Wracam do tematu. to jak montować na śrubkę i nakrętkę to nakrętka jak by nie patrzeć będzie ponad pokrywą. Jak z wyglądem takiej nakrętki? nie będzie szpecić?
to moja pokrywa, która zamierzam zmodernizować.
I tak z tyłu będzie Hagen aqua glo lub Philips aquarelle. Co będzie lepsze dla roślin?Świetlówki, które pasują do mojego akwarium to 18W. jednak są one 10 cm za krótkie,
aby były na całej długości. Czy są jakieś świetlówki na rynku o długości 70cm?
Co do przodu to mam mały problem, ponieważ w pokrywie znajduje się otwór do karmienia-
co uniemożliwia mi wstawienie dodatkowej świetlówki. Zależy mi żeby takowa się tam znajdowała, bo mam w planach glossistigme i blyxe. Więc czy wycinać"karmik" i dawać świetlówkę
np.
http://www.allegro.pl/item929478421_narva_daylight_t8_15w_6000k_wyprzedaz.html. Czy może jednak spróbować przymocować do uchwytu i wtedy zmieści się ona na styk (albo i nie
) pomiędzy belki łączące pokrywę. Teraz pora przejść do starych świetlówek standardowych:
Tak są one mocowane i umieszczone w szklanych" rurach". Czy wywalić te mocowania i "rury" i kupić oprawki T8 i zamocować je jak się należy? Gdzie umieścić statecznik tak aby go nie zalać przez przypadek podczas wymiany wody?
Uff ale się rozpisałem.. proszę o odpowiedź.