Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Nierybiaste « Czy to prawda, że krewecie Amano to zabójcy?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Czy to prawda, że krewecie Amano to zabójcy?  (Przeczytany 5733 razy)
cin
Gość
« : Marzec 14, 2010, 21:41:54 »

Witam
Dzisiaj doznałem szoku, bowiem przeczytałem, że Amano nienawidzą Red Cherry.
Mam 4 Amano 4 Red Cherry i pare pomarańczowych w 72 litrowym zbiorniku.
Czy powinienem pozbyć się Amano?
Pozdrawiam
Krab
Unikam moderatorów jak ognia... xD
Bywalec

Rak umarł 12:58 02/01/10

« Odpowiedz #1 : Marzec 14, 2010, 23:06:26 »

Chyba jakas bzdura, jedynie moga sie zkrzyzowac...

Mój stary rak Smiley Pozdrawiam
piotrw_78
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Marzec 15, 2010, 00:05:40 »

bzdury pozatym Amano się nie zkrzyżuja ponieważ w cyklu rozrodczym potrzebuą słonej wody
Krab
Unikam moderatorów jak ognia... xD
Bywalec

Rak umarł 12:58 02/01/10

« Odpowiedz #3 : Marzec 15, 2010, 00:09:05 »

A moze jednak Marzyciel Sory, jestem stracony w krzyzowaniu sie z krewetkami... juz nie pamietam... Undecided

Mój stary rak Smiley Pozdrawiam
cin
Gość
« Odpowiedz #4 : Marzec 15, 2010, 00:31:03 »

Znalazłem po wpisaniu w google amano red cherry taki wątek na jakimś forum:

Pytanie:
"...Amano i Red Cherry w jednym zbiorniku?? :? Ponieważ Amano mogą zabić mniejsze od siebie Red Cherry, Amano są to krewetki krwiożercze:P i nie pogardzą żadnym pokarmem, sam widziałem na własne oczy (fajnie jedzą żywe rureczniki). No i nie wiem co robić, czy mam kupić te Red Cherry?? Boje się że je stracę. Mam nadzieje że ktoś ma z was te krewetki razem w akwarium i zda mi relację jak to jest naprawdę..."

Odpowiedź:
"...czytalem kilka krotnie ze amano moga atakowac noszace samice, ja trzymam razem te dwa gatunki i nie mam zadnych klopotow. Wiec mysle ze nie ma czego sie obawiac..."
djdzej555
Zainteresowany
**

KRÓLOWA JEST TYLKO JEDNA :)

« Odpowiedz #5 : Marzec 15, 2010, 06:56:45 »

Znalazłem po wpisaniu w google amano red cherry taki wątek na jakimś forum:

Pytanie:
"...Amano i Red Cherry w jednym zbiorniku?? :? Ponieważ Amano mogą zabić mniejsze od siebie Red Cherry, Amano są to krewetki krwiożercze:P i nie pogardzą żadnym pokarmem, sam widziałem na własne oczy (fajnie jedzą żywe rureczniki). No i nie wiem co robić, czy mam kupić te Red Cherry?? Boje się że je stracę. Mam nadzieje że ktoś ma z was te krewetki razem w akwarium i zda mi relację jak to jest naprawdę..."

Odpowiedź:
"...czytalem kilka krotnie ze amano moga atakowac noszace samice, ja trzymam razem te dwa gatunki i nie mam zadnych klopotow. Wiec mysle ze nie ma czego sie obawiac..."

Tez to czytałem na www... i w książce Sera -poradnik ... . Więc musi w tym coś być Wink

wszystko wymaga czasu i nakładów sił oraz środków

http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/djdzej555-45l-i-32l/
Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Marzec 15, 2010, 10:02:39 »

Amono lubia miesko, ale nie sa agresywne.

Moje 53l: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24019.0

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
czapka
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Marzec 15, 2010, 10:11:57 »

A moze jednak Marzyciel Sory, jestem stracony w krzyzowaniu sie z krewetkami... juz nie pamietam... Undecided

To po co znowu bzdury wypisujesz.

Cin: Ja trzymałem Amano z Crystal Red, Tiger i Bee. Żadnej krwiożerczości nie zauważyłem.
djdzej555
Zainteresowany
**

KRÓLOWA JEST TYLKO JEDNA :)

« Odpowiedz #8 : Marzec 15, 2010, 11:00:17 »

To po co znowu bzdury wypisujesz.

Cin: Ja trzymałem Amano z Crystal Red, Tiger i Bee. Żadnej krwiożerczości nie zauważyłem.

No ja też chętnie poznam opinię ale ludzi, którzy wiedzą z doświadczenie jak to naprawdę jest Wink

wszystko wymaga czasu i nakładów sił oraz środków

http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/djdzej555-45l-i-32l/
Krzosio
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Marzec 15, 2010, 20:54:02 »

Amano lubią mięso, ale zwykle jedzą padlinę. Może zdarzyć się wyjątek. Podobno babulti też atakują małe red cherry.
cin
Gość
« Odpowiedz #10 : Marzec 15, 2010, 21:05:40 »

Dzisiaj obserwowałem z godzinę zachowanie Amano.
Myślę, że to osobniki z "dobrych rodzin", bo z godnością odchodziły od jedzenia gdy kosiarki wparowały na fast fooda w postaci tabletki z glonami.
Myślę, że będą agresywne jak będzie za ciasno a póki co mają 72 litry do dyspozycji i pyszności które im z nieba spadają trzy razy dziennie więc będzie ok.
Przy okazji - chce ktoś dwa fajne ślimaki?

andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Marzec 16, 2010, 08:00:17 »

Miałem 5 amano z babulti i redkami i nic takiego nie widziałem ani nie słyszałem o czymś takim co najwyżej mogły zjeść jakaś martwą rybę czy krewetkę .A te poradniki to różni uczeni piszą więc  Wink

Młode ampularie oddam
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #12 : Marzec 18, 2010, 19:58:19 »

Od lat trzymam Amano razem z Fire Red. Tylko raz widziałem amankę konsumującą Wisienkę. Jednak nie wiem czy ją upolowała czy znalazła już martwą. Myślę, że tak naprawdę nikt nigdy nie widział polowania amano, a jedynie oglądając takie widoki niektórzy wysnuwają teorię to tym, że amano polują na mniejsze krewetki.
Ja raczej przychylam się do teorii że Amanka nie pogardzi padliną, potrafi też dobić dogorywające stworzonko, jednak z pewnością nie upoluje zdrowej ryby czy krewetki.

PS: Cin - co to za ślimaki. Wyglądają interesująco.

cin
Gość
« Odpowiedz #13 : Marzec 18, 2010, 20:15:22 »

Lukas: nie wiem choć trochę przeglądałem. Dał mi je pan w akwarystycznym - powiedział że jakieś australijskie.
Choć lubię ślimole tych muszę się pozbyć bo mi rośliny zjadają Sad
Pozdrawiam
Krzosio
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Marzec 19, 2010, 21:36:00 »

Ile kosztują?
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: