Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: fr0t 112L  (Przeczytany 6061 razy)
fr0t
Bywalec

« : Marzec 14, 2010, 16:15:43 »

Witam!

To mój pierwszy post, przeglądałem tematy ale w żadnym z nich nie moge jako tako sobie odpowiedzieć czy się poradzić.

Akwarium mam od około półtora miesiąca.

Rozmiar standardowy 80x35x40- w komplecie było:
Oświetlenie było z przykrywą: 2 świetlówki (Sylvania Standard F18W/29-530-T8 Warm Light, Sylvania Standard F18W/54-765-T8 Day Light)
Sam zrobiłem automat - 14:00 start i 21:00 stop
Filtr : Juvel Bioflow 400 wewnętrzny - w środku od góry: biała cienka wata - wymiana co tydzien, czarna węglowa gąbka - wymiana co 3-4 tyg. (tak sugerują), zielona gąbka do usuwania azotanów co 6 tygodni i niebieska gąbka do utrzymania równowagi bilogicznej co 3-6 miesięcy.
Grzałka z wbudowanym termostatem: Juvel 100W (nie wiem czy to symbol czy moc, nie mam wiecej info)

Napowietrzanie: Rurka od brzęczyka podłączona do rurki od filtra, oba chodzą 24h/dobę - chyba wystarczy.

Żwir średni jakiś tam uniwersalny (w sklepie mi taki dali) około 3-5 mm srednicy, grubość około 6-7cm.
Brak nawozu, ale dziś kupiłem taki w płynie: TetraPlant - dozowanie 5ml/10L (nowo utworzone) lub 5ml/20L co 4 tygodnie.

Roślinki:
Hm - w wielkim skrócie - jestem w anglii i wszystko w anglii kupowałem i teraz nie pamietam tych angielskich nazw a w internecie to nawet nie wiem czego szukać, podam te co znam:
1/3 akwarium obsadzona vallisneria - sporo ich, nie wiem która odmiana, ta najpopularniejsza chyba, proste długie liście.
Cabomba czerwona 5x
Te takie fajne kulki wyglądające jak mech 5x
Nieznam: http://i.ebayimg.com/21/!BcFc6hw!Wk~$(KGrHqIOKiIEq4O3B,IZBKy7Y,5mZg~~_12.JPG
Nieznam: http://i.ebayimg.com/16/!B(ZUC4QBGk~$(KGrHgoOKkIEjlLmVgL3BKcE-4c(1w~~_12.JPG
I jeszcze mam dwie, ale nie mam zdjęcia, jedna z duzymi liśćmi, ale niska, a druga wysoka, ale wąska i bardzo kolorowa (ciemna)
Wszystkie rozrastają mi się w bardzo szybkim tempie.

Rybki:
No i tu liczę na komentarze
Gurami 4x (2x złote i 2x dwuplamiste - parki) czują się dobrze, czasami się ganiają ale nie wygląda to groźnie.
Danio pręgowany 2x samce i 1x samica (zaraz po wpuszczeniu złożyły mi ikrę i udało mi się dwie małe uratować, są teraz w kotniku, dlatego nie dokupuje, bo czekam az te dwie urosną) być może uratuje więcej bo cały czas mi się wycierają, mniej wiecej co drugi i trzeci poranek)
Molinezja 2x samce i 1x samica - jako glonojady Cheesy
Platka 2x samce i 1x samica
Gupik 5x jako startery i źródło żywego pokarmu
Barwieniec czerwony 3x samice i 2x samce
Zbrojnik niebieski 2x
Glonojad syjamski 1x
Kiryśnik Czarnoplamy 1x (dziś kupiony i wpuszczony)

Proszę o opinie, co dodać co odjąć - w sklepie mi powiedzieli, ze nie ma problemu, moge zwrócić, zamienić i cokolwiek mi będzie potrzeba.

Odnośnie wody, dałem próbkę do sklepu i tam mi zrobili testy, ale polegały one na kolorach i z 8 stopniowej skali obie próbki były na - że tak to opiszę na drugim poziomie i sprzedawca mi powiedział, że nie jest źle ale doradził mi co 3 dni wymieniać około 15% wody. Stwierdził, że akwarium jeszcze nie dojrzało - wiem, że za szybko obsadziłem akwarium, ale już nic na to teraz nie poradze.

Doradził mi równierz preparat do wody, który wspomaga oczyszczanie wody, neutralizacje odpadów itp. (wiecie, mój angielski nie jest najlepszy - ciężko załapać o co mu chodziło) dozowanie - 5ml na 200L wody ale nie powiedział mi jak często, na etykiecie też nie jest napisane (Seachem - Prime Freshwater and Saltwater - Removes Chlorine, Chloramine, Ammonia. Detoxifies Nitrite and Nitrate. Provides Slime Coat) - to mam na etykiecie.

Mam też skałkę, korzeń i taką niby górkę usypaną z większych kamieni.

Jak ktoś chce mogę wysłać fotkę na maila.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za opinie.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2696d0b7d39ec220.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/109aebe70eb5e004.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b0584346de961602.html

Bardzo podobne do siebie, ale może w każdym z nich ktoś coś innego wypatrzy  Smiley
« Ostatnia zmiana: Marzec 14, 2010, 22:10:49 wysłane przez Grajewiak » Zapisane

black75
wieczorkami
Stały użytkownik

Glonek...znikł,jak amba fatima-naprawdę nigdzie go

« Odpowiedz #1 : Marzec 14, 2010, 16:37:33 »

Te takie fajne kulki wyglądające jak mech 5x
Nieznam: http://i.ebayimg.com/21/!BcFc6hw!Wk~$(KGrHqIOKiIEq4O3B,IZBKy7Y,5mZg~~_12.JPG

te fajne kulki to zapewne-gałęzatka

to z podanego linku to- microsorium

Zdjęcia wyślij na fotosik,a potem skopiuj link do zdjęcia i go podaj tu.

Obsada moim zdaniem za bardzo - urozmaicona...
« Ostatnia zmiana: Marzec 14, 2010, 16:40:04 wysłane przez black75 » Zapisane

akwen 112l
16neonków- 8gupiki - 8molinezje -5kirysków panda-1zbrojnik niebieski- 30 Helenki i Krewetki Babaulti 15 szt.

kostka 30l
6 Helenki -
Bojownik z tarłe
black75
wieczorkami
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Marzec 14, 2010, 17:06:08 »

że tak powiem...fajnie,...ale "wieje" jak dla mnie estetyką....

może ja rośliny bardziej zajmą akwen będzie tak przytulniej bo teraz jakaś surowość w me oczy bije.
Szkoda ze korzeń ładny tak schowałeś z boku. Termometr schowaj na boczną ściankę pod kotnikiem w rogu bo razi...

akwen 112l
16neonków- 8gupiki - 8molinezje -5kirysków panda-1zbrojnik niebieski- 30 Helenki i Krewetki Babaulti 15 szt.

kostka 30l
6 Helenki -
Bojownik z tarłe
fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Marzec 14, 2010, 17:10:39 »

Oto kolejne zdjęcia, udało mi się troszke ostrzej je zrobić:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/21ebf19fec8f2524.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0f1de65c60b1ad20.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/71e2e1c4cd2783c6.html

Pozdrawiam

black75
wieczorkami
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Marzec 14, 2010, 17:16:31 »

teraz lepsze ujęcia,ale obsadę to trzeba rozdzielić. Te gatunki jak urosną to miejsca nie bedzię do pływania.

p/s. Jak dodajesz następne fotki czy dopisujesz coś to jest opcja zmień w poprzedniej wypowiedzi i tam dopisujesz  Wink

akwen 112l

kostka 30l
6 Helenki -
Bojownik z tarłe
fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Marzec 14, 2010, 17:22:30 »

p/s. Jak dodajesz następne fotki czy dopisujesz coś to jest opcja zmień w poprzedniej wypowiedzi i tam dopisujesz  Wink

Wiem wiem, najpierw kliknąłem, potem sie zorientowałem Smiley

BTW rybek to moja koncepcja jest następująca, chcę potrzymać te rybki co mam i po dłuuuższej obserwacji przeprowadzić selekcję, co zatrzymać i co oddać, dlatego właśnie stworzyłem ten temat. Rybki puki co nie są duże i nie wygląda na tłoczno w akwarium.

black75
wieczorkami
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Marzec 14, 2010, 17:24:29 »

Wiem wiem, najpierw kliknąłem, potem sie zorientowałem Smiley

BTW rybek to moja koncepcja jest następująca, chcę potrzymać te rybki co mam i po dłuuuższej obserwacji przeprowadzić selekcję, co zatrzymać i co oddać, dlatego właśnie stworzyłem ten temat. Rybki puki co nie są duże i nie wygląda na tłoczno w akwarium.

ale będzie tłoczno i pamiętaj o tym. Żebyś się nie przywiązał do nich za bardzo  Wink

akwen 112l

kostka 30l
6 Helenki -
Bojownik z tarłe
jareczek3x3
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Marzec 14, 2010, 17:47:47 »

Jak dla mnie, to całkiem ładne aqwa. pozdr.
Krab
Unikam moderatorów jak ognia... xD
Bywalec

Rak umarł 12:58 02/01/10

« Odpowiedz #8 : Marzec 14, 2010, 18:26:26 »

Jak dla mnie, to całkiem ładne aqwa. pozdr.

No, tylko czegos tam brak, niewiem czego Huh

Mój stary rak Smiley Pozdrawiam
Acayra
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Marzec 14, 2010, 18:40:11 »

Całość prezentuje się bardzo fajnie. Na pierwszy rzut oka bardzo mi się podoba.

Cytat: fr0t
Doradził mi równierz preparat do wody, który wspomaga oczyszczanie wody, neutralizacje odpadów itp. (wiecie, mój angielski nie jest najlepszy - ciężko załapać o co mu chodziło) dozowanie - 5ml na 200L wody ale nie powiedział mi jak często, na etykiecie też nie jest napisane (Seachem - Prime Freshwater and Saltwater - Removes Chlorine, Chloramine, Ammonia. Detoxifies Nitrite and Nitrate. Provides Slime Coat) - to mam na etykiecie.

Taki preparat stosuje się jako starter, czyli przy zakładaniu akwarium oraz przy podmianach wody (wówczas dodaje się go tylko do wody, którą dolewasz). Usuwa chlor i amoniak z wody. Aczkolwiek osobiście uważam takie uzdatniacze za niepotrzebne, a wręcz przeszkadzające w stabilizacji parametrów wody. Wystarczy stosować się do zasady, że uzupełniamy wodę odstaną przez co najmniej 24 h, a nie pobraną prosto z kranu, lub inwestujemy w filtr RO, co jest najwygodniejsze.

Cytat: fr0t
Odnośnie wody, dałem próbkę do sklepu i tam mi zrobili testy, ale polegały one na kolorach i z 8 stopniowej skali obie próbki były na - że tak to opiszę na drugim poziomie i sprzedawca mi powiedział, że nie jest źle ale doradził mi co 3 dni wymieniać około 15% wody.

Czyli masz zbyt duży poziom azotanów. Warto zatem zastosować się do rady sprzedawcy, czyli częściej podmieniać wodę oraz dodatkowo zaopatrzyć się we własne testy wody, aby móc na bieżąco śledzić zmieniające się parametry.

Co do obsady, niech wypowiedzą się bardziej doświadczeni akwaryści. Ja tylko od siebie dodam, że moim zdaniem zbyt dużo masz "glonojadów". Na taki litraż jeden osobnik jest wystarczający. Dwa to już jak dla mnie zbyt dużo, chyba że zrezygnujesz z paru innych rybek na rzecz zbrojnika. Zbrojniki niebieskie dorastają do kilkunastu cm, a glonojad syjamski nawet do kilkudziesięciu (ok. 25 cm), więc w krótkim czasie możesz mieć spory (dosłownie Wink) problem.

fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Marzec 14, 2010, 19:16:47 »

Ja tylko od siebie dodam, że moim zdaniem zbyt dużo masz "glonojadów".

Podzielam zdanie, ale właśnie tak przy okazji zapytam, ostatnio pojawiło mi się baaardzo dużo glonów takich nitkowatych (1mm długości) na szybach i podobnie wyglądających na duzych liściach i to mnie zmieszało, ze mam za mało "glonojadów". Zamierzam je ręcznie usunąć, ale najpierw poczytam o glonach na forum. Z kolei nasuwa się kolejne pytanie - czy zainteresować się preparatami przeciw glonom czy przeczekać? ale jak juz wspomniałem - poczytam na forum.

figlontko
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Marzec 14, 2010, 21:53:41 »

czy zainteresować się preparatami przeciw glonom czy przeczekać? ale jak juz wspomniałem - poczytam na forum.
[/quote]

Moim zdaniem zostaw tą przyjemność glonojadom Wink Lepiej nie używać takich preparatów, gdy ma się dość sporo glonojadów. Cheesy

Masz jakiś problem związany z akwarystyką? To pisz posiadam 3 akwaria i 7 letnie doświadczenie o akwarystyce.
Acayra
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Marzec 14, 2010, 21:59:23 »

Wykwit glonów jest zapewne spowodowany pośpiechem w zadomowieniu zbiornika, który jeszcze nie dojrzał. Nie warto bawić się w sztuczne preparaty, ale uzbroić się w cierpliwość - większe glony na szybie usuwaj mechanicznie czyścikiem, skróć czas oświetlenia akwarium nawet do kilku godzin dziennie i cierpliwie rób podmiany wody. Przeczekanie plus te dodatkowe czynności powinny poskutkować.
« Ostatnia zmiana: Marzec 14, 2010, 22:10:12 wysłane przez Grajewiak » Zapisane

djdzej555
Zainteresowany
**

KRÓLOWA JEST TYLKO JEDNA :)

« Odpowiedz #13 : Marzec 14, 2010, 22:30:22 »

akwarium bez polotu, brak wyobraźnie całkowitej wyobraźni na temat aranżacji Good ! Grin Grin Grin
ale już nie jadę Cie za bardzo.   
Proponuje tu inne rośliny np. mech -jawa moss, nurzaniec pomyśleć o planach a są trzy Grin
i tak tłumaczyć itd.  Pooglądać jak ludzie mają zrobione to się przyda ... Wink

wszystko wymaga czasu i nakładów sił oraz środków

http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/djdzej555-45l-i-32l/
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Marzec 15, 2010, 07:06:02 »

Akwarium takie sobie może jak podrosną rośliny będzie lepiej. Co do oświetlenia masz kiepskie świetlówki słabo oddają kolory zwłaszcza ta 530 warm przy takim świetle niewiele ci urośnie. Co do wskazówek oznaczania świetlówek piersza cyfra z tego kodu 5 jest bardzo kiepska powinno być 8 a najlepiej 9.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: