szymon9
Zainteresowany
|
|
« : Luty 27, 2010, 22:12:10 » |
|
Witam wszystkich akwarystów.Mam akwarium 60l a w nim 2 molinezje i 2 telskopy.I tu zaczynają się pytania: Czy mogą te rybki żyć razem???PPytam się, bo molinezja ciągle zaczepia teleskopa i go gryzie.Chce dokupić jeszcze z 8 neonków czerwonych i jakiegoś glonojada.Czy nie będzie przerybienia w akwarium???Czy te rybki będą zyć w zgodzie Ewentualnie jaka inna obsada? Proszę o szybką odpowiedź.Pozdrawiam. Jeden wykrzyknik w zupełności wystarczy...
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 27, 2010, 22:43:56 wysłane przez Grajewiak »
|
|
Ucze się na błędach...
|
|
|
Tigerek
Zainteresowany
Jedne z najsłodszych na świecie ...
|
|
« Odpowiedz #1 : Luty 27, 2010, 22:47:40 » |
|
Po pierwsze : Żadna z ryb, które posiadasz nie nadaje się do takiego akwarium, Po drugie zbrojnika(glonojada) też sobie odpuść, za małe akwa... Zmień obsadę, bo te ryby co masz NIE nadają sie do tego litrażu. Podobają Ci się neonki? Ale żeby je hodować musisz jednak im zapewnić warunki, jeśli chcesz naprawde postarać się, aby było im dobrze to proponowałabym Ci stado neonek i stado kirysków na dno, a te rybki co teraz masz-oddać.
|
|
|
|
Tyle pytań a tak mało czasu ...
|
|
|
szymon9
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #2 : Luty 28, 2010, 10:22:40 » |
|
Dziękuję za pomoc.A czy byś mógł zaproponować dobrą obsadę do mojego zbiornika??Czekam na odpowiedź.
|
|
|
|
Ucze się na błędach...
|
|
|
Morlinek
|
|
« Odpowiedz #3 : Luty 28, 2010, 10:25:33 » |
|
Neony,Gupiki,Kiryski,Otoski,Razbory klinowe...te rybki możesz spokojnie trzymać.
|
|
|
|
|
|
|
wkukler
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #4 : Luty 28, 2010, 11:04:21 » |
|
Neony,Gupiki,Kiryski,Otoski,Razbory klinowe...te rybki możesz spokojnie trzymać.
jest tego jeszcze więcej : prętniki karłowaty, bojownik, platki,zwinniki, i setki innych, weź przejrzyj jakiś atlas akwarystyczny, popatrz w dziale Nasze Akwaria itp.
|
|
|
|
|
|
|
Tigerek
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #5 : Luty 28, 2010, 11:13:58 » |
|
Jak koledzy powiedzieli, obejrzyj rybki do Twojego litrażu, wybierz te, co Ci się najbardziej podobają i wtedy nam powiedz, pomożemy Ci dobrać obsadę
|
|
|
|
|
|
|
szymon9
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #6 : Luty 28, 2010, 13:28:22 » |
|
Awięc podobają mi się :neonki (bardziej czerwone ale inessa mogą być),kirysek pstry,prętnik karłowaty (bardzo ładny),ramirezki,brzanki,kakadu, i te molinezje i teleskopy (szkoda że mam za mały zbiornik) .Czekam na odpowiedź.Pozdrawiam. A czy naprawdę nie mogą zostać te molinezje i teleskopy (no juz sie tak nie gryzą, a poza tym mój kolega też ma molinezje i teleskopa w 60l i mu nie zdechły)
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 28, 2010, 14:55:28 wysłane przez szymon9 »
|
|
Ucze się na błędach...
|
|
|
Tigerek
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #7 : Luty 28, 2010, 17:47:08 » |
|
Ale co z tego, że sie nie gryzą, jeśli nie mają warunków, i oba gatunki cierpią ? To, że Twój kolega ma molinezje i teleskopa w 60l i mu nie zdechły,świadczy tylko o tym, jak bardzo on je męczy ... Poza tym co z tego że mu nie zdechły skoro on je męczy ? Chciałbyś być takim teleskopem albo molinezją z warunkami skrajnymi do życia- czytaj. Żyć, aby cierpieć ? Co powiesz na np: - Stadko neonków + Kiryski (małe stadko) Albo - Harem kakadu Albo - Parka ramirezek (jest to wrażliwa rybka) + małe stadko kirysków Albo - Kilka gupików + Kiryski ;p Nie byłoby lepiej ...? Przede wszystkim nie męczyłbyś rybek, a jak będziesz dobrze dbał, to możesz sie doczekać młodych
|
|
|
|
|
|
|
mrs
:)
Super aktywny
bla bla bla...
|
|
« Odpowiedz #8 : Luty 28, 2010, 18:48:44 » |
|
Albo - Harem kakadu
Obawiam się, że dla p.kakadu to będzie za mały zbiornik. Biorąc pod uwagę zachowanie tej ryby (potrzeba odpowiednio ułożonych kryjówek) nie polecałbym jej do 60l. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
szymon9
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #9 : Luty 28, 2010, 19:54:46 » |
|
A co powiecie na to: -8x neonek czerwony -4x kakadu -4x otosek -1x molinezja (niemam komu oddać) -4x kirysek pstry -1x teleskop (nie mam komu oddać)
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 28, 2010, 20:06:53 wysłane przez szymon9 »
|
|
Ucze się na błędach...
|
|
|
pieTra231
Nowy
|
|
« Odpowiedz #10 : Luty 28, 2010, 20:25:28 » |
|
A co powiecie na to: -8x neonek czerwony -4x kakadu -4x otosek -1x molinezja (niemam komu oddać) -4x kirysek pstry -1x teleskop (nie mam komu oddać) Za dużo gatunków do jednego akwa, i wydaję mi się że tyle kakadu nie za bardzo. Ja poleciłbym -8x neon -5x kirys -2x Ramirez(parka)
|
|
|
|
|
|
|
szymon9
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #11 : Luty 28, 2010, 20:33:28 » |
|
Jakie kiryski???
|
|
|
|
Ucze się na błędach...
|
|
|
Tigerek
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #12 : Luty 28, 2010, 20:34:29 » |
|
Jak nie masz komu oddać, to może popytaj w sklepach czy przyjmą... U mnie zawsze przyjmują Np. pstre albo panda?
|
|
|
|
|
|
|
szymon9
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #13 : Luty 28, 2010, 20:57:03 » |
|
Pstre mi się podobają.
A ten zestaw: -8x neonków czerwonych -4x otoski -2x kakadu -4x kirysek pstry -2x ramireza
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 28, 2010, 21:01:30 wysłane przez Grajewiak »
|
|
Ucze się na błędach...
|
|
|
Tigerek
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #14 : Luty 28, 2010, 21:02:38 » |
|
hmm.. nie wiem jak będą sie układać relacje ramirezy-kakadu... Poza tym jak mówili ludzie nie polecają kakadu do takiego małego akwa... Może zrezygnuj z kakadu ?
|
|
|
|
|
|
|
|