Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Problem PRAWDOPODOBNIE z wodą
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem PRAWDOPODOBNIE z wodą  (Przeczytany 1989 razy)
amieee20
Nowy
*

« : Luty 28, 2010, 20:40:05 »

Witam serdecznie wszytskoch, potzrebuje pomocy, bo z moim akwarium dzieją się dziwne rzeczy.
Właściwie chodzi o to, że od pewnego czasu <mimo, że dno jest czyszczone co miesiąc razem z dolewaną wodą> WSZYSTKO JEST PO JAKIMŚ CZASIE POKRYTE ZIELONYM NALOTEM, na szybie naprzykład robią się zielone kropeczki, w zoologicznym powiedziano mi, że to "jakaś glony" kupiłam środki, aby ich się pozbyć i nic to nie dało. Wręcz przeciwnie, zdechły mi dwa glonojady i przestały rosnąć kwiaty z 3 roślinek została mi tylko jedna, która prawdopodobnie zwiędnie, bo taka jak w pozostałych robią się brązowe listki.

Czytają forum natknełam się na tabele z rozkładem różnych substancji typy CO2 jakie powinny być w wodzie, poszłam do zoologicznego i kupiłam pasek składający się z 5 kolorowych kwadracików, ale śmieszne jest to, że nie wiem jak go użyć, czy zamochyć czy tylko kropelkę pobrać, czy ktoś się orientuje jak to zrobić?? i jak to później oddczytać, bo w zoologicznym powiedziano mi, że taki odczyt znajdę  na internecie, ale nic takiego nie ma :/

Proszę o pomoc kogoś kto się na tym zna, z góry dziękuje i pozdrawiam
bartekw
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Luty 28, 2010, 20:44:52 »

moczysz w akwa przez 2 sekundy , nastepnie odczytujesz wynik na opakowaniu po 1 min, dokladasz pasek do podanych tam wartosci  , do dziela i pisz to cos doradzimy

amieee20
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 28, 2010, 20:46:50 »

w tym problem, że sprzedano mi jeden pasek :/ bez opakowania
« Ostatnia zmiana: Luty 28, 2010, 20:49:05 wysłane przez amieee20 » Zapisane
bartekw
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Luty 28, 2010, 20:54:38 »

wiesz chociaz jakiej firmy jest ten pasek ?  a jak czesto i jak duze robisz podmiany wody

amieee20
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Luty 28, 2010, 21:07:50 »

Dno jest czyszczone co półtrora, dwa miesiące i tak mniej więcej wymiana połowy wody.

Niedawno kupiłam dwa glonojady i jak narazie się trzymaja, zastanawiam się nad kupnem nowych żywych roślin, ale boje się, że znów mi zdechną.

A czy ten glon na szybie może ma coś wspólnego, z kamieniami na dnie <że nie są od początku zakupienia akwarium wymieniane> kamienie też są trochę zielone lub złą świtlówką??
bartekw
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Luty 28, 2010, 21:34:12 »

prawdopodobnie masz tam wysokie stezenie No3 , moze i No2 bycpodwyzszone a to juz gorzej , podmiany powinno sie robic co tydzien 15-20% , najlepiej jak poczytasz tu http://www.akwarium.net.pl/forum/woda/podstawowe-w322a347ciwo347ci-chemiczne-wody/

Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Luty 28, 2010, 21:36:08 »

Podmiany plus koniecznie szybkorosnące rośliny (np. moczarka, rogatek) - konkurują z glonami o substancje odżywcze
Kupując środki przeciw glonom działasz na skutek nie na przyczynę.
Tak jak przedmówca: na razie możesz robić podmiany, sprawdź sobie no3 testami plus dużo roślin, na taflę możesz też coś rzucić

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
amieee20
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Luty 28, 2010, 21:45:29 »

hmm.. a tych roślinek to mi moje karasie nie pozjadają :/ bo one wszystko jedzą dosłownie
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Luty 28, 2010, 21:52:58 »

Do Karasi to rzeczywiśćie trzeba jakieś z twardymi liścmi. Ale myślę, że pistia nie powinna być problemem - szybko rośnie (na powierzchni tafli wody) i korzonki mogą sobie podgryzać..

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
amieee20
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Luty 28, 2010, 22:06:43 »

A  czy wymiana tych zlemonych kamieni na dnie zbiornika też jest konieczna??

Jeszcze mam takie pytanie czy to źle, że na 60 l akwarium chodzą dwie pąpki powietrza?
1981
Zainteresowany
**

Akwarystyka jest Moja odskocznia od rzeczywistosci

« Odpowiedz #10 : Marzec 01, 2010, 23:51:45 »

A CZEMU JUZ DWIE Huh??

Zaluz bimbrownie !!!! i tylko na noc wlaczaj jednego brzeczka !!!

Ciezko jest ci pomoc bo to jest podstawowa i ogolna wiedza wiec to tak jak bysmy kogos uczyli jak opiewkowac sie psem Smiley

Ja juz bym wiecej nic nie kupil w tym zologicznym skoro sprzedal ci tylko jeden pasek Smiley

Polecam allegro i podstwaowe testy na wode

no3 no2 amonia ph jak chcesz to tez mozesz gh kh

Najwazniejesze to czy nie masz przerybienia i czy nie przekarmiasz ryb !!!

A jak pozbyc sie glonow to polecam obszerna lekture o glonach na tym forum !!!

POWODZENIA
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: