Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « ziemiojad brazylijski & akara pomarańczowopłetwa czy można ?
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: ziemiojad brazylijski & akara pomarańczowopłetwa czy można ?  (Przeczytany 7726 razy)
Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #15 : Marzec 08, 2010, 18:59:05 »

Ależ powiedziałem! W odpowiednio dużym akwarium. I wyraziłem przecież opinię, iż obawiam się, że Twoje akwarium może być zbyt małe.
aresik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #16 : Marzec 08, 2010, 19:27:43 »

myślę że wielkośc zbiornika w tym przypadku nie miała dużego znaczenia, po prostu samiec akary  zdominował samiczkę ziemiojada, i poczuł się silniejszy . Ganiałby ją nawet w 300l zbiorniku jak tylko by ją zobaczył . Teraz w zbiorniku jest kultura nikt kikogo nie przegania , parka ziemiojada bedzie żyć długo i szczęśliwie:) myślę że temat do zamknięcia,

do moderatora , proszę o usunięcie mnie z forum!
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #17 : Marzec 08, 2010, 19:37:43 »

Ganiałby ją nawet w 300l zbiorniku jak tylko by ją zobaczył .
Skąd wiesz? miałeś kiedyś ryby w takim zbiorniku żeby porównać do obecnych 100L? nie sądzisz, że w 3x takim zbiorniku widziałby ją co najmniej kilka razy rzadziej?

aresik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #18 : Marzec 09, 2010, 07:57:24 »

wiem miałem bardzo duzo gatunków pielegnic i w tym przypadku wielkość zbiornika nie miała znaczenia, to wyglądało jak polowanie.  nie bede się spierał o takie pierdoły nie mogę ci udowodnić bo nie mam filmiku. nara

Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #19 : Marzec 09, 2010, 09:39:14 »

wiem miałem bardzo duzo gatunków pielegnic i w tym przypadku wielkość zbiornika nie miała znaczenia, to wyglądało jak polowanie

Jeśli je wszystkie trzymałeś w zbyt małym akwa, to musiało tak właśnie wyglądać  Wink  Smiley 
Powtórze: w odpowiednio dużym akwa, odpowiednio urządzonym (kryjówki, kamienie tak by ryby mogły w oparciu o nie wyznaczać terytoria) trzymanie kilku gatunków o podobnej wielkości i temperamencie nie powinno być problemem. Ale akwa 100 nie jest odpowiednie nawet dla parki 30 cm pielęgnic, 300 dla parki może wystarczyć. W mniejszym czasem podchowuje się młode, jeśli jest dużo kryjówek to raczej nie powinno być źle, u Ciebie się nie udało (w żadnym wypadku nie zachęcam ani nie zachęcałem do wpuszczania ich do 100 i podchowywania - to jest jedynie stwierdzenie faktu, że tak niektórzy robią)
aresik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #20 : Marzec 09, 2010, 16:27:34 »

gurndman wydaje mi się że tylko nabijasz posty, a jak tam twoje zebry nie pozabijały się jeszcze w tym zbiorniku? bo jest ich stanowczo za dużo i pewnie pływają w sikach.

Hubikopter
Super aktywny

Moje skromne 620l 200x40x77

« Odpowiedz #21 : Marzec 09, 2010, 16:39:14 »

Nie. Wiadomo, że ryby będą walczyć o terytorium. Jak jest go zbyt mało, to bójka toczy się o każdy litr. Ryby te można chować, ale nie w takim małym zbiorniku.
aresik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #22 : Marzec 09, 2010, 17:23:24 »

mozna ale kto będzie chodował 3 cm rybki w ponad 300 a nawet do 500- set litrowym zbiorniku? To wychodzi na 1 cm rybki 10 wiader wody. no szał. Może jak bym miał więcej akar to agresja by się rozłożyła i green terror nie obrał by sobie tej jedynej ofiary samiczki ziemiojada , Moze to byl  ten błąd że nie kupiłem kilka osobników tego samego gatunku. No ale jak wiadomo trafiają się osobniki bardzo agresywne i takie które sa spokojne,  pamiętam jak miałem 15 cm parkę i podczas tarła wogóle nie były agresywne co do towarzystwa, lecz ten osobnik którego ostatnio miałem był nie samowity, przypuszczam że dlatego iz wyciągnełem go ze sklepu z baniaka w którym pływał z pyszczakami i trochę był poszczępiony no a póżniej moja pawiooka go trochę przytępiła, Oddałem pawiooką to wziął się za ziemiojada żeby się odgryżć.

Hubikopter
Super aktywny

« Odpowiedz #23 : Marzec 09, 2010, 17:33:10 »

Wiesz, ja kupiłem Niebieskołuską i właśnie przed chwilą ją spuściłem, bo Paratheraps ją załatwił, mimo, że akwa było duże, więc to zależy bardzo od temeperamentu ryby, ale od powierzchni również.
« Ostatnia zmiana: Marzec 09, 2010, 17:40:24 wysłane przez Hubikopter » Zapisane
aresik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #24 : Marzec 09, 2010, 17:46:54 »

zgadza się . U pielegnic tak bywa że te które obrały za swój dom akwarium nie stolerują nowo wprowadzonych. ale to wyjątki.
« Ostatnia zmiana: Marzec 09, 2010, 17:51:51 wysłane przez aresik » Zapisane

Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #25 : Marzec 10, 2010, 07:50:07 »

gurndman wydaje mi się że tylko nabijasz posty, a jak tam twoje zebry nie pozabijały się jeszcze w tym zbiorniku? bo jest ich stanowczo za dużo i pewnie pływają w sikach.

aresik, robisz się bardzo nieprzyjemny...   Roll Eyes

Wiesz, ja kupiłem Niebieskołuską i właśnie przed chwilą ją spuściłem, bo Paratheraps ją załatwił

Hubi, ją też załatwił? Mega agresor  Smiley  (no zwłaszcza że akwa jest duże)
« Ostatnia zmiana: Marzec 10, 2010, 07:52:54 wysłane przez Grundman » Zapisane
Hubikopter
Super aktywny

« Odpowiedz #26 : Marzec 10, 2010, 14:05:54 »

Nom, niestety. Jak narazie jedyna pewna inwestycja do tego akwarium to Bocje Wspaniałe. Im nigdy nikt nic nie zrobił.
aresik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #27 : Marzec 11, 2010, 10:13:59 »

moim zdaniem bocje nie pasują, no ale to tylko moje zdanie. a szukasz jakiejś silnej pielegnicy?

Hubikopter
Super aktywny

« Odpowiedz #28 : Marzec 11, 2010, 14:17:50 »

Bocje oczywiście nie pasują biotopowo, ale żyją w harmonii z agresywnymi rybami. Duża pielęgnica wchodzi w grę, ale nie wiem, czy istnieje jeszcze coś, co w tym akwarium przeżyje z tym Paratherapsem.
aresik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #29 : Marzec 11, 2010, 18:40:43 »

a ile cm ma twoja ryba? ja bym na twoim miejscu wpusił jeszcze jednego czerwieniaka tak do pary by doszło do tarła , zobaczyłbyś jak paratheraps dostaje łomot. Przeżyły by piranie zrobiły by sobie obiadek Smiley mam mogę pożyczyć;) , a prubowałeś managuańską albo oskara. Można też spróbować z greenterrorem albo flowerhornem.  albo chana
« Ostatnia zmiana: Marzec 11, 2010, 19:35:21 wysłane przez aresik » Zapisane

Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: