Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Akwarystyczne pogaduszki « Pomoc przy wyposażeniu, akwarium i rybce, początkująca!
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Pomoc przy wyposażeniu, akwarium i rybce, początkująca!  (Przeczytany 8100 razy)
Diamond
Nowy
*

« : Luty 27, 2010, 18:32:49 »

Cześć. Mam zamiar zakupić małą rybkę. Jakie rybki nadają się do akwarium 25l? Prosiłabym o nazwy tych rybek i potrzeby.
Chciałabym jeszcze znać pełne wyposażenie akwarium. Jeśli ktoś odpisze mi jeśli chodzi o rybkę, prosiłabym, żeby
odpowiedział czy jest wymagająca. Może do tego jeszcze kilka ciekawostek. Z góry dziękuję  Wink
« Ostatnia zmiana: Luty 28, 2010, 09:25:51 wysłane przez Diamond » Zapisane
wkukler
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Luty 27, 2010, 18:39:02 »

1. Do kuli nie powinno się wpuszczać żadnych ryb.
2. Najmniejsze akwarium na jakie możesz sobie pozwolić to 25-30l, w mniejszych jest już ciężko cokolwiek zrobić. Na początek polecam 63l.
3. Sprzęt potrzebny: Filtr,grzałka z termostatem, światło(może być pokrywa, belka oświetleniowa itp.)
Przemyśl sobie wszystko.
Diamond
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 27, 2010, 18:46:25 »

1. Do kuli nie powinno się wpuszczać żadnych ryb.
2. Najmniejsze akwarium na jakie możesz sobie pozwolić to 25-30l, w mniejszych jest już ciężko cokolwiek zrobić. Na początek polecam 63l.
3. Sprzęt potrzebny: Filtr,grzałka z termostatem, światło(może być pokrywa, belka oświetleniowa itp.)
Przemyśl sobie wszystko.

Rozumiem, ale jednak upieram się przy kuli. W końcu po co je sprzedają? Może 25l, zmieści się na biurko?
wkukler
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Luty 27, 2010, 18:57:40 »

Jeśli chodzi o kule to:
- wpływa negatywnie na wzrok rybek,
- nieciekawie wygląda(moim zdaniem- pokaż mi ładną kulę, a obejrzyj 25-tki w dziale Nasze Awkaria
- kula jest droższa od prostokatnego szkła o tych samych rozmiarach
Pozostałe koszty będą te same bo filtr i tak do 25 i tak. To samo grzałka i oświetlenie.
Powinnaś wydac mniej niż 200 zł. Takie już jest nasze hobby.
A wymiary prostokątnego 30l to: 40x20x30, u mnie stoi na biurku.
Edit:Coś mi się wymiary nie zgadzają... Pomierzyłem i wyszło 40x25x30
« Ostatnia zmiana: Luty 27, 2010, 19:04:41 wysłane przez wkukler » Zapisane
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Luty 27, 2010, 19:53:34 »

Rozumiem, ale jednak upieram się przy kuli. W końcu po co je sprzedają? Może 25l, zmieści się na biurko?

To nie upieraj się i posłuchaj rad, bo na tym forum bardzo zdecydowanie odradza się trzymanie rybek w kulach. W sklepach są sprzedawane właśnie dla naiwnych ludzików którzy jeszcze nic nie wiedzą o akwarystyce. Jest sporo minusów-nawet dużej kuli...ale nie będę wymieniać..bo za dużo razy był ten temat już poruszany.
Chcesz mieć zdrowe i chociaż w miarę szczęśliwe rybki to słuchaj rad wkuklera

lukasz2223
:)
Stały użytkownik

Life is too short...

« Odpowiedz #5 : Luty 27, 2010, 20:07:20 »

Nie upierajcie sie z "koleżanka" bo bedzie ciężko, ja jak miałem 11 lat jak ona to robiłem z Akwarium wszystko pod okiem rodziców Smiley Mam nadzieje ze i ona tak zrobi.
klasyka
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Luty 27, 2010, 20:31:15 »

kule precz !
to jest meczenie ryb  jak tak przegladam i widze co oni maja w tych kulach...
np to

12  litrow i filtr  300l/h ..
kup sobie 25 albo 30 litrow    tanio  jest  np 30 litrow+pokrywa= 60zl   25l+pokrywa = 54 zl
« Ostatnia zmiana: Luty 27, 2010, 20:32:51 wysłane przez klasyka » Zapisane

12L - 25l -30l -63l -130l -300l były
aktualnie  130 , 63
maskotus
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Luty 27, 2010, 20:55:13 »

Jeżeli kupisz kulę i wpuścisz tam coś żywego, nie możesz się określić akwarystką a jedynie sadystką !

lukasz2223
:)
Stały użytkownik

Life is too short...

« Odpowiedz #8 : Luty 27, 2010, 21:02:13 »

Albo mi sie zdaje,albo nie--> chyba juz kiedys był poruszany temat pisania postów przez osoby które sa w takim a nie innym wieku i poprostu swoimi postami denerwuja innych,ale na to tez trzeba brac poprawke.. Chyba miały takie posty byc moderowane...a moze zle pamiętam...było to z półtorej roku temu.. Pozdrawiam
Diamond
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Luty 28, 2010, 09:27:21 »

Dziękuję za wybicie z głowy kuli. Nie skrzywdzę rybek. Zmieniłam trochę treść Wątku. Zapraszam do przeczytania ponownie i pomoc Grin
P.S. Nadal pytam czy akwarium 25l zmieści się na biurku ^^
Powinnaś wydac mniej niż 200 zł. Takie już jest nasze hobby.
Z pieniędzmi akurat nie ma problemu, byłam przygotowana na wydatki ok 500zł, a tu nawet nie 200zł Wink
« Ostatnia zmiana: Luty 28, 2010, 09:30:39 wysłane przez Diamond » Zapisane
Macieksoko
Turysta
Stały użytkownik

www.turysci-ropczyce.go.pl

« Odpowiedz #10 : Luty 28, 2010, 09:35:52 »

Nadal pytam czy akwarium 25l zmieści się na biurku ^^

Standardowe akwarium 30L ma wymiary 40x25x30. Czyli podstawę ma 40 cm długości i 25 cm szerokości. Musisz zmierzyć czy wejdzie Ci na biuro. Takie zestawy ze świetlówką i pokrywą można kupić za 80 zł. Później filtr, termometr, grzałka z termostatem, rośliny, podłoże i w dalszej kolejności mieszkańcy.

Zapraszam do lektury na naszej stronie -> http://www.akwarium.net.pl/port/modules/zalozenie/

"Pokaż swoje sukcesy, nie szukaj porażek u innych"
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=22727.0

...ciągle myślę nad LT na ziemii Smiley
Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Luty 28, 2010, 10:39:15 »

Jezeli masz mozliwosc postaraj sie jak najwiekszy zbiornik. Bedzie łatwiejszy w utrzymaniu, a koszty wzrosna nieznacznie.
Apropo wyposarzenia:
Filtr: W 25l nic sie nie wyczaruje, zostaja tylko wewnetrzne. Polecam Aquaszuty i Aquaele.
Grzałka: Szklane zajmuja za duzo miejsca i jeszcze musza być pionowo, wiec polece kompozytową EasyHeater.
Oswietlenie: Polecam wykonac samodzielnie. W fabrycznych pokrywach jest go zamontowane bardzo mało, a przerobka to wiecej roboty niz wykonanie nowej pokrywy.
Reszta: Pierdółki typu siateczki, termometr, czyscik.

Wnetrze:
Podłoze: Polecam jakąkolwiek ziemie ogrodowa bez nawozów przykrytą jakimkolwiek naturalnym zwirkiem.
Roslinki: Dobieramy pod oswietlenie. Najmiej wymagające sa kryptokoryny, anubiasy, microzorium oraz mchy.
Zwierzaczki: W 25l wchodzi w gre jeden bojownik, stadko krewetkek (ihmo najfajniejsze zwierzaki, swoje 53l zamieniłam na czyste krewetkarium) albo karliki szponiaste.

Moje 53l: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24019.0

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
wkukler
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Luty 28, 2010, 11:34:49 »

Pozostałe niewymienione elementy:
podłoże np. piasek kwarcowy, u mnie 4zł za 2 kg, 5 kg wystarczy.
ozdoby: jakiś ładny korzonek, możesz wyprawić samodzielnie, ale lepiej kup w sklepie. Do tego jakieś kamienie czy coś Smiley
            Żadnej ceramiki, zameczków stateczków, bo nienaturalnie one wyglądają Smiley I Bez muszli w akwarium.
Roślny: Polecam zrobić ładne mcharium, poprzyczepiać mchy do podłoża i korzeni. Mchy: Java Moss(mech jawajski), Flame moss, Taiwan Moss, Wepping Moss.
Zwierzęta: Krewetki np. red cherry, amano, hummel, biene i inne karłowate.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: