Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Co jeszcze stuningować?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Co jeszcze stuningować?  (Przeczytany 1880 razy)
cin
Gość
« : Marzec 12, 2010, 16:49:57 »

Witam
Jakieś dwa tygodnie temu miałem restart akwarium, bo rośliny maksymalnie zarosły glonami nitkowymi i zielonymi.
Niestety ostatnio pomału bo pomału zaczynają pojawiać się nowe.
Napiszcie proszę co zmodyfikować by glony się nie pojawiły.
Mam mocną świetlówkę 25 watt na 72 litrowe akwarium (piszę mocną bo rośliny bąbelkują jak szalone).
Obsada akwarium to rośliny typu Echinodorus, Rotala, mchy, ponikło, bakopa, wywłócznik czerewony (czyli takie rośliny które lubią miękką do średnio twardej wodę).
Rybki to:
7 x Pseudomugil Furtatus
5 x Bystrzyk axelroda
5 x ampularia
5x małe świderki
5 x Krewetki Babaulti przezroczysto brązowe
2 x Krewetki Red Cherry
4 x Krewetki Caridina cf. propinqua  "Orange"

Czy na glony warto kupić ślimaki Neritina i jedną kosiarkę?

Mam duży filtr z wymieniaczem jonowym pochłaniającym azotany i fosforany. Moje parametry wody to:

Temp: 22 st. C
PH:     7,4
CO2:   15 (z tabeli zależoności KH i PH)
GH:     14
KH:     12
NO3:   5-10 (bardziej 5)
NO2:   1
PO4:   < 0,02
FE:     0,1

Oto kilka zdjęć mojego akwa (dostało niskie noty na youtubie ale mnie się bardzo podoba, no i ryby są happy).
Proszę o informacje co poprawić w akwarium i jak znacznie ograniczyć te zielone glony na roślinach i szybach (niestety ograniczenie fosforu i azotu nie wystarcza)

Glony

Moje akwarium

Krewecie

Widocznie tabletka Tetra Wafer Mix im zasmakowała Afro

andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Marzec 12, 2010, 18:21:07 »

Restart tu wiele nie pomoże a raczej tylko zaszkodzi bo rośliny zamiast pobierać składniki z wody sie aklimatyzują do nowych warunków i w ten sposób zostaje więcej papu dla glonów
Ograniczenie azotu i fosforu czasem pomaga a czasem wręcz odwrotnie brak jednego składnika może być przyczyną powstania glona .
Te testy masz pewne robiłeś test testu ? one czasem pokazują zupełne głupoty
Jak z nawozami podajesz coś do wody czy w dnie jest coś oprócz żwirku ? Jak nie to zaopatrz się w potas w proszku i kulki gliniane to powinno pomóc a jak nie to z pewnością nie zaszkodzi

Młode ampularie oddam
cin
Gość
« Odpowiedz #2 : Marzec 12, 2010, 19:29:46 »

No kurcze nie robiłem testów testów.
Ale generalnie te wartości raczej takie będą, bo czasami z grubsza robiłem testy paskowe i mniej więcej pokrywały się z kropelkowymi.
Właśnie na maksa uziemiło mnie to że nawet przy niskiej zawartości azotu i fosforu można mieć plagę glonów.
Niepotrzebnie wyrzuciłem pieniądze na wkład do filtra obniżający fosforany i azotany - mogłem kupić po prostu tabletki na glonice ;-)
Pozdrawiam

PS:
A gdyby tak zmiękczyć wodę? Słyszałem że twarda woda powoduje te glonice też
czapka
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Marzec 13, 2010, 00:08:05 »

No i te mocne 25W jest za słabe na 72 litry.
Po za tym nie chodzi o to żeby ograniczać NO3 czy PO4 tylko żeby zachować odpowiedni stosunek.
b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Marzec 13, 2010, 18:25:05 »

Niepotrzebnie wyrzuciłem pieniądze na wkład do filtra obniżający fosforany i azotany - mogłem kupić po prostu tabletki na glonice ;-)

chemia zwalczy tylko efekt, powod nadal bedzie w akwarium i plaga powroci Wink

Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Marzec 14, 2010, 17:26:50 »

Z takim rozumowaniem daleko nie zajedziesz... Te związki są szkodliwe same w sobie (w wyższych stężeniach) i nie chodzi tu tylko o glony, ale również o zdrowie ryb. Undecided
cin
Gość
« Odpowiedz #6 : Marzec 14, 2010, 21:00:22 »

Mechanic: właśnie że zajadę dalej niż bez tego środka.
Wyleczyłem rośliny i teraz jest OK.
Dodam, że kontroluję wszystkie parametry wody a przyczyną glonów był żywy trup - Echinodorus.
Pozdrawiam
andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Marzec 15, 2010, 07:32:52 »

Wink Grin  wierzymy bo musimy  papa

Młode ampularie oddam
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: