Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: statecznik oświetlenie  (Przeczytany 5872 razy)
lukasek
Zainteresowany
**

« : Marzec 15, 2010, 08:01:44 »

mam statecznik 40w i moje pytanie czy jesli podłącze do niego jedną świetlówke 15w to ona się spali?
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Marzec 15, 2010, 08:13:18 »

Sama nazwa 40W wskazuje do jakiej świetlówki jest statecznik więc za długo b nie chodziła można podłączać pod większy statecznik ale w tym przypadku to najwyżej do 20W ten 40W to prawie 3 razy większa moc mogła by pęknąć tak by się rozgrzała. Jak to jest statecznik magnetyczny ten z tzw. starterem to można podłączyć do niego 2 świetlówki 15W ale na dwóch starterach schemat jest zapewnie na stateczniku.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
mmb22
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Marzec 15, 2010, 14:16:30 »

Jak już to 2x20W (ewentualnie 2x18W) szeregowo, startery S2. Podłączenie 2x15W skutecznie obniży żywotność świetlówek. Pęknąć nie pęknie, co najwyżej przestanie działać. Napisz coś więcej czego potrzebujesz Wink

Czy jadąc swoim samochodem czujesz się jakbyś słyszał fińskich drwali siekanych przez ich własne piły łańcuchowe?
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #3 : Marzec 16, 2010, 11:34:15 »

Ja też mam pytanie ale trochę z innej beczki.
Czy w standardowej pokrywie 2x30W można jednej świetlówki nie zakładać?
Czy będzie to miało jakiś ujemny wpływ na jedną świetlówkę która będzie świecić np. w postaci szybszego zużycia?

I drugie pytanko, gdybym zamiast świetlówki 30W założył jedną 36W przy stateczniku 2x30W to taka pokrywa ma szanse wystartować (starter ją odpali?) i czy jest szansa, że będzie działać bez szybszego zużycia?

Z góry dziękuje za pomoc.

mmb22
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Marzec 16, 2010, 11:58:53 »

Czy w standardowej pokrywie 2x30W można jednej świetlówki nie zakładać?

Pytanie czy masz dwa stateczniki, czy jeden 2x30W. Jeżeli dwa, to jedną świetlówkę podłączasz i będzie dobrze. Jeżeli masz statecznik 2x30W to pytanie czy może pracować z jedną świetlówką. Musisz sprawdzić dla pewności.

Czy będzie to miało jakiś ujemny wpływ na jedną świetlówkę która będzie świecić np. w postaci szybszego zużycia?

Ogólnie jeżeli statecznik jest przystosowany do pracy w różnych konfiguracjach to nie ma problemu. Zależy co masz włożone w pokrywie. Odpowiedzieć nie jest łatwo na twoje pytanie. Gdy statecznik nie jest przystosowany do pracy w konfiguracji którą chcesz zastosować, to szkoda próbować.

I drugie pytanko, gdybym zamiast świetlówki 30W założył jedną 36W przy stateczniku 2x30W to taka pokrywa ma szanse wystartować (starter ją odpali?) i czy jest szansa, że będzie działać bez szybszego zużycia?

Tu znowu pojawiaj się kwestia statecznika. Są stateczniki która przy odpowiednim podłączeniu mogą działać w następujący sposób (elektroniczne): 1 x 30W lub 2 x 30W T8, 1 x 36W lub 2 x 36W T8, 1 x 38W lub 2 x 38W T8. Jeżeli statecznik nie jest przystosowany do pracy innej niż 2x30W to świetlówka 36W nie odpali, 36W potrzebuje większy prąd,czy elektroniczny czy konwencjonalny to nie ma różnicy.

Czy jadąc swoim samochodem czujesz się jakbyś słyszał fińskich drwali siekanych przez ich własne piły łańcuchowe?
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #5 : Marzec 16, 2010, 12:14:22 »

Pytanie czy masz dwa stateczniki, czy jeden 2x30W. Jeżeli dwa, to jedną świetlówkę podłączasz i będzie dobrze. Jeżeli masz statecznik 2x30W to pytanie czy może pracować z jedną świetlówką. Musisz sprawdzić dla pewności.
Jeden statecznik magnetyczny 2x30W.
Ogólnie jeżeli statecznik jest przystosowany do pracy w różnych konfiguracjach to nie ma problemu. Zależy co masz włożone w pokrywie. Odpowiedzieć nie jest łatwo na twoje pytanie. Gdy statecznik nie jest przystosowany do pracy w konfiguracji którą chcesz zastosować, to szkoda próbować.
Tego nie wiem. Zwykły statecznik magnetyczny montowany w standardowych pokrywach.
Pozdrawiam.

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Marzec 16, 2010, 22:54:26 »

Niestety do takiego statecznika nie podłączysz jednej 36W zainwestuj w elektroniczny to i zużycie prądu będzie podobne z 2x36W niż z magnetycznym 2x 30W bo statecznik magnetyczny pobiera średnio 25% mocy więcej i tak wypada ci około 70W poboru prądu.
A tak się składa że mam taki statecznik 2x36W Helvar prąd systemu ( tyle pewnie co zużywa) wynosi 69W więc mniej niż 70W
« Ostatnia zmiana: Marzec 16, 2010, 22:56:09 wysłane przez baniakmaniak » Zapisane

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #7 : Marzec 16, 2010, 23:31:41 »

o, gdybym zamiast świetlówki 30W założył jedną 36W przy stateczniku 2x30W to taka pokrywa ma szanse wystartować (starter ją odpali?) i czy jest szansa, że będzie działać bez szybszego zużycia?

Jako wieczorne i wczesno-nocne (czesto siedze do poźna) użwyam świetlówki 30W podłączonej do statecznika elektronicznego (uzyskanego z żarówki energooszczędnej) o mocy 13 W. Efekt jest taki, że świetlówka startuje bez problemu i świeci słabo - czyli tak jak chciałem - słabe równomierne oświetlenie na długości całego akwa.
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #8 : Marzec 17, 2010, 17:34:33 »

Koledzy, narazie zostanie chyba na tym, że odłącze jedną świetlówke.
Z tego co czytałem w sieci wnioskuje, że nic nie będzie sie dziać.
Co do inwestowania w statecznik elektroniczny to jest to ciekawy pomysł.
Na razie zainwestowałem jednak w większy zbiornik i sprzęt do niego więc na jakiś czas inwestycje zawieszam - żona marudzi Smiley
Rozumiem jednak, że w mojej pokrywie (przez środek od góry pokrywy biegnie listwa która podnosząc uzyskuje się dostęp do statecznika) istnieje możliwość wymiany statecznika magnetycznego na elektroniczny?

Co do zużycia energii w przedziale 60W - 70W to dla kosztów zużycia energii elektrycznej jest to w zasadzie niezauważalna różnica. Większy problem (jak dla mnie) to mocno nagrzewający się statecznik magnetyczny.

Pozdrawiam.

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Marzec 18, 2010, 07:22:53 »

Spokojnie można wymienić statecznik magnetyczny na elektroniczny właśnie w tym korytku trzeba tylko przerobić przewody od świetlówek na dłuższe bo wtedy idą 4 do statecznika a nie przez starter. A nie lepiej wymienić jak już chcesz coś wymieniać na świetlówki typu T5 39W też było by podobne zużycie a światła 30% więcej.
« Ostatnia zmiana: Marzec 18, 2010, 07:56:10 wysłane przez baniakmaniak » Zapisane

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Zapraszam do wątku:
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #10 : Marzec 18, 2010, 22:15:49 »

Spokojnie można wymienić statecznik magnetyczny na elektroniczny właśnie w tym korytku trzeba tylko przerobić przewody od świetlówek na dłuższe bo wtedy idą 4 do statecznika a nie przez starter. A nie lepiej wymienić jak już chcesz coś wymieniać na świetlówki typu T5 39W też było by podobne zużycie a światła 30% więcej.
Pomyśle o tym.
Dzięki za pomoc.
Pozdrawiam.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: