Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Biotopy « Ameryka « Blackwater 112 L i kilka pytań ... ?
Strony: 1 2 [3]
  Drukuj  
Autor Wątek: Blackwater 112 L i kilka pytań ... ?  (Przeczytany 23656 razy)
badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...

« Odpowiedz #30 : Kwiecień 13, 2010, 17:26:54 »

Podobnie jak przedmówca - skoro masz już odpowiednio spreparowaną wodę to torf nie jest już aż tak konieczny. Z tą różnicą że ja nie mam nic przeciwko lignitom  Wink  (które nota bene powstają z torfu)

Lignity u mnie są dość dobrze rozdrobnione i leżą wymieszane na dnie z lisciami dębowymi i szyszkami olchy. Mija tydzień od zalania i robie pierwszą podmianę wody poniewaz o dziwo pH skoczyło do 7,6. Muszę powoli eliminować co zatwardza mi wodę. Piach, czy keramzyt w biologu.

A w ogóle to mój baniak wygląda tak:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d1527d11f7be9e0b.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4c507a3d3615f625.html
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 13, 2010, 17:42:40 wysłane przez badrass » Zapisane

Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #31 : Kwiecień 16, 2010, 07:09:16 »

badrass:

Fajniutkie akwa  Wink  To: Lignity u mnie są dość dobrze rozdrobnione i leżą wymieszane na dnie to dobry pomysł, i zmienia postać rzeczy na tyle że chyba nawet My Sensi by się spodobało w takiej wersji - jako rozdrobnione na dnie Smiley
Nom, musisz dojść do tego co zmienia parametry wody, ja nie mam pojęcia. Tak jak piszesz - poprzez powolną eliminację podejrzewanych czynników i obserwację co się zmienia.
badrass
Bywalec

« Odpowiedz #32 : Kwiecień 16, 2010, 08:38:40 »

Nom, musisz dojść do tego co zmienia parametry wody, ja nie mam pojęcia. Tak jak piszesz - poprzez powolną eliminację podejrzewanych czynników i obserwację co się zmienia.
Doszedłem, że to piach, który leżał na dnie. Wziąłem go ze skrzynki do posypywania chodników i mimo wypłukania musiała byc tam jeszcze jakas sól i kupa muszelek małż. Najprawdopodobniej był to piach-żwir z Nogatu. Teraz mam też żwir z Nogatu ale dokładnie wypłukany, pozbawiony wszelkich muszelek i wyprażony w piekarniku. Godz. temu mierzyłem parametry i TWO-3, TWW-5 pH 6,8-7,0. Najlepsze jest to, że miało to byc BW ale sąsiadowi rozleciał się baniaczek i znalazł sie u mnie bojownik-samiec oraz stadko neonów oraz trochę roślin, które de facto nie są w najlepszej kondycji - kryptokoryny.
 Co ciekawe neony od wczoraj wieczora zaczęły jakies dziwne "tańce". Wyczytałem na innym forum, że to może być wynikiem przystępowania ryb do tarła.
Dodam, że rybki nie wpuszczałem od razu tylko do słoika, w którym sie znajdowały dolewałem stopniowo wodę z baniaka, a nastepnie przeniosłem je do akwarium.

Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #33 : Kwiecień 17, 2010, 08:47:49 »

Doszedłem, że to piach, który leżał na dnie. Wziąłem go ze skrzynki do posypywania chodników i mimo wypłukania musiała byc tam jeszcze jakas sól i kupa muszelek małż.

No właśnie, tak to bywa z tymi żwirkami wszelkimi...   Roll Eyes  Muszelki zawierają wapń który zmienia parametry wody, więc ich obecnosć jest niewskazana w takim zbiorniku. Ponoć wapń można usunąć też kwasem fosforowym CDA - nie wiem, nie próbowałem, to patent zaczerpnięty z innego forum. Można też kupić żwirek kwarcowy czy piasek kwarcowy w akwarystyku, on jest obojętny dla wody i niczego nie wydziela.
Najlepsze jest to, że miało to byc BW ale sąsiadowi rozleciał się baniaczek i znalazł sie u mnie bojownik-samiec oraz stadko neonów oraz trochę roślin, które de facto nie są w najlepszej kondycji - kryptokoryny.

Neony to nie tak źle, jakoś pasują do tego biotopu  Smiley

Co ciekawe neony od wczoraj wieczora zaczęły jakies dziwne "tańce". Wyczytałem na innym forum, że to może być wynikiem przystępowania ryb do tarła.
Dodam, że rybki nie wpuszczałem od razu tylko do słoika, w którym sie znajdowały dolewałem stopniowo wodę z baniaka, a nastepnie przeniosłem je do akwarium.

Zależy jak te "tańce" wyglądają. Czasem samce ze sobą walczą i to też jest podobne dosyć do tych zalotów. U mnie neony chętnie się rozmnażały bez żadnych specjalnych zabiegów ani kontroli jakości wody, podobnie jak pielegniczki ramireza - o czym zresztą pisałem wczoraj w innym temacie na forum. Czasem wystarczyła podmiana wody i dobre karmienie - więc możliwe że woda w świeżym zbiorniku tak na nie działa. Parametry wody są ważne nie tyle do tarła co być może później do odchowywania tych ryb. Ja nie odchowywałem młodych.

P.S. Co jeszcze tam u Ciebie będzie pływać w zbiorniczku? Jakie plany?  Smiley
badrass
Bywalec

« Odpowiedz #34 : Kwiecień 17, 2010, 12:37:02 »

P.S. Co jeszcze tam u Ciebie będzie pływać w zbiorniczku? Jakie plany?  Smiley

A co można jeszcze trzymac w 112l dobiorę jeszcze z 6-8 neonów czerwonych, na dno z 10 kirysków panda i ewentualnie jak nic nie będzie się działo z parametrami zbiornika to dobiorę  pielęgniczki agassizi lub pielęgniczki kakadu. Pod uwagę brałem tez pstrążenice, ale wydaje mi się, że to by było juz za dużo.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 17, 2010, 12:39:45 wysłane przez badrass » Zapisane

Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #35 : Kwiecień 18, 2010, 17:34:16 »

Tak, raczej faktycznie to byłoby zbyt wiele. Ale jakieś pielęgniczki można dodać  Wink
badrass
Bywalec

« Odpowiedz #36 : Kwiecień 19, 2010, 13:36:26 »

Tak, raczej faktycznie to byłoby zbyt wiele. Ale jakieś pielęgniczki można dodać  Wink
Chyba jednak nie dodam, bo znowu woda wraca do pH7,5 i ani w przód ani w tył. Podejrzewam, że nic z tym nie zrobię ponieważ u nas od grudnia pracuje nowy wodociąg im wydaje mi się, że jeszcze filtry mają nie ustabilizowane biologicznie więc mam nadzieje, że to kwestia czasu.

Strony: 1 2 [3]
  Drukuj  

Skocz do: