Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Zrób to sam « Modernizacja pokrywy 112 profil ( 2 x 18W T8) na (4 x18W T8)
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Modernizacja pokrywy 112 profil ( 2 x 18W T8) na (4 x18W T8)  (Przeczytany 7440 razy)
piotrekkk
Zainteresowany
**

« : Luty 25, 2010, 15:53:15 »

witam..zamierzam przerobić moja pokrywę. Zawiera ona swietlówki 2 x18 W jednak mi to nie wystarcza... więc mam kilka pytan..nie chodzi mi tu o stronę techniczną (jak to zamontować) myślę że z tym dam rade...A więc wiadomo że będę potrzebował...
http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_c=207a30b2e44e&UID_p=4910df2e247b&UID=6efc54c2cee1

http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_c=2f0a20daa536&UID_p=4910df2e247b&UID=6efc54c2cee1

i teraz moje pytanie... Czy konieczny jest do tego statecznik a jak tak to jaki? Zamierzam dołożyc dodatkowe 18W...Czy myślicie ze to wystarczy Czy dołożyć z przodu jeszcze 8W?
Tak - raczej będzie to dodatkowe 18 W + 8W lub ( najmniej prawdopodobne 2X 18W). 18 W  będzie na tylny plan i będzie to Hagen Sun Glo. Nad 8W jeszcze myślę i waham się pomiędzy NARVA DayliGHT a SUN GLO..
ale chyba zainwestuje w sun glo bo będzie blyxa z przodu więc wiadomo.... Może mi ktoś narysować (jakiś bardzo uproszczony schemat)jak te 4 świetlówki podłączyć do statecznika?

EDIT: Razem wychodzi 62 W więc czy mógłby być to  taki statecznik....  http://www.allegro.pl/item933856741_statecznik_elektroniczny_2x36w_t8.html
« Ostatnia zmiana: Marzec 29, 2010, 19:23:01 wysłane przez piotrekkk » Zapisane
micha051
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Luty 25, 2010, 16:36:16 »

Hej jak masz statecznik 2x36w to jest przeznaczony do 2 świetlówek o mocy 36w, tej mocy nie możesz dowolnie dzielić, nie istnieje taki schemat podłączenia. Musisz kupić statecznik odpowiadający mocy świetlówki jakiej posiadasz albo jaką chcesz mieć. W twoim przypadku polecam wymiane statecznika na elektroniczny 3x18 lub 4x18
http://www.allegro.pl/item933465756_statecznik_elektroniczny_vossloh_elxe_4x18_tld_t8.html możesz dołożyć jeszcze wtedy 1x18 albo 2x18 przy 3x18 będziesz miał 0.5 w/l a przy 4x18 0.65w/l 
piotrekkk
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Luty 25, 2010, 19:24:22 »

A jakiś schemat połączenia?
bebikk
Bywalec

nowa przygoda z krewetkarium

« Odpowiedz #3 : Luty 25, 2010, 20:15:41 »

jak masz modernizowac konkretnie pokrywe to zamien 2x18 t8 na 2x24 t5 i po sprawie, ilosc swiatla optymalna, a jak jeszcze brakuje to zdecyduj sie od razu na 3x24 t5 i po krzyku.
micha051 wprowadzasz go w niepotrzebne bledy, wypowiedz nie jest czytelna...

albo mozesz dorzucic 1x18W t8, zmienic swietlowki na 3x20W t8 ktore dlugoscia odpowiadaja taka sama jak 18W, tylko z innych firm bys musial korzystac, ilosc swiatla jest na prawde minimalnie wieksza ale jest, a roznica cenowo jesli jest to jej nie dostrzeglem
sam mam 3x20W w 112 i jest gitara, na wiecej bym musial zmienic elektronike bo nie zmieszcze po prostu w pokrywie kolejnej t8 swietlowki, a t5 sa o polowe mniejsze czyli masz 2x wiecej miejsca do zagospodarowania. Pomysl nad tym i potem zadaj kolejne pytania w konkretnej sprawie, bo pewnie przez te propozycje co wypisalem to zmienisz zdanie na nie jedno inne Wink

w kupie siła więc napakujmy do 25l jak najwięcej ryb!
piotrekkk
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Luty 25, 2010, 22:25:36 »

Więc sprawa ma się tak raczej jestem bardziej przekonany doT8. Dlaczego ?Nie wiem... Tak po prostu...Jednak chyba ograniczę się od modernizacji o 18W + 8W..dokupiłbym statecznik świetlówki właśnie swietlówki ...myślę nad czymś ala holender...więc na tylny plan raczej na pewno sunglo...Czy może są jakieś (tańsze świetlówki innych firm które tez silnie pobudzają rośliny do wzrostu...
Mam jeszcze jedno pytanie widziałem kilka zdjęć jak inni mocują dodatkowe świetlówki..Jednak gdy patrze na te zdjecia to mam wrażenie ze takowa świetlówka włożona do takiego uchwytu metalowego pęknie.Tak myślę że chyba są one delikatne i czy podczas wkładania do uchwytów nie pękną?

EDIT: A jak zamocować uchwyty do pokrywy na śrubę i nakrętkę? Na wkręty?
« Ostatnia zmiana: Luty 26, 2010, 07:19:02 wysłane przez piotrekkk » Zapisane
bebikk
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Luty 26, 2010, 13:37:18 »

na srubke, i nie peknie swietlowka na takich chwytakach metalowych, sam mam i z poczatku jest taka mysl ze moze peknac ale nie nalezy sie tym przejmowac, latwo mozna rozszerzyc te chwytaki zeby wsunac swietlowke  a sam chwytak nie zgniata jej wiec jest w porzadku Wink z reszta one sa specjalnie zaprojektowane do swietlowek wiec samo przez sie mowi ze nic sie nie stanie ;p

jesli chodzi o tansze odpowiedniki sun glo to owszem, sa i jest ich pelno, proponuje po prostu zaznajomic sie z widmem tej swietlowki http://www.akwarium.net.pl/forum/sprzet-technika-akwarystyczna/rozklad-widma-swietlowek-stosowanych-w-akwarium/ a nastepnie wybrac inny tanszy model z tym samym widmem i po sprawie Wink

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Luty 26, 2010, 21:11:29 »

Znacznie lepsze są uchwyty z plastiku takie same jak te z metalu i są lepsze bo nie rdzewieją.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
bebikk
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Luty 26, 2010, 23:25:11 »

Znacznie lepsze są uchwyty z plastiku takie same jak te z metalu i są lepsze bo nie rdzewieją.
zgodze sie pod warunkiem ze ktos przypadkiem nie kupi czegos chinskiego i w dodatku chinskiego z najnizszej polki, wtedy plastik moze sie przetopic i bedzie kicha Wink ale mozna latwo odroznic plastik ktory jedzie tandeta (tak mysle ze latwo dla innych jak i dla mnie ~~)

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Luty 27, 2010, 15:18:10 »

Może i tak ale świetlówka trzyma się nie tylko na uchwytach ale też na kablach od oprawki bryzgoszczelnej wystarczy te kable też jakoś zamocowac i wtedy kichy nie będzie nawet jakby uchwyt puścił.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
bebikk
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Luty 27, 2010, 17:28:47 »

Może i tak ale świetlówka trzyma się nie tylko na uchwytach ale też na kablach od oprawki bryzgoszczelnej wystarczy te kable też jakoś zamocowac i wtedy kichy nie będzie nawet jakby uchwyt puścił.
to takie dmuchanie na zimne imho... a wcale nie jest powiedziane ze wtedy na 100% nie bedzie kichy, wiec chyba lepiej kupic jednak metalowe ktore i tak nie zagrazaja swietlowce ze tak to ujme

black75
wieczorkami
Stały użytkownik

Glonek...znikł,jak amba fatima-naprawdę nigdzie go

« Odpowiedz #10 : Marzec 13, 2010, 06:51:25 »

Witam,podłączę się do tematu żeby już wątku nowego nie zaczynać...
Chcę do mojej pokrywy dać dodatkowe oświetlenie.Teraz mam 2x18W i tyleż samo chcę dołożyć.
Znalazłem coś takiego,czy to już będzie kompletny osprzęt do przeróbki  Huh

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=952178562

akwen 112l
16neonków- 8gupiki - 8molinezje -5kirysków panda-1zbrojnik niebieski- 30 Helenki i Krewetki Babaulti 15 szt.

kostka 30l
6 Helenki -
Bojownik z tarłe
emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Marzec 13, 2010, 13:30:55 »

tak, statecznik pasuje, wszystko inne też.......licytuj i do dzieła  Smiley

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
black75
wieczorkami
Stały użytkownik

Glonek...znikł,jak amba fatima-naprawdę nigdzie go

« Odpowiedz #12 : Marzec 13, 2010, 13:46:18 »

tak, statecznik pasuje, wszystko inne też.......licytuj i do dzieła  Smiley

dzięki  Grin więc do boju... Wink

akwen 112l
16neonków- 8gupiki - 8molinezje -5kirysków panda-1zbrojnik niebieski- 30 Helenki i Krewetki Babaulti 15 szt.

kostka 30l
6 Helenki -
Bojownik z tarłe
piotrekkk
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Marzec 19, 2010, 19:46:24 »

Wracam do tematu. to jak montować na śrubkę i nakrętkę to nakrętka jak by nie patrzeć będzie ponad pokrywą. Jak z wyglądem takiej nakrętki? nie będzie szpecić?
to moja pokrywa, która zamierzam zmodernizować.
 I tak z tyłu będzie Hagen aqua glo lub Philips aquarelle. Co będzie lepsze dla roślin?Świetlówki, które pasują do mojego akwarium to 18W. jednak są one  10 cm za krótkie,
aby były na całej długości. Czy są jakieś świetlówki na rynku o długości 70cm?
Co do przodu to mam mały problem, ponieważ w pokrywie znajduje się otwór do karmienia-
co uniemożliwia mi wstawienie dodatkowej świetlówki. Zależy mi żeby takowa się tam znajdowała, bo mam w planach glossistigme i blyxe. Więc czy wycinać"karmik"  i dawać świetlówkę
np.http://www.allegro.pl/item929478421_narva_daylight_t8_15w_6000k_wyprzedaz.html. Czy może jednak spróbować przymocować do uchwytu  i wtedy zmieści się ona na styk (albo i nie Smiley ) pomiędzy belki łączące pokrywę. Teraz pora przejść do starych świetlówek standardowych:
Tak są one mocowane i umieszczone w szklanych" rurach". Czy wywalić te mocowania i "rury" i kupić oprawki T8 i zamocować je jak się należy? Gdzie umieścić statecznik tak aby go nie zalać przez przypadek podczas wymiany wody?
Uff ale się rozpisałem.. proszę o odpowiedź.Smiley
piotrekkk
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Marzec 29, 2010, 19:24:22 »

I są jakieś sugestie?
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: