Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 2 [3]
  Drukuj  
Autor Wątek: Obsada do 450l, lub 575l  (Przeczytany 9837 razy)
Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #30 : Marzec 14, 2010, 18:22:37 »

o akarach: http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/dobraf-112l-pielegnice-sajica-w-swietle-neonow-aktualizacja-sierpniowa/

Wrzucasz do jednego wora sajica i błękitną, tym czasem u Pana Sieniawskiego Sajica ma współczynnik agresywności 3.5, a błękitna 2.

Ja już mówiłem właśnie akurat niedawno o tym  Wink  Jak tak naprawde ocenić agresywność jakiegoś gatunku i oszacować współczynnik agresywności? Nie da się. Są to tylko przybliżenia i opinie poszczególnych osób (tym razem to osobista opinia Sieniawskiego). Wszystko zależy od indywidualnego charakteru poszczególnych ryb. Miodowa, sajica, błękitna, meeka - ja tym rybom daje podobną "kategorie"  Smiley  w oparciu o własne doswiadczenia i obserwacje. I ja zawsze wypowiadam się tylko za siebie. Wszystkie nadają się do wspólnego połączenia w przestronnych akwariach.

Aequidens diadema - nie wiem czy ją gdzieś znajdziesz...  Chyba trudno będzie.

Chyba, ze zaproponujesz jakieś inne pielęgnice do błękitnych i sklarów ??

Jest taka ryba co w wodach występuje wspólnie z akarą i skalarami. Ale nie wiem czy Cię zainteresuje  Smiley   To pielęgnica skośnopręga, tak sobie o niej teraz przypomniałem  Smiley
« Ostatnia zmiana: Marzec 14, 2010, 18:37:20 wysłane przez Grundman » Zapisane
Puffyou
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #31 : Marzec 14, 2010, 20:31:45 »

No chodziło mi dokładnie o to z tym "worem". Dlatego często można się przeliczyć biorą pod uwagę tylko wiedzę zawartą w książce. Z tych pielęgnic podobają mi się wszystkie Smiley ale skośnopręga za ten jest płaski pyszczek od dołu najmniej. Tylko jak dobrać je do akwarium ? w jakich ilościach. Pewnie 2x błękitna + 2x mekka + 2x sajica + 4x skalar to już za dużo nie Huh  Bo wydaje mi się,że będzie za mało powierzchni na tyle samców, jeden rejon dla błękitnej, jeden dla mekki, jeden dla sajica, skalarów nie liczę bo nie są terytorialne, jedynie podczas tarła ale wątpie by te przejedzone już przez akwarystów skalary opiekowały się ikrą... u mnie po jednej nie udanej, samiec zjadał zaraz to co wykluwła samica, a bardzo chciałem odchować młode i zostawiłem tylko wtedy skalary w akwarium, 2 razy złoża ikrę i nawet jej nie zobaczyła... dla mnie ze skalarów instynkt macierzyński został wyparty, albo prze zabieranie ikry rodzicom, albo przez tak już długie rozmnażanie w akwariach. Czy w ogóle ktoś się bawi w naturalny odłów tych ryb?? wątpie. Także nie liczę na skalary jako dobrych rodziców hehe    
No i dzięki serdeczne Grundman za tak dokładnie sprecyzowane odpowiedzi na wszystkie pytania Smiley myślę, że jeszcze ich będzie ho ho więc jeszcze się nie żegnam Cheesy
« Ostatnia zmiana: Marzec 14, 2010, 20:52:11 wysłane przez Puffyou » Zapisane
Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #32 : Marzec 15, 2010, 07:01:56 »

Heheh, spoko  Smiley
Wiesz, podaj może jaka będzie długość tego akwa 575? To wazne ile pielęgnic tam się zmieści.
Co do skalarów - to mówią, że jeśli ktoś opdchopwuje młode sztucznie - oddziela ikre od rodziców - to potem takie młode gdy dorosną same też często nie potrafią się ikrą opiekować...  i nic im nie wychodzi...  Nie wiem na ile jest to słuszna koncpecja. To samo mówiono kiedyś o ramirezkach.
Puffyou
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #33 : Marzec 15, 2010, 09:51:18 »

160cm, na 60cm, na 60cm. Ze względu na skalary Smiley pewnie lepiej było by 200m, ale jak bym miał brać przypuśćmy 200x na 50x na 60cm to był brał, bo miało by 600l ale nie widzę, na allegro nowych takich no, a na wymiar robić to łoboże ile kosztuje hehe. Co do skalarów to właśnie myślę, że one ten instynkt utraciły przez zabieranie im potomstwa i nie ma co liczyć, że będą się dobrze opiekować ikrą.
co do akwarium, mam to na oku http://www.allegro.pl/item946155527_nowe_akwarium_prostokatne_160x60x60_576l.html jeśli nie znajdę nowego 200cm długiego to biorę ten.
« Ostatnia zmiana: Marzec 15, 2010, 09:57:30 wysłane przez Puffyou » Zapisane
Puffyou
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #34 : Marzec 15, 2010, 10:42:10 »

Sory, że nowy post ale mam coś do dodania o Bocjach Wspaniałych, z racji że pochodzą z naturalnego odłowu praktycznie wszystkie, to mają w sobie sporo "dziczy", przez co ich obserwacja sprawia taką przyjemność. W dotychczasowych treściach w książkach było sporo wiadomości o tym gatunku, mianowicie że to ryby aktywne nocą, że w dzień śpią itd. Guzik prawda, moje rybki idą spać razem ze mną i wstają jak zapalam światło, latają pa akwarium, grzebią i szukają skarbów. Jak im nie dam jeść do 20:30 to potem już nie wyjdą, bo o tej porze znikają w zakamarkach. Raz siedziałem przed akwarium do 1 w nocy i przez 4h czekał czy wyjdą, i ni chu chu. Dopiero rano wychodzą z kryjówek około 8-9 rano. Widać tak u nich przypada dzień Smiley Dlatego chce mieć te rybki, bo ich obserwacja przynosi wiele satysfakcji
Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #35 : Marzec 16, 2010, 13:15:00 »

ok, to chyba najlepiej oprócz skalarów zdecyduj się jeszcze na dwa rodzaje pielęgnic. Kup młode ryby i obserwuj  Good !   A w razie czego skorygujesz obsade, coś dodasz lub usuniesz. IMHO chyba tak będzie najrozsądniej.

dobraf i Sieniawski piszą o łagodności akar błękitnych. Ja nie wiem, nie miałem ich, wydawało mi się że aż tak całkiem łagodne to nie muszą być...   Smiley   Podobnie jest z pozostałymi z tej grupy - np Sajica. Kwestia do obserwacji jak to będzie wyglądać w danych warunkach. W nieodpowiednich warunkach agresja pielęgnic wzrasta. U Ciebie z kolei powinny być warunki ok - duży litraż.

W dotychczasowych treściach w książkach było sporo wiadomości o tym gatunku, mianowicie że to ryby aktywne nocą, że w dzień śpią itd. Guzik prawda, moje rybki idą spać razem ze mną i wstają jak zapalam światło, latają pa akwarium, grzebią i szukają skarbów. Jak im nie dam jeść do 20:30 to potem już nie wyjdą, bo o tej porze znikają w zakamarkach. Raz siedziałem przed akwarium do 1 w nocy i przez 4h czekał czy wyjdą, i ni chu chu. Dopiero rano wychodzą z kryjówek około 8-9 rano.

To bardzo ciekawe obserwacje, i cenne. Jak widać osobiste obserwacje mogą różnić się od ksiażkowych i być dla nich uzupełnieniem.

Puffyou
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #36 : Marzec 16, 2010, 18:52:47 »

A jak bym wsadził skalary i 3 rodzaje pielęgnic Smiley będzie ciasno ?
Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #37 : Marzec 17, 2010, 06:43:07 »

Nie wiem czy to będzie bardzo ciasno, ale chyba nie ma sensu przesadzać  Wink   Zawsze w przyszłości będziesz mógł skorygować obsade.

edit: Zobacz jeszcze tu: http://www.akwarysci.com/forum/printview.php?t=1785&start=0&sid=7a6d126db06f10dabb5eb4c4642fc820
Może do czegoś Cię zainspiruje!  Smiley  Zbiornik 525 ze skalarami-Amazonka.
« Ostatnia zmiana: Marzec 17, 2010, 10:52:12 wysłane przez Grundman » Zapisane
Puffyou
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #38 : Marzec 17, 2010, 12:15:21 »

Akwarium świetne urządzone, ale ta woda jakaś mętna no i ten jeden filtr z tego co zauważyłem za słaby... Jakoś skalarki w BW bardziej mi się podobają Smiley hehe ale jak patrze na ten altumy w takiej jakości i z bliska, to mi się wydaje że ja też mam takiego w akwarium swoim, kształtem ciała i w o ogóle Smiley Masz racje na start lepiej skalary plus dwie pary pielęgnic, wybór padnie na sajica i błękitną pewnie ale jeszcze doczytam.
Strony: 1 2 [3]
  Drukuj  

Skocz do: