Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: andrzejkowac [220l]ogólne  (Przeczytany 5379 razy)
andrzejkowac
Bywalec

« : Marzec 05, 2010, 19:15:26 »

Przedstawiam moje nowe akwa start 11.02.2010
pojemność 220l wymiary 110x40x50h szyba 10 mm klejone białym sylikonem
oświetlenie
belka 2x39W świetlówki 865
filtracja
ex 700 i wewnętrzny N550
Obsada
7xskalar
5x żałobniczka
8xneon czerwony
7x kirysek pstry
7x gupik
5x zbrojnik niebieski
3x ampularia
i kilka krewetek redek
podłoże cienka warstwa ziemi ogrodowej podkład dla roślin tetry z poprzedniego akwa i warstwa drobnego białego żwirku ok 5cm razem
Rośliny
echinodorus tropica
echinodorus gren
echinodorus mercedes
pistia .
szafka robiona na zamówienie według mojego projektu cała z płyty 18mm blat z 26mm

samo akwa

« Ostatnia zmiana: Marzec 05, 2010, 21:25:15 wysłane przez Grajewiak » Zapisane

Młode ampularie oddam
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Marzec 05, 2010, 21:29:52 »

obsada nie w moim typie - jak dla mnie za dużo gatunków i za małe ilości ryb ławicowych, p.s. czy to "docelowa" obsada? co do aranżu bańki to trzeba jeszcze poczekać, Ile kosztowała szafka?

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
bebikk
Bywalec

nowa przygoda z krewetkarium

« Odpowiedz #2 : Marzec 05, 2010, 23:00:43 »

totalny misz masz zrobiles z obsady, gdy zrobi sie zbyt towarzyskie akwarium to ryby potem robia po pewnym czasie cuda na kiju, nie od razu ale np po 2-3 miesiacach? np skalary moga sie dobierac do ryb ktorych zwykle by nie ruszyly, a one chyba najpredzej beda startowac do pozostalych domownikow bo jest ich dominujaca liczba (liczba pod wzgledem takze gatunku - to spora ryba jednak)
zdecyduj co zdecydowanie chcesz zostawic w obsadzie, reszte zmien lub usun, bo nawet na oko wydaje mi sie ze masz troche przerybienia, na zdjeciach widac tlok

ale widok ogolny jest ciekawy, troche nie w moim stylu ale korzen np robi wrazenie Wink

w kupie siła więc napakujmy do 25l jak najwięcej ryb!
Kubik118
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Marzec 06, 2010, 08:53:07 »

Jak dla mnie, najlepiej jakbyś zostawił pary skalarów(jak się dobiorą)i  żałobniczki. Wink
Mogłbyś też dać neony zamiast żałobniczek. Cool
Akwa ogólnie ładnie się prezentuje i bardzo mi  się podoba, choć to nie mój styl Good !
andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Marzec 06, 2010, 09:03:05 »

Co do obsady to jest to obecnie połączenie tego co było w poprzednim akwa z tym co ma być docelowo .
Konkretnie mają z pewnością zostać
Skalary dwie pary po dobraniu się
Żałobniczki
Kiryski i zbrojniki .
Neony  nie będę kontynuowane i stopniowo ich ilość maleje w sposób naturalny
Gupiki obecnie robią za producentów żywego pokarmu i przy apetycie skalarów nic z młodzieży raczej się nie uchowa więc stopniowo też zanikną
« Ostatnia zmiana: Marzec 06, 2010, 09:06:31 wysłane przez andrzejkowac » Zapisane

Młode ampularie oddam
Krab
Unikam moderatorów jak ognia... xD
Bywalec

Rak umarł 12:58 02/01/10

« Odpowiedz #5 : Marzec 06, 2010, 11:43:57 »

Ja bym troche ten korzen przesunal tam obok filtra Cheesy A jak zrobiles te roslinki? Chodzi mi o te co plywaja. Ladnie to wyglada. Co do obsady to bym zrobil tak, jak autor tematu juz napisal na dole ( czy na górze ) Cheesy pozdro

Mój stary rak Smiley Pozdrawiam
andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Marzec 06, 2010, 13:39:52 »

Te pływające roślinki to pistia i ona już tak ma że sobie pływa i nic nie trzeba robić

Młode ampularie oddam
Krab
Unikam moderatorów jak ognia... xD
Bywalec

Rak umarł 12:58 02/01/10

« Odpowiedz #7 : Marzec 06, 2010, 14:11:26 »

Aha, dzieki Cheesy Spytalem sie bo  wyglada jak moja, i myslalem ze moja tez bedzie plywac Cheesy

Mój stary rak Smiley Pozdrawiam
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Marzec 07, 2010, 00:21:15 »

Łysina taka brak dużych roślin na trzeci plan a przy tym za dużo ryb. Może jak te rośliny urosną to będzie lepiej.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Marzec 07, 2010, 07:24:44 »

I jakies tlo by sie przydalo.

pozdrawiam
asmi
andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 03, 2010, 20:35:34 »

I jakies tlo by sie przydalo.

mówisz masz   akwa obecnie jeszcze nie wygląda zbyt dobrze .Brak szybko rosnących roślin zaowocował pięknymi glonami dołożyłem trochę nurzańca moczarki i jest trochę lepiej .Żabienice w większości się przyjęły jedna nawet zakwitła tylko tropica słabo dwie sadzonki zmarniały reszta jest nadzieja że odbije .Dałem w podłoże 90 kulek i czekam co będzie

Młode ampularie oddam
artur1995
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Kwiecień 04, 2010, 11:00:51 »

Jena wielka zupa rybna.Jak dla mnie to za dużo skalarów i zbrojników oraz za dużo  gatunków, mało roślin na tyłach  Wink
andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #12 : Kwiecień 04, 2010, 15:37:40 »

Kolego co do zupy rybnej to można tak to w tej chwili nazwać zresztą było to już wyjaśniane obecnie jest już o dwie sztuki mniej .
Natomiast co do skalarów to nie uważam żeby obecnie było ich zbyt dużo .Musi ich być więcej żeby mogły się dobrać w pary prawda? nadmiar będzie potem wydany .A co CI się nie podoba w zbrojnikach czy 5 a w tym 3 małe to aż tak dużo ?
Zresztą patrząc na twój opis obsady to można by powiedzieć że przyganiał kocioł garnkowi prawda ?
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 04, 2010, 15:39:40 wysłane przez andrzejkowac » Zapisane

Młode ampularie oddam
andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #13 : Maj 20, 2010, 10:19:36 »

Kolejna aktualizacja
Doszła jedna świetlówka 39W bo przód był słabo oświetlony i echinodorus tropica zaczęły podupadać .Obecnie wyglądają jeszcze kiepsko ale jest nadzieja że odżyją

Uploaded with ImageShack.us

Filtra wewnętrznego jakoś na razie nie udało się zakryć ale prace trwają martwi mnie tylko ta żabienica ma jakieś takie poskręcane liście .Nie wiem czy to normalne ale chyba nie

Co do nawożenia to eksperymentowałem trochę z solami i po rozpoczęciu podawania KH2SO4 widać wyraźną poprawę w kwestii zaniku glonów .Jeszcze tylko trochę krasnorostów się trzyma

Młode ampularie oddam
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #14 : Maj 20, 2010, 13:55:10 »

Całkiem przyjemny zbiornik. Ja nie lubie zbyt wielu krzaków więc mnie sie podoba.
Co do obsady to niestety napisze to co wcześniej pisali inni - straszny mix.
No chyba, że od marca coś się zmieniło.

Pozdrawiam.

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: