emigrand
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #30 : Marzec 08, 2010, 04:48:41 » |
|
Ok no to nadal czegos nie rozumiem jezeli PH oznacza kwasowosc lub zasadowosc wody to jakie parametry powinienem miec i czym mierzy sie twardosc ogolna i weglanowa ??
|
|
|
|
|
|
|
Grundman
|
|
« Odpowiedz #31 : Marzec 08, 2010, 08:08:32 » |
|
Aha i dzisiaj w sklepie znalazlem piekna pielegniczke a mianowicie apistograma macmasteri myslicie ze bedzie pasowala do mojego zbiornika zamiast agassizi ??No już Ci wcześniej pisałem o tych rybach To typowy mieszkaniec BW. Ale głównie dorzecza Amazonki, gdzie jest bardzo popularna (często się ją tam poławia). Można je wpuścić już do akwarium około 70-80 cm długości.
|
|
|
|
|
|
|
emigrand
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #32 : Marzec 08, 2010, 13:17:27 » |
|
male pytanko Poniewaz w tej chwili w zbiorniku plywa maly zbrojnik niebieski i nie ma roslin czy powinienem mu podawac jakis pokarm??
|
|
|
|
|
|
|
bebikk
Bywalec
nowa przygoda z krewetkarium
|
|
« Odpowiedz #33 : Marzec 08, 2010, 13:45:08 » |
|
mozesz mu wrzucic pol tabletki spiruliny
|
|
|
|
w kupie siła więc napakujmy do 25l jak najwięcej ryb!
|
|
|
emigrand
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #34 : Marzec 08, 2010, 14:11:34 » |
|
Przepraszam ze zadaje milion pytan ale w akwa zainstalowalem rowniez napowietrzacz EHEIM air pump 200 z dwoma kamieniami i dodatkowo woda ktora p[rzeplywa przez filtr w pokrywie rowniez spadajac powoduje babelkowanie. Jak czesto powinienem uruchamiac napowietrzac ?? Filtr chodzi 24/h niestety jest bardzo glosny i przeszkadza mi jak probuje zasnac Moze powinienem wymienic ??
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 08, 2010, 14:15:01 wysłane przez emigrand »
|
|
|
|
|
bebikk
Bywalec
|
|
« Odpowiedz #35 : Marzec 08, 2010, 14:19:27 » |
|
pewnie masz filtr kaskadowy, dobrze zrozumialem? jesli masz kaskade i ona sama wprawia w ruch tafle wody to wystarczy tylko tyle zeby napowietrzac, nie musisz miec dodatkowo tego eheima ;p
|
|
|
|
|
|
|
emigrand
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #36 : Marzec 08, 2010, 14:26:10 » |
|
chyba tak kaskadowy. Woda pobierana jest przez taki maly wirnik przeplywa przez 3 koszyki i spada w dol powodujac ruch wody oraz babelkowanie . Dodatkowo sa 2 male otwory dodatkowo spadajac na lustro wody. BTW Od wpuszczenie zbrojnika do akwa nie widzialem go juz wogole mam nadzieje ze wszystko z nim ok ??
|
|
|
|
|
|
|
bebikk
Bywalec
|
|
« Odpowiedz #37 : Marzec 08, 2010, 14:27:56 » |
|
sprobuj go znalesc ;p albo wrzuc pokarm gdzies na przod akwarium, powinien na spokojnie wyczuc ze ma cos do jedzenia, jak nie wyjdzie to moze jest juz kaput ?
|
|
|
|
|
|
|
Grundman
|
|
« Odpowiedz #38 : Marzec 08, 2010, 14:36:32 » |
|
Ze zbrojnikiem chyba nic nie powinno się dziać Prędzej siedzi gdzieś schowany niż "kaput" Nom, można mu coś tam sypnąć do jedzenia.
|
|
|
|
|
|
|
emigrand
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #39 : Marzec 08, 2010, 15:00:57 » |
|
wogole chcialem kupic parke ale koles w kakadu nie potrafil rozpoznac plci a wczesniej powiedzial mi ze macmasteri to agasizii A pozniej sie czlowiek dziwi ze nie wie co mu plywa w akwarium
|
|
|
|
|
|
|
aqua95
Nowy
|
|
« Odpowiedz #40 : Marzec 08, 2010, 15:11:07 » |
|
Ok no to nadal czegos nie rozumiem jezeli PH oznacza kwasowosc lub zasadowosc wody to jakie parametry powinienem miec i czym mierzy sie twardosc ogolna i weglanowa ??
Ph powinieneś mieć w okolicach 6 stopni , twardość węglanową i ogólna mierzy się normalnymi testami tak jak wszystkie inne parametry wody.
|
|
|
|
|
|
|
emigrand
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #41 : Marzec 08, 2010, 15:14:14 » |
|
Ph powinieneś mieć w okolicach 6 stopni , twardość węglanową i ogólna mierzy się normalnymi testami tak jak wszystkie inne parametry wody.
Wlasnie wiem a dzisiaj mierzylem i wychodzi 7 nie rozumiem dlaczego przeciez 80% to RO ai sa w srodku szyski olchy i lescie debu Test ktorego uzywam to JBL kropelkowy z zakresu od 3 - 10
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 08, 2010, 15:16:33 wysłane przez emigrand »
|
|
|
|
|
bebikk
Bywalec
|
|
« Odpowiedz #42 : Marzec 08, 2010, 15:15:59 » |
|
z tego co mi wiadomo to filtr RO nie zbija pH, twardosc wody owszem ale jedno z drugim nie jest tak scisle powiazane aby jedno i drugie na raz mialo proporcjonalnie sie obnizyc
|
|
|
|
|
|
|
emigrand
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #43 : Marzec 08, 2010, 15:16:56 » |
|
z tego co mi wiadomo to filtr RO nie zbija pH, twardosc wody owszem ale jedno z drugim nie jest tak scisle powiazane aby jedno i drugie na raz mialo proporcjonalnie sie obnizyc
To czym najlepiej obnizyc ph ??
|
|
|
|
|
|
|
bebikk
Bywalec
|
|
« Odpowiedz #44 : Marzec 08, 2010, 15:21:16 » |
|
sa od tego rozne preparaty, jest tego od groma i roznych firm ale w zoologicznym sie dowiesz wszytkiego, inni tez na pewno Ci lepiej podpowiedza niz ja bo sam nie stosowalem nigdy uzdatniaczy albo czegos do zbijania twardosci czy pH etc wiec szczerze, tylko mam wiedze ksiazkowa i tyle co zdazylem cos nie cos przeczytac na forum. a nie mam zamiaru wprowadzac w blad ;p
|
|
|
|
|
|
|
|