Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: obsada 43l  (Przeczytany 4586 razy)
bebikk
Bywalec

nowa przygoda z krewetkarium

« Odpowiedz #15 : Marzec 05, 2010, 18:40:48 »

Witam. Ja zaczybałem własnie od gupików, potem były mieczyki hallera. myśle że taki zestawm w zupelności narazie tobie wystarczy.
z kosmosu sie urwales?...
sorka ale chyba tak ;]
mieczyki sie nie nadaja... za duze na taki maly baniak, chocby nie wiem co i kto to mowil to akurat 50l jest po prostu za male o przynajmniej drugie tyle zdaniem niektorych... a moim zdaniem to nawet wiecej niz drugie tyle...
nie uwazam sie za super eksperta(ani nawet za eksperta) ale tak glupie uwagi to sa ponizej krytyki...

w kupie siła więc napakujmy do 25l jak najwięcej ryb!
Maciek2468
Nowy
*

« Odpowiedz #16 : Marzec 07, 2010, 20:07:00 »

Witam moje akwarium ma wymiary 60x23x31 mam w nim filtr który przepuszcza je 220 raz na dobę(450 l/h), mam także Napowietrzacz . Moje ryby to :

12 Neoonek innesa
1 Ślimak
2 Molinezje (Parka)

Czy to dobra obsada? Jakie ryby doradzacie mi , ponieważ mam zamiar jakieś dokupic . Liczę na wiele dorad ekspertów i mniej doświadczonych akwarystów  Good !- DZIĘKUJĘ
bebikk
Bywalec

« Odpowiedz #17 : Marzec 07, 2010, 20:15:13 »

to molinezje oddaj/zamien bo one sa za duze na taki litraz
neonek jest w sam raz
proponuje jeszcze na dno moze cos wrzucic, np kiryski jesli Ci sie podobaja (ale tylko panda albo sierpoplamy - ten by mial jeszcze lepiej), jesli ciekawi Cie ta opcja to tak z 5szt, nie mniej nie wiecej bo to ryba stadna

no i nie wiem, trudno powiedziec tez co Tobie sie podoba ;p
gupiki by sie nadawaly jeszcze ale odradzalbym chyba ze same samce zeby sie nie rozmnazaly
albo bojownika (na harem to za male akwarium) samca
powiedz tez co Tobie sie podoba, wyodrebnimy z tego co sie nada a co nie, skeimy propozycje obsad i bedzie jak ta lala Wink
jesli chcesz jakies takie typowe obsady to wlasnie kiryski na dno, neonki ktore juz masz i bojownik i moim zdaniem bedzie w porzadku lub zamiast bojownika ze 3-4 pawie oczka (gupiki) samce i masz ladna obsade Wink

Maciek2468
Nowy
*

« Odpowiedz #18 : Marzec 07, 2010, 20:17:53 »

skalary sa fjne ale niestety tez mam za mele akawa
bebikk
Bywalec

« Odpowiedz #19 : Marzec 07, 2010, 20:18:22 »

zdecydowanie za male masz na skalary

Maciek2468
Nowy
*

« Odpowiedz #20 : Marzec 07, 2010, 20:20:06 »

tak to lubie ladn parwne ksztaltne rybki
bebikk
Bywalec

« Odpowiedz #21 : Marzec 07, 2010, 20:23:54 »

to podalem Ci ladne barwne rybki z ciekawymi usposobnieniami ;p
popatrz tez na dzial "nasze akwaria" i sprawdz jakie ludzie maja obsady, popytaj na tej podstawie czy cos sie nadaje bo Tobie sie podoba to to i tamto Wink

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #22 : Marzec 07, 2010, 20:43:15 »

Ja w takim litrażu mam z rybek Promienniczki Wernera i Pseudomugile, piekne rybki. Zamiast kirysków i bojków mozesz kupić jedną ławice z wymienionych.
Na dno możesz kupić krewetki karłowate zamiast kirysków, w handlu mozna dostać dosłownie we wszystkich kolorach tęczy Wink
kuba1006
Stały użytkownik

Crystal'ka :)

« Odpowiedz #23 : Marzec 12, 2010, 20:32:33 »

ja bym radził :

2x platka
4x neon inessa

Platka się szybko rozmnaża chociaż nie aż w takie ilości jak gupiki. Mi się urodziły 2 młode platki Wink.
a neon jest piękny i mało wymagający, chociaż możesz wziąć też 6x neon inessa bo to rybka stadna tylko nie wiem czy do tego litrażu będzie można tyle dodać ich.
bebikk
Bywalec

« Odpowiedz #24 : Marzec 12, 2010, 22:40:35 »

moglbys wrzucic 2x platki i 10x neonow inessa, nie bedzie przerybienia, spelnisz im w kazdym razie te minimalne optymalne warunki do zycia
10szt neonow bedzie sie lepiej czulo co daje kolejny plus a tym samym nie beda sie gniotly w baniaczku

voltha
Nowy
*

« Odpowiedz #25 : Marzec 13, 2010, 20:37:46 »

Jeśli dopiero zaczynasz z całą zabawą, to polecam gupiki, nie za dużo, nie zapominajmy o maluchach Tongue ok 6, neonki, tez z 6,  może stado kiryskow czy też otosek - lecz to ryby stadne, więc w żadnym wypadku pojedyncze jednostki. Odradzam jakichkolwiek ślimakow z własnego doświadczenia.. krewetki red cherry ale wtedy to raczej jakikolwiek glonojad odpada Smiley
« Ostatnia zmiana: Marzec 13, 2010, 20:40:24 wysłane przez voltha » Zapisane

Twoja moralność nie ma racji bytu.
djdzej555
Zainteresowany
**

KRÓLOWA JEST TYLKO JEDNA :)

« Odpowiedz #26 : Marzec 13, 2010, 20:46:09 »

Jeśli dopiero zaczynasz z całą zabawą, to polecam gupiki, nie za dużo, nie zapominajmy o maluchach Tongue ok 6, neonki, tez z 6,  może stado kiryskow czy też otosek - lecz to ryby stadne, więc w żadnym wypadku pojedyncze jednostki. Odradzam jakichkolwiek ślimakow z własnego doświadczenia.. krewetki red cherry ale wtedy to raczej jakikolwiek glonojad odpada Smiley

nie pisz bzdur, i co to za ryba glonojad. zbrojnik niebieski wiec a glonojad?  Grin Grin Grin ... i od 112l Grin

wszystko wymaga czasu i nakładów sił oraz środków

http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/djdzej555-45l-i-32l/
voltha
Nowy
*

« Odpowiedz #27 : Marzec 21, 2010, 18:36:11 »

Pisząc glonojad miałam na myśli wcześniejsze wspomniane przeze mnie otoski ...

Twoja moralność nie ma racji bytu.
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #28 : Marzec 24, 2010, 00:08:18 »

Pisząc glonojad miałam na myśli wcześniejsze wspomniane przeze mnie otoski ...
a w czym miałaby przeszkadzać obecnosc otosków w trzymaniu red chery?  Huh Lips Sealed
maskotus
Stały użytkownik

« Odpowiedz #29 : Marzec 24, 2010, 00:43:51 »

a w czym miałaby przeszkadzać obecnosc otosków w trzymaniu red chery?  Huh Lips Sealed
[/quote]
Może dla nich nie wystarczyć glonów Wink
Żartuję;)
Do takiego akwarium można wpuścić wiele ciekawych gatunków rybek. Nie koniecznie oklepane gupiki i neonki. Zobacz jak ja sobie to wymyśliłem: http://aquawawa.pl/forum/viewtopic.php?f=17&t=5
Dodam, że mam tam jeszcze 4 otoski i kilkanaście krewetek RC.

Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: