Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « NO3 kosmiczna wielkosc:(
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: NO3 kosmiczna wielkosc:(  (Przeczytany 5066 razy)
josetsu
Zainteresowany
**

« : Marzec 14, 2010, 22:32:20 »

potrzebuje pomocy czym obnizyc  no3?? mam go powyzej 100 i ryby sapia jak masakra:(
nietsety musza siedziec w tym zbiorniku poniewaz 4 razy wiekszy zbiornik ucierpial i sa w przejsciowym az do czasu zakupu dostarczenia nowego zbiornika.
jest to akwa 100x40x40 i siedzi w nim duzo a duzo ryb:( 4 dorosle pawiookie, 2para severum, mlode cytrynki 2 szt, para skosnopregich, gibiceps
filtracja= kubel z przeplywm 1100l/h i 2 wewnetrzne qauael fan 2 i3
kranowka ma super no3 bo prawie zerowe natomiast w akwa takie wysokie.....robie podmiany ale musze jutrowyjechac na 3 dni i boje sie skutkow mojego wyjazdu a nie ma kto podmieniac wody

czy powodem tak wysokiego NO3 jest taka przesadzona obsada??
« Ostatnia zmiana: Marzec 14, 2010, 22:37:18 wysłane przez josetsu » Zapisane
Twister78
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Marzec 14, 2010, 23:01:04 »

A woda w tym akwa jest prosto z kranu czy z akwarium??
josetsu
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Marzec 15, 2010, 07:13:38 »

to sakwa ma 3 miesiace i problemow nie bylo, mieszkaly sobie w nim skosnopregie, musialem dodac reszte i sie zaczelo:(
a podmiany robie od razu z kranu bo wod w centrum katowic mam swietna
djdzej555
Zainteresowany
**

KRÓLOWA JEST TYLKO JEDNA :)

« Odpowiedz #3 : Marzec 15, 2010, 07:19:29 »

w Katowicach świetna woda Huh Czy sam powtarzam sam dzwoniłeś do wodociągów?

wszystko wymaga czasu i nakładów sił oraz środków

http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/djdzej555-45l-i-32l/
josetsu
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Marzec 15, 2010, 07:41:21 »

Jezu czepiasz sie jak mowie ze tak jest to tak jest. nie czepiajcie sie tylko pomozcie. sprawa nagli.
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Marzec 15, 2010, 08:15:06 »

Zdecydowanie ... jak obsada duzo to i ma kto wode paskudzic. A jakie stezenie azotanow masz w kranie? Bo jesli cos w niej jest to podmiany nic nie dadza. Wtedy tylko RO ratuje. A jesli w kranie nie ma azotanow to tylko czeste podmiany.

pozdrawiam
asmi
czapka
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Marzec 15, 2010, 09:38:52 »

Ogranicz też karmienie do niezbędnego minimum.
Thomas_81
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 02, 2010, 12:08:43 »

ja też mam ciągłe problemy z NO3 zaczęło się od ataku glonów, po którym musiałem wywalić połowę roślin, bo patrzeć nie szło, zmieniłem położenie akwa bo rankiem delikatnie padało słońce, teraz jest ok ze słońcem, ale plaga glonów pozostała, okazało się po zbadaniu wody że NO3 było na poziomie 60-80 jednostek,szybko podmiana wody ponad 50% ale NO3 znowu rośnie, odmulenie podłoża, ograniczenie karmienia, częste podmiany wody nic nie pomagają, te cholerne NO3 ciągle rośnie  Wściekły co może być powodem ??

akwa 54l
obsada:
4x sumatra
10x neon innessa
4x glonojad niebieski
4x gupik

filtracja
280l/h gąbka + ceramika
2x świetlówka 15W świecenie 12h
CO2 ok 1 bąbla na min przez ok 10h
nawóz Planta Gainer Classic tylko przy podmianie wody

rośliny:
dużo kabomby, moczarki, i wszelakie pływające ogólnie szybkorosnących - muszę co tydzień przycinać bo zarasta całe akwa

proszę o pomoc
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 02, 2010, 19:56:34 »

josetsu imho jeśli nie zredukujesz obsady nie zmniejszysz no3, masz same duże rybska, które siłą rzeczy muszą w bardzo szybkim tempie zanieczyszczać ten bardzo mało jak dla nich zbiornik, no i te ryby koniecznie potrzebują większej bańki, jak dla mnie nadają się tam z tych, które masz tylko skośnopręgie.

Thomas_81

badałeś NO3 kranówy? btw korekta obsady też imho wskazana.

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 02, 2010, 20:00:24 wysłane przez dobraf » Zapisane

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 02, 2010, 22:52:13 »

Oprócz RO są również wkłady do filtrów narurowych  z żywic jonowymiennych wychwytujących NO3.

Taki wkład można podłączyć bezpośrednio do zwykłej pompy bez zakupu filtra narurowego i umieścic w akwarium. Dostępne w sklepach hydraulicznych.

Są różne rodzaje tych wkładów. Jedną takie jak wyżej, że ssie od dołu i wyplywa u gory - u gory wlasnie wklada się koncowkę ssącą pompy/cyrkulatora.
Inne są takie, że ssą ściankami - te na nie interesują, ze względu na konieczność zaślepiania jednego konca i trudność mocowania pompy.

Pozdrawiam, R.
Thomas_81
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 03, 2010, 08:00:51 »

badałeś NO3 kranówy?
tak, w kranówce w/g testów JBL jest ok 10 jednostek

btw korekta obsady też imho wskazana.
a konkretniej ?
bartekw
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Kwiecień 03, 2010, 08:17:22 »

tak na szybko aby zbic no3 i tanio to jest takie rozwiazanie:  auto ,tramwaj autobus cokolwiek co zawiezie cie do jakiegos wiekrzego sklepu jak np.ikea lub inny taki moloch , kupujesz tam (nieznam ceny) potocznie to sie bambusem nazywa cos takiego   http://www.tipy.pl/art/1714_big.gif  okolo 5-6 szt ,te bambusy wchlniaja no3 masakrycznie , ladujesz to do akwa z tym zeby wystawaly nad wode , i po sprawie na pare dni nawet 3-4 tyg to wystarczy dopuki niedostaniesz duzego akwa , rybom napewno to niezaszkodzi , stosowalem to osobiscie przy restarcie akwa z paletkami i zyja wszystkie

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Kwiecień 03, 2010, 09:02:12 »

btw korekta obsady też imho wskazana.
a konkretniej ?

pozbyłbym się zbrojników i brzanek, imho potrzebują większej bańki,

jako roślinę mogę Ci polecić pistię bardzo dobrze wyciąga z wody nadmiary związków - wiem z własnego doświadczenia,

jeśli dobrze pamietam to są też wkłady do filtrów pochłaniające azotany ale musisz popatrzeć w sklepach bo teraz nie pamiętam,

a jak było u Ciebie z pielęgnacją akwa - robiłeś regularne podmiany?

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: