bebikk
Bywalec
nowa przygoda z krewetkarium
|
|
« : Marzec 05, 2010, 13:56:29 » |
|
witam, naszla mnie ochota na krewetki, ale nie wiem czy w ogole pasuja bo mam: 10x brzanki sumatrzanskie 4x kiryski albinosy 5x otosek 1x zbrojnik niebieski ogolnie obsada podoba mi sie, ale dno troche jak gdyby zaniedbane jest, wolalbym zeby to sie zmienilo a takze ze wzgledu na urok krewetek to zeby one byly bo kreca mnie one ale nie mam zamiaru znecac sie nad zwierzatkami w moim akwarium w zadnym przypadku! musza miec jak najlepiej u mnie - wiadomo ;p
|
|
|
|
w kupie siła więc napakujmy do 25l jak najwięcej ryb!
|
|
|
|
bebikk
Bywalec
|
|
« Odpowiedz #2 : Marzec 05, 2010, 19:16:30 » |
|
fakt, gafa pH 6,5 NO2 >0,3mg/l NO3 25 mg/l NH3 0 mg/l PO4 0,5 mg/l moga sie nieznacznie roznic bo byly one sprzed 2 tygodni bodajze, twardosc wody nie moge podac ale jest stosunkowo miekka, to wiem na pewno ale dokladnie nie podam bo nie mam testow litraz 112l duzo roslinnosci, kryjowek juz troche mniej, jeden kokos, glownie by musialy po lisciach sie chowac glownie chodzi mi o to czy tak dynamiczne ryby jak brzanki sumatrzanskie by nie ploszyly mi krewetek ?:>
|
|
|
|
|
|
|
black75
wieczorkami
Stały użytkownik
Glonek...znikł,jak amba fatima-naprawdę nigdzie go
|
|
« Odpowiedz #3 : Marzec 05, 2010, 20:03:11 » |
|
interesujący mnie temat,tylko że ja Ci nie pomogę gdyż sam zadawałem to pytanie odnośnie mojej obsady. Odpowiedziano co do mnie że mogę krewetki wpuścić do ogółu( nie na forum). Ile w tym prawdy nie wiem. Wiem jedno ze wsadziłem dwie połówki kokosa,mam korzeń z zakamarkami i obsadziłem gęsto akwarium ( z tym że roślinki są jeszcze młode ) i zdecyduję się na wspólny lokum dla mych podopiecznych
|
|
|
|
akwen 112l 16neonków- 8gupiki - 8molinezje -5kirysków panda-1zbrojnik niebieski- 30 Helenki i Krewetki Babaulti 15 szt. kostka 30l 6 Helenki - Bojownik z tarłe
|
|
|
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec
Elektryka akwariowa mnie dobija ...
|
|
« Odpowiedz #4 : Marzec 05, 2010, 20:08:12 » |
|
NO2 >0,3mg/l !!! Zanim wpuścisz cokolwiek więcej zlikwiduj to NO 2-. Podmień dużo wody, zbadaj znowu parametry, bo akwarium nie wygląda na dojrzałe...kiedy od zalania ryby zostały wpuszczone?! Co do brzanek, to lepiej nie ryzykuj...są to ryby bardzo nieobliczalne. Kiedyś miałem w 4 akwariach w każdym inny gatunek (niestety pamiętam tylko, że były sumatrzańskie) i jedne były wręcz kanibalami, a inne pływały swobodnie...
|
|
|
|
Uzależniony od stawiania trzech czarnych kropek... NAZYWAM SIĘ >wbchgkv<. PROSZĘ POPRAWNIE WYMAWIAĆ I ZAPISYWAĆ IMIĘ MOJE!
|
|
|
Kubik118
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #5 : Marzec 05, 2010, 21:34:19 » |
|
jak trzymasz brzanki w stadzie, to nie są agresywne.To obgryzanie płetw to walki ,,socjalne'' w stadzie. Jak masz ich kilka wtedy atakują inne ryby, gdyż włączają je do walki o dominacje. Można to porównać do polityki jedne były wręcz kanibalami, a inne pływały swobodnie... Tak.ci słabsi odpadają (jak jua mówiłem :polityka) a ci silniejsi walczą. Jak masz ich odpowiednią ilość, w odpowiednim akwa tak się nie dzieje, a 10 na 112l to w sam raz. Możesz spokojnie dać krewetki. Brzanki je zostawią. o NO2 kolega dobrze powiedział.
|
|
|
|
|
|
|
bebikk
Bywalec
|
|
« Odpowiedz #6 : Marzec 05, 2010, 22:33:15 » |
|
NO2 w tym momencie na pewno nie jest takie, jest rowne 0 bo bym zauwazyl bo reakcji nowej obsady ze cos jest nie tak, a kazda ryba z nowej obsady przyjela sie bez problemu, a na starej obsadzie byly testy wiec... NO2 skoczylo mi prawdopodobnie dlatego ze jak zrobilem transfer wody ze starego akwarium na nowe (ponad 80 litrow + podmiana) to parametry chwilowo sie pozmienialy, transfer byl dawno, prawie 2 miechy temu, woda w starym akwarium byla dojrzala, dojrzewala ponad 3 tygodnie zanim wrzucilem obsade, oraz pracowalo stare akwarium ponad 3 miesiace. sprawdze w zasadzie parametry jakos na dniach bo ciekawia mnie, ale tak jak mowie, juz bym wiedzial ze truje ryby do tej pory glownie po prostu chodzi mi o to czy z brzankami przejda krewetki?:p i tak jak kubik118 mowi, w stadzie te ryby ustalaja hierarchie, widze "bitwy" ale one sa w 100% nie grozne bo sie rozkladaja na wszystkie 10sztuk co nie powoduje zadnych ran itp na ciele ryb nawet wybarwiaja sie samce, ale co do skladania ikry to watpie ze to nastapi kolejna ciekawostka jest to ze juz 2 razy nowe kiryski skladaly ikre - nic nie wyszlo ztego ale sam fakt to dowod ze woda jest dojrzala
|
|
|
|
|
|
|
Kubik118
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #7 : Marzec 06, 2010, 08:38:17 » |
|
krewetki nie zostaną zaatakowane przez brzanki.Potraktują je jak ślimaki, czyli coś nudnego i nie wartego walki o dominacje. A nawet jeśli... krewetki użyją turbodopalacza i uciekną. Turbodopalacz u krewetek to szyyyyybki ,,bieg" w toni wodnej. Jak już powiedziałem, możesz dać krewetki do akwarium.
|
|
|
|
|
|
|
bebikk
Bywalec
|
|
« Odpowiedz #8 : Marzec 06, 2010, 11:20:38 » |
|
no to gitara fajnie, dzieki, ale jeszcze musze zapytac, zostana zjedzone mlode krewetki jak dojdzie do mlodych? i przede wszystkim czy beda krewetki plochliwe przy tak ruchliwej bandzie?
|
|
|
|
|
|
|
klasyka
|
|
« Odpowiedz #9 : Marzec 06, 2010, 11:33:21 » |
|
mlode zostana zjedzone ale mam tez wątpliwosci co do duzych bo moje brzanki różowe po prostu rozrywaja krewetki
|
|
|
|
12L - 25l -30l -63l -130l -300l były aktualnie 130 , 63
|
|
|
Kubik118
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #10 : Marzec 06, 2010, 11:56:30 » |
|
jak jest zarośnięte nic się nie dzieje.Przynajmniej u mnie A z każdego miotu jedna czy dwie się ukryją.tak populacja będzie wzrastać. Wystarczy duużo roślin i/lub kryjówek i gitara
|
|
|
|
|
|
|
bebikk
Bywalec
|
|
« Odpowiedz #11 : Marzec 06, 2010, 15:03:43 » |
|
mam mocno zarosniete akwarium, spory korzen i kokos, zawsze moge porobic wiecej kryjowek, wiec fajnie, sprobuje z RC tylko jeszcze ile byscie proponowali do tego litrazu? wymiary standardowe 80x35x40
|
|
|
|
|
|
|
Kubik118
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #12 : Marzec 06, 2010, 16:21:24 » |
|
10-20sztuk
|
|
|
|
|
|
|
bebikk
Bywalec
|
|
« Odpowiedz #13 : Marzec 06, 2010, 16:48:10 » |
|
thx
|
|
|
|
|
|
|
black75
wieczorkami
Stały użytkownik
Glonek...znikł,jak amba fatima-naprawdę nigdzie go
|
|
« Odpowiedz #14 : Marzec 06, 2010, 20:15:24 » |
|
podłączając się, czy 10 sztuk Krewetki Babaulti w takim samym jak u bebikk akwenie będzie oki
|
|
|
|
akwen 112l 16neonków- 8gupiki - 8molinezje -5kirysków panda-1zbrojnik niebieski- 30 Helenki i Krewetki Babaulti 15 szt. kostka 30l 6 Helenki - Bojownik z tarłe
|
|
|
|