Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: farba w akwarium  (Przeczytany 18465 razy)
sebano79
Zainteresowany
**

« : Luty 26, 2010, 19:20:40 »

Był bym wdzięczny, gdybyście w tym temacie opisali swoje doświadczenia z farbami w akwarystyce. Zbieram materiały do tła wewnętrznego i farba okazała się największym problemem. Są bezpieczne cemeny i zaprawy mające dopuszczenie do kontaktu z wodą pitną (tu osławiony ceresit cr65 oraz mało jeszcze znany a może i jeszcze lepszy ceresit cx5), podobnie jest z żywicami. Niestety mimo długich poszukiwań nie udało mi się znaleźć farby z takim jednoznacznym atestem. Słychać głosy, że wszystkie emailie akrylowe powinny być bezpieczne po wyschnięciu, lecz zanim takowej użyję (kupiłem dekorala) chętnie wysłucham waszych doświadczeń. Konkretnie czego używaliście (farba i ew. pigment) i z jakim skutkiem.

450l
szakallo
Bywalec

Bo rybka lubi pływać.

« Odpowiedz #1 : Luty 26, 2010, 20:21:29 »

Podłączam się pod pytanie też jestem bardzo ciekawy jakie farby nie wchodzą w reakcję z wodą akwariową o różnym ph itp.

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Luty 26, 2010, 21:07:03 »

Wiem że trochę odbiegam od wątku ale chciałem się podzielić spostrzerzeniami. Mam w akwa tło wewnętrzne z włókna szklanego i jest pomalowane zresztą wygląda bardzo realistycznie, Parametrów raczej nie zmienia wody bo sprawdzam co tydzień i są takie same, farba od pół roku trzyma się i nie schodzi więc jakieś farby są dobre ale czym pomalowane jest moje tło to nie wiem.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
zamiel
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Luty 28, 2010, 21:43:58 »

najlepsze były by farby na których producent umieścił informacje że farba może być stosowana w kontakcie z żywnością, farby którymi są malowane drewniane zabawki dla dzieci muszą być nie toksyczne przynajmniej powinny mogą się sprawdzić. Ja mam w akwa bambus pomalowany żywicą epoksydową i z parametry wody są nie zmienione. Myślę że jak trafisz na uczciwego sprzedawce to z pewnością coś doradzi
sebano79
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Marzec 01, 2010, 14:11:02 »

Przejrzałem już chyba wszystkie karty produktu znanych producentów i żaden nie ma takiego atestu. Słyszałem też, że powodem braku tego atestu może być po prostu blaknięcie koloru przy dłuższym kontakcie z wodą. Dlatego pytam o wasze doświadczenia, bo już zwątpiłem w sukces znalezienia atestowanej farby (nawet śnieżka disney takowego nie ma) a do najbliższego hipermaketu budowlanego mam ponad 100km. Podobno ktoś , kiedyś użył dekorala i nie ma problemów ze zdrowiem ryb ale wolę się upewnić ...

450l
greenrabbit
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Marzec 12, 2010, 12:54:10 »

pod tymi adresami:

http://www.klub-malawi.pl/artykuly_klubowiczow/zrob_to_sam/tlo_strukturalne_cr65_by_maaro78.html

http://www.klub-malawi.pl/artykuly_klubowiczow/zrob_to_sam/tlo_wewnetrzne_cr65_-_reaktywacja.html

jest trochę o tym..... chyba obak panowie użyli farby Faust. Jednak poszukiwanie jej... to inna sprawa.

224l ogólne 70l w przebudowie 25l tarliskowe bojowników
sebano79
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Marzec 12, 2010, 14:31:57 »

Znam te artykuły, to one zainspirowały mnie do stworzenia "jaskini" w swoim nowym baniaku (450L). Wspominany tam Faust dostępny jest tylko w hipermarketach budowlanych. Byłem jednak wczoraj w hurtowni z farbami i sprzedawca potwierdził, że wszystkie akryle są bezpieczne a atest to kwestia wysokich kosztów jego uzyskania. Mimo wszystko miałem nadzieję na wypowiedź kogoś doświadczonego w tym temacie aby utwierdził mnie w swoich przekonaniach...

450l
bartusg
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Marzec 18, 2010, 21:59:09 »

Ja stosowałem w dwóch akwariach dekoral - emalia akrylowa - dałem jej czas na wyschnięcie 2 doby - na opakowaniu czas schnięcia 4h. Brak skutków ubocznych. Paramentów wody nie zmieniło, rybom i krewetkom nic nie jest. W jednym akwarium od prawie roku /pomalowane tło z CR65/ w drugim 4 miesiące /pomalowane tło ze spienionego PCV - nie mogłem dostać czarnego/. 
sebano79
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Marzec 19, 2010, 16:46:57 »

O to mi chodziło. Dzięki za potwierdzenie. Też mam dekorala biała i dokupiłem jeszcze czarną śnieżkę. Myślę, że z nią też nie będzie problemu. Niestety to forum nie mam opcji "pomógł" bo ci się należy.

450l
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: