bebikk
Bywalec
nowa przygoda z krewetkarium
|
|
« Odpowiedz #15 : Marzec 07, 2010, 18:54:57 » |
|
Witam na przyszłość polecam starter do akwarium i dodatkowo dodatek do nowego filtra(kolonie bakterii)
idzie sie na spokojnie obejsc bez takich sposobow ;p wystarczy uzbroic sie w cierpliwosc i nawet lepiej to wychodzi niz zastrzyki bakterii ;p
|
|
|
|
w kupie siła więc napakujmy do 25l jak najwięcej ryb!
|
|
|
Hubikopter
|
|
« Odpowiedz #16 : Marzec 07, 2010, 19:10:23 » |
|
Ładne połączenie roślin i dekoracji.
|
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
|
« Odpowiedz #17 : Marzec 07, 2010, 19:23:36 » |
|
Te czerwone roslinki o wiele lepiej by sobie radziły gdybys je posadził na srodku, teraz jeszcze rosna bo jadą na rezerwach wytworzonych w wlepszych warunkach ale z czasem padną z braku swiatła. Na boki mogły by isc zabienice bo sa bardziej wytrzymałe. Glony pojawiły sie bo rybki produkują dla nich wspaniała pożywkę ( amoniak/NH4). Zwieksz podmiany wody do co najmniej 30% tygodniowo to sie pozbedziesz wiekszej ilosci metabolitów ( glownych sprawców wystepowania glonów) i roslinki na tym skorzystają bo dostaną wiecej soli rozpuszczonych w kranówie.
|
|
|
|
|
|
|
Laston
Akwa 54l
Nowy
|
|
« Odpowiedz #18 : Marzec 07, 2010, 20:38:36 » |
|
Bardzo ładne akwarium...
|
|
|
|
Akwa 54l 2 molki (para) 2 kiryski pstre, 2 spiżowe i 1 panda 6 neonków innesa 2 czerwone i 2 czarne (zamierzam jeszcze dokupić, żeby sie rozmnażały ;p) I w *** ślimaków!!!!!!!!!!! (zamierzam kupić "helene" żeby je wytępić.) Oświetlenie 15W nie umiem znaleźć 25W chyba nie ma na moja pokryw
|
|
|
abadon85
Nowy
|
|
« Odpowiedz #19 : Marzec 07, 2010, 21:40:58 » |
|
dokładnie. Uważam również że podmiany powinieneś robić minimum 30% tygodnioowo. 10% to stanowczo za mało jeśli już masz rybki.
|
|
|
|
Akwarium 112l, filtr zewnętrzny Fluval 204, filtr wewnętrzny, 2x 18W (biała oraz fioletowa dla roślin), grzałka z termostatem
|
|
|
Georgi
Nowy
|
|
« Odpowiedz #20 : Marzec 07, 2010, 22:42:09 » |
|
dziekuje wszystkim za mile slowa i rady dostosuje się do nich zabienice dam na bok w takim razie ale czy ktoś mógłby mi powiedzieć co to za roślina ta czerwona po prawej stronie ? bo ja niestety zapomniałem to jest Rotala roundifolia z tego co czytam na necie musi byc dość często przycinana ze względu na to, że niewiele światła będzie docierało do niżej położonych liści. ale jeszcze tego nigdy nie robiłem wiec czy ktoś może mi powiedzieć jak już przytnę roślinę to to co uciąłem wkładam też do ziemi obok i będzie dalej pięknie rosło ? ta to Ludwigia palustris green wiem o niej tylko to, że rośnie do 40cm i że jest z Północnej Ameryki i że nie musi mieć dużo światła. a ta to Marsilea crenata Małe wymagania świetlne. ta to nie wiem ale znana tej właśnie nazwy nie pamiętam może ktoś mi powiedzieć co to za roślinka ?
|
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
|
« Odpowiedz #21 : Marzec 07, 2010, 22:51:36 » |
|
ta ostatnia to alternanthera reineckii
wszystkie łodygowce jakie masz mozesz ciąć i scinki sadzić jako nowe roslinki
marsilea ma jeszcze liscie nadwodne, niedługo je zgubi i wyrosną jej nowe ( bedzie wygladać jak glossostigma) i zacznie sie płożyć po dnie
przedostatnia roslina to kryptokoryna Wendtii
|
|
|
|
|
|
|
Georgi
Nowy
|
|
« Odpowiedz #22 : Marzec 07, 2010, 23:36:32 » |
|
oo dzieki za info Marsilea crenata czy nie bedzie jej przeszkadzać ze drobniejszy żwirek jest głębiej ? bo ona się wydaje taka drobna i nie wiem czy przebije się przez te większe kamienie które są na wierzchu, aczkolwiek już widziałem nowe listki na dole ps tą ostatnią alternanthera reineckii dałem na miejsce Ludwigia palustris green czyli na środek zaś Ludwigia palustris green posadziłem tam gdzie Rotala roundifolia rosła a Rotala roundifolia poszła tam gdzie była żabienica. teraz to wygląda tak :
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 07, 2010, 23:44:26 wysłane przez Georgi »
|
|
|
|
|
Krab
Unikam moderatorów jak ognia... xD
Bywalec
Rak umarł 12:58 02/01/10
|
|
« Odpowiedz #23 : Marzec 08, 2010, 14:47:40 » |
|
No, no akwarium ladne. Oj, a czemu nie dales fotek rybek? Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
Georgi
Nowy
|
|
« Odpowiedz #24 : Marzec 10, 2010, 09:25:07 » |
|
czyli na poczatek podawac potas i czestrze podmiany wody ? zauważyłem, że kabomba ta która wysoko wyrosła pod lustro wody jakby jej końcówki palą się od zbyt silnego światła ? czy to możliwe ? końcówki brązowieją i jeszcze jedno mam taki energy mixer co2: kupiłem go używanego i nie mam instrukcji obsługi nie mam tez tej dolnej pokrywki a gąbeczkę kupiłem podobną i nie wiem jak to powinno działać ... podłączyłem do tego bimbrownie i między gąbką a wlotem co2 zamiast wody mam co2 po całym dniu pracy tego urządzenia nie wiem, czy to jest ok czy nie, może ktoś mi pomóc ? i kilka fotek
|
|
|
|
|
|
|
Baśpol
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #25 : Marzec 10, 2010, 09:48:09 » |
|
Fajne akwarium Życze dalszych sukcesów Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
Georgi
Nowy
|
|
« Odpowiedz #26 : Marzec 14, 2010, 18:50:11 » |
|
glonojadek juz nie ma kropek dalem go do malego akwa 25l i podalem zieleń .... kupiłem testy wody w moim akwarium 240l ktore ma 3 tygodnie wyniki nie sa super ale mysle, że jeszcze z tydzien i powinny byc w normie ... ph dosc spore bo 7,5-7,6 no2 kolo 0,5-0,7 ! no3 20-40 nh3 - 0 po4 - 1,5mg/l ? hmm Fe - 0,1-0,25 także mam nadzieje ze rybki to przeżyją i akwa dojrzeje ... a ja na drugi raz musze byc ociepliwszy i odczekać ten miesiąc bez rybek ...
|
|
|
|
|
|
|
Georgi
Nowy
|
|
« Odpowiedz #27 : Marzec 21, 2010, 11:03:22 » |
|
mam pytanie zauważyłem, że liście zaczynają mi brązowieć na brzegach (starsze liście) i jaśnieć .... i coś się dzieje się z mlodymi listkami tej czerwonej drobnej roślinki bo rosną zielone liski nowe a nie czerwone ... może mi ktoś powiedzieć czego tam zaczęło brakować ? tu widać brązowienie brzegów tu widać fałdowanie liści intensyfikacja koloru czerwonego tej roślinki + chyba nowe listki też są jakoś wygięte chyba ... i tu brązowienie brzegów ... no2 mam dość spore ale spada bo akwa dojrzewa no3 też dość spore chyba 40 nawoziłem micro i ferro+ jak na razie przestałem może czegoś za dużo dałem ... podaję co2 - bimbrownia. światło 2x30W zresztą podałem to wcześniej. świece 12 godzin nawet zielenice nitkowe sie pojawiły śladowe ilości + trochę tych jednokomórkowych.
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 21, 2010, 11:38:56 wysłane przez Georgi »
|
|
|
|
|
jareczek3x3
Zainteresowany
|
|