Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: 3 gat pyszczaków w 180l?  (Przeczytany 5682 razy)
tomekxdjp
Nowy
*

« : Marzec 02, 2010, 22:18:02 »

mam akwa 180l i hcem chcę sie dowiedzieć czy moge trzymać w nim 3 gatunki pyszczaków(4-5cm) gatunki te to:pysczak żółty ,srebrny i zebra niebieska Smiley
odpiszcie prosze
« Ostatnia zmiana: Marzec 03, 2010, 14:43:41 wysłane przez Grajewiak » Zapisane

akwa 180l
pyszaki xD
grodek78
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Marzec 03, 2010, 16:21:17 »

mam akwa 180l i hcem chcę sie dowiedzieć czy moge trzymać w nim 3 gatunki pyszczaków(4-5cm) gatunki te to:pysczak żółty ,srebrny i zebra niebieska Smiley
odpiszcie prosze
Nie. W 180 L to raczej jeden gatunek pyszczaków. To, że mają po 4-5 cm to nie znaczy, że można upchnąć trzy gatunki. To są ryby terytorialne. Sprecyzuj co to jest pyszczak srebrny i zebra niebieska  Huh.

Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Marzec 03, 2010, 17:59:42 »

Sprecyzuj co to jest pyszczak srebrny i zebra niebieska

Możesz też sprecyzować co to pyszczak żółty  Grin

Tak, jeden gatunek, a a większej ilości osobników (przewaga samic) będzie w takim akwa ok. Nie ma sensu wpuszczać tam pojedyńczych osobników trzech gatunków, lepiej przy tej samej liczbie osobników ale jeden gatunek.
Hubikopter
Super aktywny

Moje skromne 620l 200x40x77

« Odpowiedz #3 : Marzec 03, 2010, 18:22:52 »

Podaj może łacińskie nazwy, bo to chyba jakiś sklepowy żargon Tongue
« Ostatnia zmiana: Marzec 05, 2010, 13:07:06 wysłane przez Hubikopter » Zapisane
grodek78
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Marzec 04, 2010, 07:00:18 »

tomekxdjp w przypadku pyszczaka żółtego miał zapewne na myśli Labidochromis caeruleus, zwanego też inaczej pyszczakiem cytrynowym.

Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Marzec 04, 2010, 07:47:56 »

tomekxdjp w przypadku pyszczaka żółtego miał zapewne na myśli Labidochromis caeruleus

Mógł mieć go na myśli, ale jest jeszcze conajmniej kilka gatunków które przychodzą na myśl jeśli słyszymy "pyszczak żółty"  Wink  Mówiąc o "zebrze niebieskiej" miał prawdopodobnie na myśli Pseudotropheus estherae odmiany Red-Blue, ale również kojarzą się i inne gatunki; mniej prawdopodobne że miał na myśli to: http://www.infoveriti.pl/firma/329519/stowarzyszenie-kobiet-niebieska-zebra/dorohusk/i-awp/   Cheesy  Cheesy  Cheesy  

Ale czy powinniśmy się domyślać? Chyba nie bardzo, na forum powinno się podawać raczej precyzyjne nazwy, a jak nie zna się nazwy to wklejać foto.

W akwa 200 litrów moznaby zmieścić dwa gatunki takie jak: Labidochromis caurelus i tzw pyszczak rdzawy Iodotropheus sprengerae, z pozostałych jeden gatunek - oczywiście wszystko zależy czym jest wogóle "pyszczak srebrny", a co do grupy pyszczaków zwanych popularnie zebrami to wogle mam wątpliwości czy 180 l się nadaje.... chyba większe zbiorniki. Ale prosze zapytać w dziale Malawii (z pomysłem z 3 gatunkami w 180 pewnie Cię tam pogonią  Wink Wink Wink )
tomekxdjp
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Marzec 04, 2010, 22:40:52 »

sry xD   pyszczak zebra= Pseudotropheus demasoni              pyszczak żółty= Labidochromis caeruleus     i       pyszczak srebrny=Melanochromis auratus    

Jestem początkującym akwarystą ale z włąsnego doświadczenia wiem że każdą rybe można zmienić.Nie maja naturalnych warunków do życia ale mają dużo miejsca.Narazie są 4 mam jeszcze 4 glonojady zbrojniki i kiryśnika pomijam już byczki które wyłowilem z odry(4cm Cheesy)przezwyczaiły się do siebie w czasie tygodnia i żyją z sobą w zgodzie.
« Ostatnia zmiana: Marzec 05, 2010, 11:13:09 wysłane przez Grajewiak » Zapisane

akwa 180l
pyszaki xD
grodek78
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Marzec 05, 2010, 06:54:28 »

Jestem początkującym akwarystą ale z włąsnego doświadczenia wiem że każdą rybe można zmienić.Nie maja naturalnych warunków do życia ale mają dużo miejsca.Narazie są 4 mam jeszcze 4 glonojady zbrojniki i kiryśnika pomijam już byczki które wyłowilem z odry(4cm Cheesy)przezwyczaiły się do siebie w czasie tygodnia i żyją z sobą w zgodzie.
Jak jesteś kolego początkującym akwarystą to posłuchaj lepiej rad innych, a rybki tylko na tym skorzystają. Nie wiem co miałeś na myśli pisząc, że każdą rybę można zmienić Huh.
Dowiedź się najpierw jakie wymagania mają poszczególne gatunki, a dopiero później kompletuj obsadę i nie na zasadzie upychania w akwarium wszystkiego co się Tobie podoba. Zbrojniki i pyszczaki mają zupełnie odmienne wymagania jeśli chodzi o parametry wody !!! Umieszczanie w jednym zbiorniku pyszczaków z Malawi ze zbrojnikami i kiryśnikiem (i byczkami z Odry Shocked) to nieporozumienie. Poza tym tak jak inni wcześniej Tobie napisali: w 180 L baniaku nie da rady upchnąć 3 gatunków pyszczaków, bo prędzej czy później (a zapewne prędzej) pozabijają się.
Melanochromis auratus jest jednym z najbardziej agresywnych gatunków z grupy Mbuna, a Pseudotropheus demasoni do spokojnych też nie należy. Zatem przede wszystkim dużo czytaj, a dopiero później zabierz się za urządzanie akwarium.

Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Marzec 05, 2010, 07:40:55 »

pyszczak zebra= Pseudotropheus demasoni              pyszczak żółty= Labidochromis caeruleus     i       pyszczak srebrny=Melanochromis auratus   

Z zasady do tego akwarium można "upchonąć" tylko caeruleusa (poprzedglądaj sobie propozycje obsad w dziale Malawi, może coś pomogą).

Z czym je Ci sie udaje trzymać to już nie wnikam, jeśli sie udaje to ok, puki ryby młode i malutkie to może sie udać w mniejszym lub większym stopniu nawet najbardziej dziwaczna czy egzotyczna kombinacja  Cheesy  . 4 pyszczaki to mało, lepiej trzymać je w większych grupach w towarzystwie ryb tego samego gatunku (czyli: lepiej więcej ryb jednego gatunku niż po kilka różnych gatunków).

A czy jesteś pewien że chcesz właśnie Malawi? W takim akwa o wiele lepiej mógłbyś urządzić coś z Tanaganiki - np. dla muszlowców jest to wystarczające akwa by stworzyć coś fajnego, a jeśli koniecznie chcesz pyszczaki/gębacze to do tegoi akwa nadaje się Gębacz wielobarwny Pseudocrenilabrus multicolor  - nie jest to Malawi, ale też Afryka, i nadaje się do takiego akwa jak Twoje, nadaje się dla początkujących także.
tomekxdjp
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Marzec 06, 2010, 12:06:39 »

Mam już 2 Labidochromis caeruleus  i  2 Pseudotropheus demasoni    jutro chciałem kupić jeszcze 3  Labidochromis caeruleus   i    3  Pseudotropheus demasoni
na razie jak widzę to nie gryzą się w ogóle.  Aha i chciałem się dowiedzieć czy jeden gatunek będzie walczył z innymi z tego samego gatunku?

akwa 180l
pyszaki xD
Hubikopter
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Marzec 06, 2010, 16:06:31 »

Tak. Będzie walczył o dominację, wtedy jeden z nich będzie najbardziej wybarwiony, a reszta trochę mniej.
tomekxdjp
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Marzec 06, 2010, 21:24:24 »

to ja to widzę tak będzie 4 samce z tego samego gatunku ,jeden najbardziej kolorowy zdobędzie terytorium i samice a 3 pozostałe zostaną bez terytorium i nic im nie będzie??
czy co?

akwa 180l
pyszaki xD
Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #12 : Marzec 07, 2010, 06:16:02 »

W tym akwa będzie lepiej - jeden gatunek, i jeden samiec, 4 - 5 samic (no w każdym razie kilka samic)
Hubikopter
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Marzec 07, 2010, 08:49:33 »

Nic im nie powinno być. Ale wiadomo - będą odganiane i słabiej ukoloryzowane.
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Marzec 07, 2010, 09:18:27 »

P. Demasoni jest wyłącznie roślinożerny, natomiast L. Caeruleus jest już bardziej mięsożerny, jak chcesz to rozwiązać?

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: