Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Akwarystyczne pogaduszki « Akwarium 240L - koszt miesięcznego utrzymania + zakup osprzętu
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Akwarium 240L - koszt miesięcznego utrzymania + zakup osprzętu  (Przeczytany 15311 razy)
pieTra231
Nowy
*

« : Marzec 05, 2010, 17:44:09 »

Witam! Ostatnio wpadł mi do głowy ciekawy, a zarazem dość ryzykowny pomysł. Otóż wymyśliłem, że kupię sobie moje 3 akwarium, tym razem o pojemności 240l. Z powodu tego iż mam zaledwie 16 lat, co za tym idzie mniejsze dochody miesięczne, sam na 3 akwarium nie mogę sobie pozwolić, jednak mój tata również "zajawił" się na rybki i mam u niego pewne wsparcie.
Na razie znalazłem akwarium 240l proste + szafka za 640 zł (bez wyposażenia :/)
Pierwsze pytanie : Jaki osprzęt dokupić i jaka będzie jego cena(grzałka, filtr zewnętrzny, coś jeszcze?)
Drugie pytanie : jaki mniej więcej będzie miesięczny koszt utrzymania( elektryczność, woda - myślałem o podmianach raz na miesiąc 30%)
Proszę nie podawać proponowanych obsad oraz roślin, kamieni, podłoża. Pytam tylko o rzeczy czysto techniczne.
Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Marzec 05, 2010, 17:55:24 wysłane przez pieTra231 » Zapisane
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Marzec 05, 2010, 18:36:14 »

dobry filtr do takiego akwa zewnętrzny 400 zł, grzałka 150 termometr 10 oświetlenie 120 W to pokrywa jakies 200 zł + elektryka drugie 200 zł plus 200-300zł na nawozy i inne pierdoły, których nie chciałeś żeby wymieniać.

utrzymanie akwarium miesięcznie to jest kwestia kilkunastu złoty. Tylko pamiętaj, że podmiany muszą być co tydzień 30 %... woda dosłownie wynosi grosze

... w którym samochód pozostawi nie większy ślad jak łódź płynąca po oceanie...

Moja Nowa Kosta IWAGUMI http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/moje-nowe-pierwsze-akwa-30l/
black75
wieczorkami
Stały użytkownik

Glonek...znikł,jak amba fatima-naprawdę nigdzie go

« Odpowiedz #2 : Marzec 05, 2010, 18:42:40 »

utrzymanie akwarium miesięcznie to jest kwestia kilkunastu złoty. Tylko pamiętaj, że podmiany muszą być co tydzień 30 %... woda dosłownie wynosi grosze

tu się z Tobą nie zgodzę że woda w jego wypadku wyniesie grosze.
Bo przy litrażu 240l i wymianie 30% wody to wychodzi 72l. Niech będzie 50l. To przy koszcie bańki 5l za 3zł musi wydać tygodniowo na 10 baniek 30zł,a w miesiącu 120zł.

akwen 112l
16neonków- 8gupiki - 8molinezje -5kirysków panda-1zbrojnik niebieski- 30 Helenki i Krewetki Babaulti 15 szt.

kostka 30l
6 Helenki -
Bojownik z tarłe
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Marzec 05, 2010, 18:49:47 »

Bo przy litrażu 240l i wymianie 30% wody to wychodzi 72l. Niech będzie 50l. To przy koszcie bańki 5l za 3zł musi wydać tygodniowo na 10 baniek 30zł,a w miesiącu 120zł.

O jakiej wodzie Ty mówisz?Huh co ty lejesz do swojego baniaka wodę butelkowaną???  Grin Grin Grin

Moja Nowa Kosta IWAGUMI http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/moje-nowe-pierwsze-akwa-30l/
black75
wieczorkami
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Marzec 05, 2010, 18:53:34 »

O jakiej wodzie Ty mówisz?Huh co ty lejesz do swojego baniaka wodę butelkowaną???  Grin Grin Grin

destylowaną   Grin

akwen 112l
16neonków- 8gupiki - 8molinezje -5kirysków panda-1zbrojnik niebieski- 30 Helenki i Krewetki Babaulti 15 szt.

kostka 30l
6 Helenki -
Bojownik z tarłe
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Marzec 05, 2010, 19:21:16 »

Nie no co Ty to przy takich kosztach kupujesz sobie filtr RO za 200 zł i Ci się zwraca.... po miesiącu Wink
Nie wiem co masz za akwarium ale chlopakowi na pewno wystarczy zwykła zimna odstana kranówa... Mało kto leje destylkę Wink w sumie nie wiem po co jak kupujesz RO i masz wtedy jak za darmo Wink

black75
wieczorkami
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Marzec 05, 2010, 19:24:27 »

Nie no co Ty to przy takich kosztach kupujesz sobie filtr RO za 200 zł i Ci się zwraca.... po miesiącu Wink
Nie wiem co masz za akwarium ale chlopakowi na pewno wystarczy zwykła zimna odstana kranówa... Mało kto leje destylkę Wink w sumie nie wiem po co jak kupujesz RO i masz wtedy jak za darmo Wink

to wiem  Wink ja tyle nie leje.Litrarz mego baniaka masz w podpisie.Destylki leje przy podmiance góra 10l,reszta to kranówa odstana z dodatkiem uzdatniacza  Grin

no ale my tu gadu gadu ,a chłopak z zapytaniem się zwrócił  Wink

akwen 112l

kostka 30l
6 Helenki -
Bojownik z tarłe
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #7 : Marzec 06, 2010, 06:40:29 »

dobry filtr do takiego akwa zewnętrzny 400 zł, grzałka 150 termometr 10 oświetlenie 120 W to pokrywa jakies 200 zł + elektryka drugie 200 zł plus 200-300zł na nawozy i inne pierdoły, których nie chciałeś żeby wymieniać.
Bardzo, ale to bardzo chciałbym poznać Twojego nauczyciele matematyki. Interesuje mnie też przelicznik jaki stosowałeś żeby za Energie elektryczną wyszłą Ci 200zł/m-c.
Nawet, gdyby przerobił pokrywe tak, żeby mieć 120W to przy świeceniu średnio 12h/dobe cene za oświetlenie wyniesie 20zł/m-c
W przypadku grzałki i średniej pracy 4h/dobe miesięczny koszt nie przekroczy 10zł
W przypadku dużego filtra kubełkowego i średniego poboru mocy 30W/h cena, podobnie jak grzania nie przekroczy 10 zł.

Cena za EE nie przekroczy 40zł.
Proszę, nie wypisuj bzdur bo możesz zrazić do większego akwarium wiele osób.

Co do filtra to napisałeś kolejną bzdurę. Do 300 zł można kupić super filtr choćby na allegro, czasami nawet taniej.
Pokrywe na allegro można spokojnie znaleźć za 150-160zł.
Nie wiem czym Ty nawozisz i karmisz ryby, że wychodzi Ci 200-300zł/m-c ale wiem, że przy standardowym roślinnym baniaku ten koszt nie przekroczy 50zł/m-c.

Powtórze się. Nie pisz bzdur.
Pozdrawiam.

pieTra231
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Marzec 06, 2010, 15:29:26 »

Ok sprecyzujmy trochę bardziej moje zapytania:
Pierwsze: Jaki filtr zewnętrzny polecacie? Czy Ten FLUVAL 405 będzie dobry?l
Drugie: Czy ktoś mógłby podać mi przelicznik za EE za kWh??

I to by było na tyle, w pierwszym poście nie napisałem, że akwarium + szafka + pokrywa(2x30W, wystarcy planowany biotop Tanganika lub Malawi)
« Ostatnia zmiana: Marzec 06, 2010, 15:32:05 wysłane przez pieTra231 » Zapisane
maskotus
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Marzec 06, 2010, 15:43:15 »

Kiedyś napisałem taki artykulik: http://aquawawa.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=20:co-jak-i-za-ile&catid=8:abc&Itemid=7 może się przyda.
Koszty miesięczne za prąd przy standardowym oświetleniu to ok 30 zł.

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #10 : Marzec 06, 2010, 16:04:00 »

Drugie: Czy ktoś mógłby podać mi przelicznik za EE za kWh??
Oświetlenie 2x30W=60W
60Wx12(czas świecenia/dobe)= 720W
720x30 (ilość dni w miesiącu)=21 600W
21 600W/1000 = 21,6 kWh
21,6kWh x 0,45 (średnia cena krajowa) = 9,72zł/m-c

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: