Witam pononie!
Hm, chiałbym, żeby ktoś mi cokolwiek poradził, bo mam dość spory problem z glonami.
Podam dwa najwyraźniejsze zdjęcia jakie mi wyszły:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/16f6eec19f0975d4.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/32a1bd8ebd98287a.htmlA teraz kilka detali:
Woda w akwarium przed podmianą:
Testy paskowe:
NO3 = 30 (bywało nawet 100)
NO2 = 0 (najbliższe zeru na pasku - skala jest co 3)
GH = 16d
KH = 6d
PH = skacze miedzy 6.8 a 7.2
CL2 = 0
Testy kropelkowe:
PH = ciut ponad 7
NH3 = 0 (odczyn biały oznaczał 0)
Podmiany robię co mniej wiecej tydzien około 20L
Parametry wody z kranu są identyczne z powyższymi tyleże NO3 = 20
Stosuje bimbrownie standardową 1410
Światło: 6:00-13:00 - przerwa - 15:00-22:00
Oświetlenie: Coś tam Super Bright Light for Plants... bla bla... T8 20W nie wiem ile K, druga była Sylvania Standard F18W/54-765-T8 (6500K) Day Light,
ale dwa dni temu wymieniłem na T8 530 (3000K) nawet nie wiem czemu - chyba akt desperacji i jakoś ze 4 tygodnie temu dołożyłem 2x żarówki energooszczędne po 12W 6500K każda.
Filtr (teraz już wiem): 450L/H wewnętrzny wbudowany
Filtracja: od strony wlotowej: cienka wata, zielona gąbka, niebieska gąbka. Nie mam węglowej gąbki bo... zaraz do tego dojdę.
Nawożenie: tak samo jak na początku posta Tetra
Temp: 24-25 stopni
Mam więcej roślinek, starałem się o jaknajszybciej rosnące jednak glony są szybsze.
Jest korzeń.
Jest skałka ale nie wiem z czego wykonana.
Dno: sam żwir 3-5mm około 5cm, miejscami do 7cm
Pokarm: w płatkach i w drobnym (1mm) granulat proteinowy - na samym początku mi go wcisnęli w sklepie.
Karmienie: od niedawna 2x dziennie na przemian granulat/płatki - z samego rana o 6:00 jak do pracy jade i jak wróce około 17:00, w weekend różnie, zależy jak wstanę.
No i obsada:
4x gurami (para złotych i para niebieskich - 10cm)
5x fanthom
3x danio
2x kosiarka młoda
2x zbrojnik niebieski - 5cm
3x platki - 1M, 2F
5x gupik - 3xM, 2xF
3x molinezja - 1M biały, 2F czarne
1x krewetka ta od glonów - jest od niedawna
był też rak, ale po tygodniowej demolce przeniosłem go do małego akwarium
Teraz kilka faktów
Raz jakoś ze 2 tygodnie temu odmulałem dno - tak gruntownie, głęboko - syfu było że aż nie było tylnej szyby widzieć
Dziś tak dla sprawdzenia przeciągnąłem plastikową łopatką przy dnie - od groma syfu uniosło się w toń wodną (to znak, że mam za dużo odpadów tak mi sie wydaje)
Akwarium jest w 3/4 obsadzone roślinami, tylko środkowy przód nie jest obsadzony.
Od tygodnia zacząłem stosować preparat na glony, 1ml na 9 litrów wody i tak co tydzien, a potem w mniejszych dawkach przy wymianach wody. I właśnie dlatego nie mam gąbki węglowej bo ten preparat nie bezie z węglem działać - tak jest na nim napisane.
Czyściłem szyby co dwa dni, liście roślinek chyba nawet codziennie, Stare obrośnięte na maxa glonami liście usuwałem. Nie wiem co robić... Naczytałem się przez 4 tygodnie w necie, codziennie wymyślałem to nowe powody porostu i szczegóły walki, ale wszystko na nic... :/
Hm... dodam, że odkąd zaczęły się dłuższe dni z samego rana od około 6:00 do około 10:00 zaczęło mi przez duże okno słońce świecic na akwarium, nie wiedziałem o tym bo wyjezdzałem do pracy, tydzien temu miałem 1tyg urlopu i sie właśnie dopatrzyłem tego faktu, a im dłuższy dzien tym więcej słońca, więc wczoraj kupiłem i zamontowałem czarną roletę na te okno. Teraz z samego rana mam całkiem ciemno w pokoju.
Zamierzam zrobić filtr denny, mam już pomysł i prawdopodobnie w weekend zabiorę się do roboty
Aha ta 450L/h pociągnie? bo mogę mieć bardzo tanio 650L/h, ale wtedy mi 450L/h zostanie w szafce:/
Mam też małe akwarium 20L - wszystko identycznie - dokładnie ten sam problem z glonami.
Dodam, że w obu akwariach mam dość szybki ruch wody, w małym deszczownia, bez napowietrzania, bez bimbrowni z rakiem od dziś i tylko z 7 małymi gupikami, kilka vasilnerii (nie wiem jak to się pisze) i sypkim piaskiem . W dużym filtr bucha przed siebie wzdłuż dłuższej, tylnej szyby. Bąbelki se bulkają na drugim końcu akwarium. Watę w filtrze wymieniam co tydzien, gąbek nie dotykam.
Nie wiem co robić, proszę o jakiekolwiek porady... i z góry dziękuję