Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « Jakie rybki mogą przebywać z bojownikiem
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Jakie rybki mogą przebywać z bojownikiem  (Przeczytany 67238 razy)
kuba1006
Stały użytkownik

Crystal'ka :)

« : Marzec 14, 2010, 17:54:27 »

Mam problem jakie rybki mogą przebywać z bojownikiem ?
Mój brat chciałby mieć bojownika, ale chciałby również mieć inne rybki.
Jakie to mogą być ?
emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Marzec 14, 2010, 17:59:24 »

jakie masz akwa? jakie parametry wody itd?

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
Krab
Unikam moderatorów jak ognia... xD
Bywalec

Rak umarł 12:58 02/01/10

« Odpowiedz #2 : Marzec 14, 2010, 18:41:03 »

Masz, znalazlem kilka linkow.  Smiley

http://www.aquaforum.pl/viewtopic.php?t=5963
http://zapytaj.com.pl/Category/010,008/2,722311,Z_jakimi_rybami_moze_byc_bojownik.html
http://www.bojownik.pl/index.php?s=f4316d0f2ce40235d932729ec9d6f45d&showtopic=4346&pid=40194&st=0&#entry40194

Ostatni link moze troche nie na temat  Tongue Pozdro.

Mój stary rak Smiley Pozdrawiam
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #3 : Marzec 14, 2010, 22:01:46 »

Mam problem jakie rybki mogą przebywać z bojownikiem ?
Mój brat chciałby mieć bojownika, ale chciałby również mieć inne rybki.
Jakie to mogą być ?
Przede wszystkim ryby należy dopierac do litrażu. W następnej kolejności indywidualne upodobania ryb.
W przypadku bojownika i małego zbiornika np. 45l można fo trzymać w haremie 1 samiec + 2/3 samice.
Należy pamiętać, że bojownik jest agresywny w stosunku do ryb podobnie (kolorowo) ubarwionych.
Ryby typu gupiki raczej odpadają.
Możesz pomyśleć z jakimiś rybami dennymi typu mniejsze okazy kirysków, może jakieś otoski (nie mam pewności czy nie będzie to za mały zbiornik).
Jeśli masz większe akwarium paleta obsady zdecydowanie się zwiększa. Miej tylko na uwadzę to co napisałem wyżej - bojownik nie lubi mocno ubarwionych, kolorowych ryb.
Pozdrawiam.

bebikk
Bywalec

nowa przygoda z krewetkarium

« Odpowiedz #4 : Marzec 15, 2010, 16:37:48 »

mrs skad ty bierzesz te wszytkie info?... brednie

bojownik moze zyc z kasakowatymi typu neon
z gupikiem takze moze spokojnie zyc, pod warunkiem ze sa odpowiednie warunki spelnione czyli ma spora przestrzen do plywania (mialem bojownika i 5 gupikow + masa narybku, ten czolg nawet nie zlapal narybku co dopiero mialby zrobic krzywde gupikowi...)
w zasadzie musi byc spelniony warunek ze innego samca by nie bylo bojownika a tak to na pewno nie z brzankami i tym podobnym ryb bo one by go oskubaly, a tak to szeroka gama ryb dostepna jest z polaczeniem bojownika

tylko ze dobrze miec litraz 50l + jesli chce sie laczyc z innymi rybami, bojownik lubi duzo przestrzeni jednak, jesli ma jej pod dostatkiem to nic zlego nie robi pozostalej czesci obsady

w kupie siła więc napakujmy do 25l jak najwięcej ryb!
wkukler
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Marzec 15, 2010, 17:26:17 »

Częściowo zgadzam się z przedmówcą, ale...
Nawet najłagodniejszy bojownik jak ma zły dzień to potrafi "ustawić" inne ryby. Nie trzymałbym bojownika z rybami labiryntowymi w akwarium mniejszym niż 100l, podobnie z pielęgniczkami. Reszta drobnicy typu neony kiryski będzie  owszem przeganiana(czasami) ale w mało brutalny sposób i niezbyt zaciekle. Piszę tak bo sam miałem kiedyś bojka w 63l. Dla haremu z innymi rybami to minimum 45/54, zależnie od "udekorowania".
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #6 : Marzec 15, 2010, 19:46:48 »

mrs skad ty bierzesz te wszytkie info?... brednie

bojownik moze zyc z kasakowatymi typu neon
Co to za ryby te kasakowate?
Ja znam kąsaczowate.
Gratuluje. Odkryłeś nowy gatunek.
z gupikiem takze moze spokojnie zyc, pod warunkiem ze sa odpowiednie warunki spelnione czyli ma spora przestrzen do plywania (mialem bojownika i 5 gupikow + masa narybku, ten czolg nawet nie zlapal narybku co dopiero mialby zrobic krzywde gupikowi...)
A wg mnie to zły pomysł trzymać tego typu rybki z bojownikiem.
Mogą być atakowanie i przeganiane.
Podpisuje się pod tym co pisze.

Hoduj sobie te swoje kasakowate
I jeszcze jedno. Nie nazywaj tak ochoczo słów innych ludzi bredniami.
Naucz się najpierw czytać ze zrozumieniem, polecam też lekcje poprawnego składania zdań.
Później możesz nazwać to co pisze bzdurami.
« Ostatnia zmiana: Marzec 15, 2010, 19:50:18 wysłane przez mrs » Zapisane

emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Marzec 15, 2010, 20:03:44 »

Panowie/Panie po co te wzajemne zgryźliwości i irytacje. Jestesmy dorosłymi ludzmi(tak zakładam) więc jeżeli ktos ma odmienne zdanie to ma do tego prawo. Uszanujmy to, a ewentualne dobre merytorycznie uwagi przyjmujmy z pokorą Grin

pozdrawiam i życzę cierpliwości w dyskusjach

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
bebikk
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Marzec 15, 2010, 20:34:16 »

mrs... z dziecmi nie lubie rozmawiac, jak nie maja racji a probuja sie wybronic, chwytaja byle g..na zeby sie wybronic, jak te "kasakowate" a "kasaczowate"... na prawde uwazasz ze tym mnie zagiales i udowodniles wyzszosc w temacie o bojowniku? bo ja uwazam ze jednak nie... chcesz sie posprzeczac, zapraszam na PW, ale nie pisz jak dziecko.
skonczylem OT

wracajac do topic'u to moj bojownik mial sie bardzo dobrze w 112litrach z neonami i gupikami, zdazalo sie ze neonki bojownika ustawialy, byly przejawy agresji przez bojownika ale jak jest dobrze ulozona obsada, nie jest przerybiona to on nic nie ma prawa zrobic, nawet gupiki wezma sie w pary i go sprobuja raz czy dwa razy skubnac i da sobie siana z zaczepianiem ich...
a w szklance to wyglada inaczej, bo jest malo przestrzeni i jego instynkt terytorialny znacznie jest pobudzony najwyrazniej, czesciej sie widuje agresje niz w wiekszych baniakach, wiec warto wczesniej sie tez zastanowic czy bedzie duzo ryb, czy bedzie mial spora powierzchnie do plywania zeby na przyszlosc sobie ewentualnych niespodzianek zaoczeszczedzic Wink

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #9 : Marzec 16, 2010, 18:17:50 »

Koleś, w Twoim profilu widnieje - wiek 18 lat. Znaczy to, że chodzisz jeszcze do szkoły. Wykorzystaj ten czas to poprawy umiejętności czytania ze zrozumieniem, popracuj też nad umiejętnym konstruowaniem zdań bo czytając to co piszesz, można się nieźle "wykoleić". Nie mówie o ortach bo ktoś może być dyslektykiem i nad tym nie panować ale kropka i rozpoczęcie zdania z dużej litery to wiedza na poziomie 6-latka.

Gdybyś doczytał to co napisałem w pierwszej odpowiedzi do tego tematu, zauważył byś, że oparłem swoją wypowiedź na założeniu, że autor ma mały zbiornik i że jest początkującym. Często bywa tak, że początkujący zaczynają od małych zbiorników z bojownikami. W związku z tym nie wymieniłem kąsaczowatych bo w zasadzie żadna z tych ryb nie nadaje się do tak małego szkła. Dodałem za to, że w większym litrażu możliwości ma więcej. W tak małym zbiorniku gupiki mogłyby być gonione przez bojownika.

Kompromitujesz sie na całej linii,
kompromitujesz się odpowiadając nie na temat,
kompromitujesz się nieumiejętnym układaniem zdań,
kompromitujesz się odpowiedziami dot. skalarów w jednym z wątków,
kompromitujesz się nie znając nazwy gatunku jednych z najpopularniejszych ryb w akwarystyce,
i wreszcie kompromitujesz się pisząc to:
mrs... z dziecmi nie lubie rozmawiac, jak nie maja racji a probuja sie wybronic, chwytaja byle g..na zeby sie wybronic, jak te "kasakowate" a "kasaczowate"...
Normalny człowiek przyznałby się do błędu, poprawił gafe i rozmawiał dalej. Ty brniesz dalej w te brednie.

Nie będe z Tobą polemizował. Brakuje Ci elementarnej wiedzy z zakresu j.polskiego, brakuje Ci też też najwyrazniej wiedzy z zakresu akwarystyki, a priv? O czym ja mam z Tobą rozmawiać na priv? Lekcji z j.polskiego nie udzielam.

Jeśli chcesz mnie pouczać, powiedz proszę co w moich wypowiedziach jest nie tak. Chętnie poprawie swoje błędy, nawet gorąco przeprosze za wprowadzanie ludzi w błąd.
Nie będą z Tobą więcej polemizował bo nie masz nic konstruktywnego do powiedzenia.
Naskoczyłeś w temacie ze skalarami na jednego z użytkowników jak to strasznie nie wolno trzymać gupików ze skalarami po czym sam wypisujesz brednie.
Z mojej strony koniec.

Panowie/Panie po co te wzajemne zgryźliwości i irytacje. Jestesmy dorosłymi ludzmi(tak zakładam) więc jeżeli ktos ma odmienne zdanie to ma do tego prawo. Uszanujmy to, a ewentualne dobre merytorycznie uwagi przyjmujmy z pokorą Grin

pozdrawiam i życzę cierpliwości w dyskusjach
Ale ja się nie irytuje i nie złoszcze.
Nie lubie jak ktoś nie ma nic do powiedzenia a udaje, że jest mądry.
Mądrości z kasakowatymi Smiley

Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Marzec 16, 2010, 18:19:57 wysłane przez mrs » Zapisane

bebikk
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Marzec 16, 2010, 19:45:33 »

MRS... poprawiasz mnie ze powinienem przeprosic, poprawic blad i rozmawiac jak czlowiek... zaprosilem na PW zeby nie ciagnac OT a Ty jak dziecko ciagle sie klocisz... chcesz cos pokazac na forum? pokazuj sobie, ja nie mam zamiaru rozmawiac o kims, kogo na oczy nie widzialem nawet i tym bardziej go oceniac (oceniac tak jak ty sam to robisz niestety...)
nic o mnie nie wiesz, a piszesz... w dodatku w taki sposob jakbys mnie znal od deski do deski...

na prawde nie chce ciagnac OT, zapraszam na PW lub skoncz z laski swojej pisac do mnie na calym forum...

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #11 : Marzec 16, 2010, 21:14:13 »

MRS... poprawiasz mnie ze powinienem przeprosic, poprawic blad i rozmawiac jak czlowiek... zaprosilem na PW zeby nie ciagnac OT a Ty jak dziecko ciagle sie klocisz... chcesz cos pokazac na forum? pokazuj sobie, ja nie mam zamiaru rozmawiac o kims, kogo na oczy nie widzialem nawet i tym bardziej go oceniac (oceniac tak jak ty sam to robisz niestety...)
nic o mnie nie wiesz, a piszesz... w dodatku w taki sposob jakbys mnie znal od deski do deski...

na prawde nie chce ciagnac OT, zapraszam na PW lub skoncz z laski swojej pisac do mnie na calym forum...
Kolego, ja sie nie kłoce.
Torpedujesz to co pisze a nie masz racji to mam to zostawic bez odpowiedzi?
Po prostu czytaj co ludzie piszą a będzie dobrze.
Jeszcze raz napisze:
- naskoczyłeś na jednego z użytkowników forum, że nie można trzymac gupików ze skalarami - nie miałeś racji,
- naskoczyłeś na mnie twierdząc, że sugeruje, że w akwarium 200l można trzymać więcej niż 3 dorosłe pary skalarów - nie była to prawda,
- naskoczyłeś na mnie, że wprowadzam w błąd autora obecnego tematu odnośnie hodowli bojownika - nie miałeś racji,
chętnie z Tobą porozmawiam, chętnie wysłucham krytyki ale rzeczowej.
Wybacz, ale tego w Twoich postach brakło.
Obrażać ani Ciebie ani kogokolwiek nie zamierzam. Jeśli jedna nazywasz słowa kogokolwiek bzdurą, musisz mieć 100% racji - takie moje zdanie.

Moderatorów przepraszam za OT.
Już końce dyskusje.
Pozdrawiam.

aresik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Marzec 16, 2010, 21:48:09 »

No więc przeczytałem tą dyskusję i normalnie oczy mnie już bolą z tego wpatrywania się jak sroka w gniazdo , chyba muszę udzielić odpowiedzi , otóż wszystkie rybki mogą przebywać z bojownikiem tylko zależy jak długo, kąsoczowatych bym nie polecał bo mogą obskubać mu płetwy i wtedy zrobimy strzępiastego, i brzanek też nie polecam,  no to jak twój brat chce mieć bojownika to proponuje jakieś rybcie z labiryntem . A gdzie chce tego bojownika trzymać i w czym? Bo przypuszczam że w kuli , he he.

do moderatora , proszę o usunięcie mnie z forum!
djdzej555
Zainteresowany
**

KRÓLOWA JEST TYLKO JEDNA :)

« Odpowiedz #13 : Marzec 16, 2010, 22:23:49 »

Ładnie, na forum... "chłopcy" jest czat od tych spraw Grin. ojek plus np. kiryski z dużym korzeniem Wink

wszystko wymaga czasu i nakładów sił oraz środków

http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/djdzej555-45l-i-32l/
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #14 : Marzec 17, 2010, 15:10:42 »

otóż wszystkie rybki mogą przebywać z bojownikiem tylko zależy jak długo, kąsoczowatych bym nie polecał bo mogą obskubać mu płetwy i wtedy zrobimy strzępiastego, i brzanek też nie polecam.
Brzanki, owszem.
Co dą kąsaczowatych to nie mogę sie zgodzić.
Nie umiem sobie wyobrazić jak neon innesa podpływa do bojownika i obgryza mu płetwe.
Pozdrawiam.

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: