Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7
  Drukuj  
Autor Wątek: Emigrand Blackwater 112 L  (Przeczytany 20188 razy)
wkukler
Stały użytkownik

« Odpowiedz #75 : Marzec 14, 2010, 10:12:08 »

może to po prostu zwyczajne bąbelki, jak nie ma innych "objawów" to się nie przejmuj.
I jak tam pielęgniczki??
emigrand
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #76 : Marzec 14, 2010, 10:15:52 »

Pielegniczki super nie odstepuja sie na krok. Samiec caly czas odprawia jakies smieszne tance przed samica. Podplywa do niej bokiem probujac pocierac ja pletwa ogonowa. Ona narazie go olewa choc nie ucieka, a wrecz przeciwnie jezeli samiec sie oddali to sama do niego podplywa. Kurcze pokazalbym zdjecia ale nie moge sobie poradzic z ich jakoscia.

Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #77 : Marzec 14, 2010, 14:03:56 »

A gdzie ją dostałeś, tą samiczke?  Smiley  W sklepie, od hodowcy?
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #78 : Marzec 14, 2010, 19:59:27 »

dziwne paramerty wody ....

GH 5
KH 7

Jakis pomysl dalczego z tego co wiem to KH powinno byc mniejszcze niz GH .

PH pozostaje 7. Jutro kolejna dawka kwasu ortp-fosforowego pojdzie do zbiornika ...

wyniki te biorą się z "zawodności" testów akwarystycznych, w tym momencie dokładnie nie pamiętam na czym to polega ale poszukaj w necie na pewno coś znajdziesz, szczerze mówiąc to trochę mnie dziwi, że tak ciężko Ci schodzi to ph zwłaszcza, że woda jest miękka a stosowanie kwasu to ponoć skuteczny sposób,
btw mam nadzieje, że nie lejesz kwasu bezpośrednio do akwa? spróbuj zrobić rotwór kwasu załóżmy w 10 litrach i podmienić wodę jednocześnie badając ph roztworu przy okazji sprawdzisz czy test "działa" i z czasem zobaczysz ile potrzeba kwasu do obniżenia ph.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
emigrand
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #79 : Marzec 14, 2010, 21:51:11 »

A gdzie ją dostałeś, tą samiczke?  Smiley  W sklepie, od hodowcy?

Dostalem w sklepie ,o ktorym pisal mi jeden z uzytkownikow na apisto, ale ja tam dzwonilem i mowili, ze nie ma, a pojechal i okazalo sie ze jest Cheesy

Ale byla tylko jedna jedyna samiczka i kilka samcow Sad

BTW blad sprzedawcy wynikal z tego, ze trzymaja je w zbiorniku razem z Viejta a te niestety sa bardzo podobne.

EDIT Smiley
Ciekawa rzecz wlasnie zaobserwowalem. Samiczka ktora wczoraj wposcilem miala lekko zaczerwieniona pletwe ogonowa, a dzisiaj jest jakby bardziej zolta i stracila czerwony kolor z ogona.

Co to moze oznaczac??
Niestety samiec ja caly czas goni podplywa do nie bokiem i probuje jakby popchnac calym cialem. Obawiam sie ze wkoncu mala sie wykonczy od ciaglych ucieczek...
« Ostatnia zmiana: Marzec 14, 2010, 22:38:33 wysłane przez emigrand » Zapisane

Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #80 : Marzec 16, 2010, 13:03:52 »

Niestety samiec ja caly czas goni podplywa do nie bokiem i probuje jakby popchnac calym cialem. Obawiam sie ze wkoncu mala sie wykonczy od ciaglych ucieczek...

Ee, nie powinno być tak źle  Smiley   W końcu mu pewnie ulegnie. A w takim akwarium, jak jeszcze ma kryjówki i ma sie gdzie schować, nic nie powinno jej się stać.
emigrand
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #81 : Marzec 16, 2010, 18:29:12 »

Jest nadzieja Smiley W piatek powinienem miec dodatkowe 2 samiczki Macmasteri Smiley

Zastanawiam sie czy nie dobrac do obsady jakies parki Ramirezzi np...
Co o tym sadzicie?

wkukler
Stały użytkownik

« Odpowiedz #82 : Marzec 16, 2010, 18:36:04 »

Nie ryzykowałbym.Samiec Macmasteri mógłby wykończyć ramirezki, w końcu to jego terytorium. Rozejrzyj się za rybami pływającymi w "toni" wodnej.
emigrand
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #83 : Marzec 16, 2010, 18:38:52 »

Rozejrzyj się za rybami pływającymi w "toni" wodnej.

Co masz na mysli?? Przypominam ze to BW SA...

Obecna obsada:
5x neon czerwony
1+3 apistograma Macmasterii
1x zbrojnik niebieski mlody

wkukler
Stały użytkownik

« Odpowiedz #84 : Marzec 16, 2010, 18:47:03 »

jeszcze neonów by można dorzucić, o to mi chodziło.
Przepraszam jak pisze niezrozumiale Embarrassed Wink
emigrand
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #85 : Marzec 16, 2010, 18:53:22 »

Nie tyle ze niezrozumiale co nie wiedzialem co masz na mysli mowiac "plywajace w toni wodnej"...

Boje sie dolozyc wiecej neonow bo licze na to ze rozmnoze i wychowam Macmasterii, a neonki moglyby zjesc narybek ...

A jeszcze jedna mysl mi krazy po glowie moze dorzucic jeszcze jednego samca i z 4 samiczki ??

Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #86 : Marzec 18, 2010, 07:27:20 »

Ja bym na Twoim miejscu chyba nie dodawał samców. 1 samiec i 3-4 samiczki. Tak żeby miały miejsce na wychowywanie potomstwa (i potem cieszyłbym się młodymi  Smiley ). Ale to moje zdanie. I pisze "chyba", bo co bym naprawde zrobił to nie wiem  Grin
emigrand
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #87 : Marzec 18, 2010, 12:25:23 »

Zastanawiam sie nad dodaniem jakies ekipy sprzatajacej na dno bo mimo ze Macmasterii raczej trzymaja sie dna to bardziej poluja na zywy pokarm niz zbieraja resztki.

Tylko doradzcie mi co bedzie pasowalo do mojego zbiornika i co nie zagrozi ikrze i narybkowi pielegniczek ??
« Ostatnia zmiana: Marzec 18, 2010, 12:26:55 wysłane przez emigrand » Zapisane

emigrand
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #88 : Marzec 19, 2010, 16:48:45 »

Maly update bo nowa obsada dzisiaj zagoscila w zbiorniku.

1+3 Apistogramma Macmasterii
3x kirysek karlowaty
5x neon czerwony (i tutaj smutna historia wrocilem wlasnie do domu i tylko 4 neony plywaja, a 5 nigdzie nie widac Sad sprawdzilem zbiornik i nie moge rowniez znalesc zwlok ale neona nie ma. Pozatym samiczka macmasterii ktora juz plywala w akwa zrobila sie w stosunku do nich bardzo agresywana Sad)
1x zbrojnik niebieski (nie widzialem go od 2 dni mam nadzieje ze wszystko z nim wporzadku chodz pokarm lezy nieruszony Sad)

Ogolnie w zbirniku w tej chwili panuje wielka wojna Smiley Samiec i samiczka, ktroa z nim juz byla gonia po calym akwa nowe osobniki Smiley
Kiryski przylaczyly sie do neonkow i plywaja caly czas razem ...

Martwie sie tylko o tego neona... Mozliwe zeby apisto go zabily i zjadly ??

Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #89 : Marzec 19, 2010, 16:55:37 »

Może Ci te ryby wyskakują z akwarium?  Smiley  Żartuje - jak masz przykryte to neon i zbrojnik muszą gdzieś tam być.

Martwie sie tylko o tego neona... Mozliwe zeby apisto go zabily i zjadly ??

Chyba by go raczej nie zjadły. Bo chyba nie są dużo większe od neonów? Może i on sie gdzieś znajdzie za niedługo, gorzej jak inne zaczną znikać...  Narazie obserwuj spokojnie co sie dzieje, bez paniki  Smiley
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7
  Drukuj  

Skocz do: