Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « ziemiojad brazylijski & akara pomarańczowopłetwa czy można ?
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: ziemiojad brazylijski & akara pomarańczowopłetwa czy można ?  (Przeczytany 7707 razy)
aresik
Stały użytkownik

« : Marzec 02, 2010, 19:51:43 »

dobry wieczór wszystkim czy te dwie rybie można ze sobą trzymać w jednym zbiorniku?HuhHuh??

do moderatora , proszę o usunięcie mnie z forum!
Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Marzec 02, 2010, 20:15:06 »

Jak najbardziej, to dobre połączenie!  Smiley  Tylko... w odpowiednio dużym akwarium. Oba gatunki to bardzo "temperamentne" ryby. Czy w naturze spotykają się wspólnie oba gatunki w jednych wodach to musiałbym poszukać, ale to możliwe a przynajmniej potencjalnie mozliwe - mimo wszystko zamieszkują podobne środowiska, i mają podobne zachowania. Poza tym łączenie akar i zmieojadów sprawdza się (nie tylko w tym wypadku).
aresik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Marzec 02, 2010, 21:27:38 »

no więc czas nadszedł na takie połączenie, pawiooka powędrowała do innego .  zobaczymy jak będą się reprezentować.Smiley

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Marzec 02, 2010, 22:48:52 »

z czystej ciekawości - jakim zbiornikiem dysponujesz?

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Marzec 03, 2010, 12:00:27 »

to jest dobre pytanie, to dobrafa - bo jeśli zbiornik zbyt mały to być może będzie trzeba sie zdecydować na jeden gatunek...  (połączenie tych dwóch to w naprawde obszernych akwariach (akara pomarańczowopłetw - 30 cm, ziemoijad brazylijski - też prawie 30 cm... alwa d;a czterech tak dużych terytorailnych ryb + pojawi się pewnie szybko nawet jakiś narybek, musi być obszerne; połączenie może się udać tylko w większym zbiorniku)
aresik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Marzec 03, 2010, 13:28:24 »

bez obaw:) akwarium jest dostatecznie duże .

Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Marzec 03, 2010, 18:01:36 »

Ok, jak już będą to czekam na jakieś info z hodowli - jak idzie, jak się ryby zachowują itd  Wink  no i może jakieś fotki  Grin Grin Grin

A kupujesz młode sztuki czy dorosłe pary?
aresik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Marzec 04, 2010, 21:48:17 »

kupuię jutro parkę ziemiojada brazilijskiego ok 5 cm samiec większy i muszę dokupic samiczkę green terrora  też małą około 3cm.

Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Marzec 05, 2010, 07:51:02 »

Gdzieś natrafiłem jakie masz akwaria:

Aktualnie mam 100l zbiornik w którym choduje gupiki , wrzuciłem do nich 7cm p. pawiooką, żeby sobie podjadła bo jest w strasznym stanie. No jak urośnie przynajmniej ponad 15cm to zaczne szukać dla niej wiekszego lokum typu 300 l.

No jeśli się w 300 l jeszcze nie zaopatrzyłeś to napewno akwa 100 l jest za małe  Wink  300 l byłoby generalnie dobrym domem dla jednej pary blisko 30 cm pielęgnic. Natomiast małe  3-5 cm możesz w nim podchować jak najbardziej.
aresik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Marzec 05, 2010, 20:46:38 »

dziękuja za uświadomienie mnie i pozwolenie na chodowle, w tak małym zbiorniku.   Myśle że na 4 cm rybki to jak narazie dużo. Gdy będą miały ponad 10cm to mam większe akwarium.  No a jak to nie wypali to jeszcze koło domu mam rzekę.

Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Marzec 06, 2010, 07:57:07 »

No nie chodzi o uswiadamianie, a już napewno nie mogę Ci dawać pozwolenia lub zabraniać cokolwiek gdziekolwiek hodować aresik  Wink  Sam zadecydujesz  Wink  Ja daje conajwyżej drobne wskazówki  Smiley
To jakie masz w końcu teraz akwa?  100 czy 300?  No wpuść młode i obserwuj jak podrastają co się dzieje. W razie czegoś coś wyłowisz, byle nie do rzeki...  W takim wypadku powinno się mieć gdzie oddać słabsze ryby, choćby do sklepu...

aresik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Marzec 06, 2010, 19:48:02 »

sytuacja ma się tak, że mały green terror zaplanował sobie w swej małej agresywnej główce upolowanie samiczki ziemiojada która jest jego kalibru, za samca sie nie bierze bo jest dwa razy mniejszy od niego . Samiec ziemiojada nawet nie zwraca na niego uwagi gdy się pręży gorzej z samiczką , może to tylko tak przejściowo bo wpusciłem dwie nowe rybki do akwarium i strzerze terytorium, na a może jego skłonności do wstrzynania bójek zmożył widok bezbronnej samiczki? no nie wiem ale jak tak dalej pójdzie to akara pomarańczowopłetwa pójdzie do pikła:)

aresik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Marzec 08, 2010, 13:39:28 »

no i musiałem oddać akare pomarańczowopłetwą , zabardzo napastowała samice ziemiojada, teraz mam tylko parkę . No i to będzie na tyle .

Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #13 : Marzec 08, 2010, 14:34:13 »

Nom, to było do przewidzenia  Wink  Teraz przynajmniej przekonałeś się na własnym doswiadczeniu  Good !
aresik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Marzec 08, 2010, 16:25:04 »

Jak najbardziej, to dobre połączenie!  Smiley  Tylko... w odpowiednio dużym akwarium. Oba gatunki to bardzo "temperamentne" ryby. Czy w naturze spotykają się wspólnie oba gatunki w jednych wodach to musiałbym poszukać, ale to możliwe a przynajmniej potencjalnie mozliwe - mimo wszystko zamieszkują podobne środowiska, i mają podobne zachowania. Poza tym łączenie akar i zmieojadów sprawdza się (nie tylko w tym wypadku).
szkoda że mi wcześniej tego nie przewidziałeś.

Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: