Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « Georgi [240L] kosiarkolandia 2010
Strony: [1] 2 3 ... 5
  Drukuj  
Autor Wątek: Georgi [240L] kosiarkolandia 2010  (Przeczytany 13305 razy)
Georgi
Nowy
*

« : Marzec 07, 2010, 10:43:49 »

240l panoramiczne akwarium kosiarkolandia 2010 Tongue
Wymiary: 120cm x 50cm x 40cm
Filtry:
FLUVAL 204 i sera 900.
Grzałka:
aquael 300
Oświetlenie:
1x Aquastar T5 54W 1047 mm
1x Gro-Lus T5 54W 1047 mm
2x LUXLINE FHO T5 o barwie 865
+ odbłyśniki

Co tam pływa ?
10 kardynałków
narybek gupików (ok. 20 sztuk) do oddania
krewetki red cherry x20 sztuk
8 kosiarek
3 zbr niebieskie
temperatura 25*C

Co2 - bimbrownia, ferro+ i micro co jakiś czas nie za bardzo wiem jak nawozić...
zdjecie dosc stare postaram sie dać na czasie nowsze

fotki

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 01, 2010, 08:21:20 wysłane przez Grajewiak » Zapisane
klasyka
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Marzec 07, 2010, 11:14:32 »

Akwarium ładne ;]
A co tego:
krewetki które sie pochowały za moja tylnia dekoracyjna sciane (mam nadzieje, że jak juz tam wlazły przez szparki to i dadza rade wyjsc ... jak myślicie ?)

To nie wiem jak z krewetkami  ale u mnie  przez szpary wchodzliy rybki  i zdychaly   jak to zauwazylem to zlikwidowalem to tlo   a szkoda bo mialem ladne

12L - 25l -30l -63l -130l -300l były
aktualnie  130 , 63
Acayra
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Marzec 07, 2010, 11:28:34 »

Akwarium śliczniutkie. Jak rośliny się rozrosną będzie po prostu super.

Odnośnie krewetek za ścianką - jest malutka szansa, że wyjdą, aczkolwiek niewielka Wink.
Kiedyś miałam tło kupione ze sklepu, z dużymi wnękami, które nie pozwalały dobrze dopasować go do tylnej szyby akwa. Pół obsady siedziało nie po tej stronie co trzeba i sobie tam po prostu żyło Cheesy
Za moim obecnym tłem, zbudowanym na szkle, pochował się narybek molinezji, ale po pewnym czasie zdecydowana większość rybek przeniosła się do prawidłowej części akwarium. Za szybą została jedna rybka. Mam nadzieję, że też wkrótce wyjdzie.

Cytat: Georgi
kabomba na koncowkach brązowieje czemu tak sie dzieje ??

Również będę wdzięczna za odpowiedź, ponieważ mam podobny problem z kilkoma roślinkami.

black75
wieczorkami
Stały użytkownik

Glonek...znikł,jak amba fatima-naprawdę nigdzie go

« Odpowiedz #3 : Marzec 07, 2010, 12:01:00 »

zapowiada się ciekawie,wygląd przyciąga oko i o to chodzi. Grin
Dla rybek będzie też nie zły akwen,zwłaszcza jak się roślinki rozrosną.
Odnośnie krewetek to raczej marne szanse by z za pleców wyszły.
Jak masz możliwość to wyjmij tło i otworki zaślep silikonem przezroczystym akwarystycznym. Inaczej będą tam sie chować i inne krewetki,a jak podrosną to już na 100% nie wyjdą.
Może one potrzebę mają na większą ilość kryjówek w samym baniaku. Dołóż może między roślinkami ze dwie połówki kokosa,będą miały swoją pustelnie,a jak roślinność urośnie będzie to ładnie zamaskowane.

Powodzenia Smiley

p/s z cabomba u mnie miała podobnie,umyłem ją odszczepiłem brązowe od zielonego i posadziłem na nowo.Załączyłem wczoraj bimbrownie więc zobaczymy czy to coś da ( a co to było to nie mam pojęcia )
« Ostatnia zmiana: Marzec 07, 2010, 12:03:05 wysłane przez black75 » Zapisane

akwen 112l
16neonków- 8gupiki - 8molinezje -5kirysków panda-1zbrojnik niebieski- 30 Helenki i Krewetki Babaulti 15 szt.

kostka 30l
6 Helenki -
Bojownik z tarłe
klasyka
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Marzec 07, 2010, 12:11:58 »

Cabomba powinna być zielona  jesli jest zólta to zgniła

12L - 25l -30l -63l -130l -300l były
aktualnie  130 , 63
bebikk
Bywalec

nowa przygoda z krewetkarium

« Odpowiedz #5 : Marzec 07, 2010, 12:47:48 »

jesli cabomba brazowieje to nie jest to tylko oznaka ze cos z nia jest nie tak, moze przypadkiem ma za duzo swiatla (co nie wychodzi bo zaledwie 0,25W/l)? ja tak mam z cabomba i hygrophilia ze brazowieja u gory gdy dochodza do lustra wody, wtedy przycinam i jest elegancko Wink
piszac tego posta przyszlo mi tez na mysl ze moze jest odwrotnie, za malo swiatla masz i nawet tak proste w uprawie rosliny jak cabomby maja sie zle? bo jednak te 0,25W/l to jest za malo

ale baniak ogolem fajnie sie prezentuje, dla mnie za malo roslin stanowiacych naturalne kryjowki ale zmieni sie to z czasem

PS kiedy zalany zbiornik i wrzucone do niego ryby bo nie napisales?:>

w kupie siła więc napakujmy do 25l jak najwięcej ryb!
Georgi
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Marzec 07, 2010, 13:01:13 »

dzieki za szybkie odpowiedzi ! wg mnie kabomba brązowieje bo ma za dużo światła bo zaczęła brązowieć po wymianie na nowe świetlówki.
ciekawe jak pomoc tym boi dudkom krewetkom wyjść za tej ścianki ... niektóre widać wychodzą bo czasem przeplynie sie jakas .... edytowałem 2 zdjecia.
testy wody bede miał jutro. to napisze.

ten zbiornik ma ponad tydzien ... przez pierwsze 2 dni dojrzewał potem dałem gupiki jako testery po tygodniu wpuscilem kosiarki a wczoraj doszły kardynałki.

co do scianki to zeby ja wywalic badz dokleic to musial bym zrobic restart i to dokumentny ... szkoda by bylo stracic krewetki ... kurcze musze pomyslec co by tu wykombinowac ....
abadon85
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Marzec 07, 2010, 13:14:26 »

jestem początkującym i też zaczynam ,ale popełniłeś duży błąd wpuszczając rybki po tygodniu. Akwarium nie jest dojrzałe i będą skoki parametrów w nim duże co powoduje, że rybki będą chorować, pewnie zdychać (przekonałem się sam o tym)
Moje akwa 240l dojrzewa już tydzień. Czekam jeszcze 3 tyg zanim wpuszczę ryby. Oczywiście zrobię jeszcze testy wody zanm wpuszczę rybki
pozdrawiam

Akwarium 112l, filtr zewnętrzny Fluval 204, filtr wewnętrzny, 2x 18W (biała oraz fioletowa dla roślin), grzałka z termostatem
Georgi
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Marzec 07, 2010, 14:01:09 »

miejmy  nadzieje ze sie mylisz ale jezeli bedzie tak jak mowisz to trodno zrobie restart i nie popelnie tego samego bledu drugi raz i poprawie to tlo przy okazji.

ps 25 litrow bylo ze starego akwarium dojrzałego moze to troche pomoże ... zobaczymy czas pokaze jak narazie probuje jakos wyonic krewetki z za tła ... 
« Ostatnia zmiana: Marzec 07, 2010, 14:02:58 wysłane przez Georgi » Zapisane
abadon85
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Marzec 07, 2010, 14:15:42 »

Ja niestety 2 razy popełniłem taki błąd jak Ty, a pozniej juz tylk osame problemy miałem.... Rybki masowo zaczęły padać po 1,5 tyg, oraz glony zaczęły bardzo szybko się rozsrastać. Zacząłeś już czymś nawozić ? Żeby pozbyć się glonów musisz roślinom wytworzyć lepsze warunki niż glonom. Chociaż nitki to nawet u mnei są w momencie kiedy akwa stoi i dojrzewa. Mam za mało jeszcze roślin. Podmieniaj chociaż wodę ze 2 razy w tygodniu.-  (odstaną24h) To, że dolałeś wodę ze starego akwa to dobrze bo pomoże w szybszym wytworzeniu się bakterii nitryfikacyjnych.

P.S Na zdjęciu widać że masz gruby żwir co też nie jest dorbe. Rośliny mogą miećproblem z ukorzeniem się. W akwarium z grubym żwirem są również wieksze problemy z utrzymaniem czystości. Czy zastosowałeś jakiś podkład pod żwir ?
« Ostatnia zmiana: Marzec 07, 2010, 14:19:39 wysłane przez abadon85 » Zapisane

Akwarium 112l, filtr zewnętrzny Fluval 204, filtr wewnętrzny, 2x 18W (biała oraz fioletowa dla roślin), grzałka z termostatem
Georgi
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Marzec 07, 2010, 15:47:57 »

tak mam podkład specjalny dla roslin taki.  niczym nie nawożę.  zastanawiam sie wlasnie kiedy zaczac podmiany wody ? jak zbiornik jest taki nowy i jak by nie patrzec caly czas dojrzewa to czy powinienem juz zaczac podmiany wody ? i co one "dadzą" w tak wczesnym stadium akwa ?  
od rana działa u mnie bimbrownia rozprowadzana jest przez co2 energy  mixer  i ju widac  ze zaczynaja bombelkowac mi roslinki a to chyba dobry znak ?
żwirek jest taki jaki jest bo to akwa kupilem w zestawie od pewnej milej Pani ktora juz przestala hodować ryby.
ps żwirek nie dokonca jest tylko gruby jest tez bardzo duzo bardzo drobnego ... tylko jest pod tymi duzymi. wiec chyba roslinki dadza rade
bebikk
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Marzec 07, 2010, 16:58:43 »

jak sa ryby to wode sie podmienia co tydzien normalnie, a nawet u Ciebie to dodatkowo jest to wskazane ze wzgledu na niedojrzaly baniak
niczym nie nawoz przez pierwsze 2 miesiace, mozesz solami np K2SO4

Georgi
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Marzec 07, 2010, 17:46:13 »

ile podmienic litrow ?
bebikk
Bywalec

« Odpowiedz #13 : Marzec 07, 2010, 17:53:33 »

10%

fisch
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Marzec 07, 2010, 18:17:25 »

Witam na przyszłość polecam starter do akwarium i dodatkowo dodatek do nowego filtra(kolonie bakterii)

Akwarium 200L,400L
Strony: [1] 2 3 ... 5
  Drukuj  

Skocz do: