Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Po co rozmnażać rybki???  (Przeczytany 5860 razy)
arkadio
Nowy
*

« : Luty 27, 2010, 12:12:01 »

OK, rozmnożyły mi się pielęgnice meeka i co z tego? Na początku człowiek zadowolony, dumny, przesadza inne rybki, oddziela rodziców jak się przestają interesować, pływa toto coraz większe, jest tego chyba ze 100, żre tyle, że nie wyrabiam z kupowaniem pokarmu, dałem kilka ogłoszeń o ODDANIU ZA DARMO - pozbyłem się może 40 sztuk. W sklepach nie chcą słyszeć o przyjęciu, chętni się wykruszyli, a one rosną. Mają już 2,5 - 3 cm.  Spuścić w sraczu? Chyba będzie to lepsze niż powolna śmierć z powodu zatłoczenia. Czyżbym osiągnął sukces akwarystyczny? Nigdy więcej!  Huh
« Ostatnia zmiana: Luty 27, 2010, 12:19:51 wysłane przez arkadio » Zapisane

2500 l
2 samice glonojady
kilkadziesiąt narybku pielęgnic meeka
Krab
Unikam moderatorów jak ognia... xD
Bywalec

Rak umarł 12:58 02/01/10

« Odpowiedz #1 : Luty 27, 2010, 14:53:31 »

Nie ich wina, lol. Watek bezsensu a nie spuszczac w toalecie tylko oddac do kolegi, sklepu.. poszukaj jakiegos!

Mój stary rak Smiley Pozdrawiam
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #2 : Luty 27, 2010, 15:29:13 »

Jest takie jedno piękne zdanie.
Jak się chce to się może...
a dwa to jak się kupuje pielęgnice to warto jest być świadomym tego że jeśli się dobiorą i rozmnożą to coś z tym narybkiem trzeba zrobić.

arkadio
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Luty 28, 2010, 20:33:54 »

Nie ich wina, lol. Watek bezsensu a nie spuszczac w toalecie tylko oddac do kolegi, sklepu.. poszukaj jakiegos!
Poważnie nie czytałeś tego co napisałem? Idę się zastrzelić!

2500 l
2 samice glonojady
arkadio
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Luty 28, 2010, 20:35:35 »

Jest takie jedno piękne zdanie.
Jak się chce to się może...
a dwa to jak się kupuje pielęgnice to warto jest być świadomym tego że jeśli się dobiorą i rozmnożą to coś z tym narybkiem trzeba zrobić.

Tłumaczyłem im, że powinny uważać, ale nie słuchały głupie. Nic tu nie miała do rzeczy moja świadomość. Dzięki za dobre rady.

2500 l
2 samice glonojady
Krab
Unikam moderatorów jak ognia... xD
Bywalec

Rak umarł 12:58 02/01/10

« Odpowiedz #5 : Luty 28, 2010, 20:37:09 »

A niby czemu to taka tragedia? Mojemu kolegowi rozmnozyly sie pielegniczki i tez mial ich sporo. Pozbyl sie ich w 2 tygodnie, pozdro. Cool

Mój stary rak Smiley Pozdrawiam
Vako
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Marzec 15, 2010, 03:19:52 »

Witam. Mialem kiedys mekki i rozmnazalem az mi sie kolo 1 tysiaca zebralo ( ale w duzym akwa 200L) roznej wielkosci. Wystawilem na allegro po 2zl i za 20 minut zadzwonil gosciu i wszystkie zabral. Tobie radze zrobic to samo, tj. wystawic na allegro po rozsadnej cenie. Smiley
pietach
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Marzec 15, 2010, 09:41:27 »

Trochę drastyczne ale..
Nie robić eksmisji innym rybom - po prostu będa miały urozmaiconą dietę.

Jak zmieścić 100 ryb w 1 litrze ?
Puszka szprotek i flaszka.
Vako
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Marzec 15, 2010, 13:52:55 »

Ja wiem czy takie drastyczne? Poprostu troche za puznio je na allegro wystawilem. Przyjechal pan zabral do siebie do Łodzi do hodowli. Potem z tego co mi wiadomo rozeszly sie na caly kraj i troche poza.
pietach
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Marzec 15, 2010, 14:12:13 »

Pisząc "drastyczne" nie miałem na myśli twoich rybek na allegro tylko żeby nie odławiac innych ryb co by mogły zjeść te młode.
Zazwyczaj hodowcy drapieżników hodują gupiki i inne żyworódki na pokarm dla większych ryb.

Jak zmieścić 100 ryb w 1 litrze ?
Puszka szprotek i flaszka.
Vako
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Marzec 15, 2010, 19:47:16 »

To przepraszam zle zrozumialem sens twojej wypowiedzi. Pozdrawiam papa
tomiusm
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Marzec 15, 2010, 22:22:02 »

Tak myślę, że autorowi chodzi o jeszcze jeden aspekt, czyli problem z pozbywaniem się niechcianych ryb. Problem tym większy, im bardziej pospolitych ryb chcemy się pozbyć. Sam dzisiaj wywaliłem z dziupli świeżo złożoną ikrę zbrojnika nieb. , bo wiem, że nikt młodych ode mnie nie weźmie. Ostatnie 200 sztuk roznosiłem po sklepach i znajomych chyba z pół roku! Ostatnie, które oddawałem, były już naprawdę spore, a takich w sklepach w ogóle nie chcą, ale jakoś fuksem się udało. Wydaje mi się, że warto doprowadzić RAZ do tarła takiego pospolitego gatunku, który mamy, żeby zobaczyć co i jak, a później wystrzegać się takich akcji. Mówię tu o gatunkach amatorskich, łatwych (zbrojniki, platynki, gupiki, itd). Tych rybek jest od groma na rynku, więc zamiast je kupować w sklepach lepiej zapytać na jakimkolwiek forum, a ludzie będą chętnie dawać. Może nie wszyscy się przyznają, ale duża część ryb akwarystów kończy właśnie w kiblu, w rzece, śmietniku czy gdzie tam sobie wymyślicie. Lepiej interweniować zawczasu, wyrzucać ikrę ryb, których nie chcemy i tyle, problem z głowy, albo jak tu sugeruje mój przedmówca - zostawiać jako pokarm dla innych ryb. Sam na dniach pozbywam się reszty dorosłych zbrojników i przesiadam się na ryby, których tarło będzie mnie cieszyć tak samo, co zbrojników, ale szanse sprzedania/oddania małych są o wiele większe.
czapka
Bywalec

« Odpowiedz #12 : Marzec 15, 2010, 23:47:05 »

Wczoraj pytałem znajomego co zrobi z rakami jak mu się nagle zrobi kilkadziesiąt sztuk: "mikser, foremki do lodu, zamrażarka i pokarm za free" ..........
Panbudzik
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Marzec 29, 2010, 16:16:41 »

Ja bym polecil dac ogloszenie w anonse..
-zostawic karteczkie w markecie na tablicy z duzym napisem ODDAM GRATIS:)
Za darmo ktos je napewno wezmie;)
robgr85
Zainteresowany
**

Fotograf, (Robert)

« Odpowiedz #14 : Kwiecień 04, 2010, 14:50:58 »

Jakbyś nadal miał problem to napisz skąd jesteś, mój blog akwarystyczny mimo niewielkiej ilości tekstów ma dość sporą oglądalność. Mogę napisać, a nóż się znajdą chętni...

Mój FotoBlog - regularnie aktualizowany - proszę o komentowanie wpisów
http://96litrow.blogspot.com -  mój blog akwarystyczny UPDATE: 29.10.2009 - zakładamy akwarium na bazie ziemi ogrodowej - fotorelacja
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: