze nim mi sie wydawalo. Zastanawiam sie czy nie zrezygnowac z neonow i wpuscic harem agassiza i kakadu. Co o tym myslicie?? mozecie mi polecic jakis fajny zestaw do mierzenia parametrow wody ? czy te mierniki ph zamontowane na stale sa ok??
|
|
|
|
|
|
|
Grundman
|
|
« Odpowiedz #23 : Marzec 03, 2010, 05:58:06 » |
|
Zastanawiam sie czy nie zrezygnowac z neonow i wpuscic harem agassiza i kakadu
Chyba za małe akwa ja na dwa haremy dwóch gatunków... Tak jak pisałem wcześniej w takim akwa raczej jeden gatunek, no chyba że po parce czegoś łagodniejszego - borellka i trifasciata, ale zwłaszcza borellka to już niekoniecznie blackwater....
|
|
|
|
|
|
|
emigrand
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #24 : Marzec 04, 2010, 23:35:21 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
emigrand
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #25 : Marzec 07, 2010, 09:14:28 » |
|
Moglbym prosic o rozpisanie jakie patrametry wody powinny wystepowac w czarnych wodach bo jakos nigdzie nie moge tego znalesc. Wiem ze PH powinno byc od 6 - 6,5 ale co z reszta ??
|
|
|
|
|
|
|
dwight 18
|
|
« Odpowiedz #26 : Marzec 07, 2010, 09:34:17 » |
|
Moglbym prosic o rozpisanie jakie patrametry wody powinny wystepowac w czarnych wodach bo jakos nigdzie nie moge tego znalesc. Wiem ze PH powinno byc od 6 - 6,5 ale co z reszta ??
Twardość ogólna - 4-5 stopni , twardość węglanowa - 0-1 stopni.
|
|
|
|
|
|
|
badrass
Bywalec
Mówi sie trudno i płynie sie dalej...
|
|
« Odpowiedz #27 : Kwiecień 10, 2010, 07:02:17 » |
|
No dobra panowie...mam zalany od przedwczoraj baniak 112l : dno 2cm piachu, kupa korzeni, liści dębowych, szyszki olchowe i mnustwo lignitów - woda czarna jak mocna herbata. I moje pytanie - czy dać do tego jeszcze torf?
P.S. Filtracja 1. mechaniczny FAN3, 2. Biologiczny Tetra EX700 - całkowicie wypełniona keramzytem, oświetlenie 1x18W zwykła, temp 25*C pH7,0-7,2 TWO - 9 TWW -3 testy ZOOLEK), woda w 100% RO
No i jesli miałbym dać ten torf to gdzie bo do filtra to juz raczej się nie zmieści. Wsadzić to w jakiś worek za korzonkiem? Jakieś sugestie - pomoc?
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 10, 2010, 07:05:42 wysłane przez badrass »
|
|
Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
|
|
|
My Sensi
Bywalec
Jah Rastafari Haile Selassie
|
|
« Odpowiedz #28 : Kwiecień 10, 2010, 07:32:20 » |
|
Jakieś sugestie - pomoc?
Wywal lignit jakoś mi nie pasuje i jak masz już porządną herbatę to może poczekaj z tym torfem
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 10, 2010, 07:35:19 wysłane przez My Sensi »
|
|
|
|
|
Grundman
|
|
« Odpowiedz #29 : Kwiecień 11, 2010, 19:19:54 » |
|
Podobnie jak przedmówca - skoro masz już odpowiednio spreparowaną wodę to torf nie jest już aż tak konieczny. Z tą różnicą że ja nie mam nic przeciwko lignitom (które nota bene powstają z torfu)
|
|
|
|
|
|
|
|