Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: podgrzewanie wody  (Przeczytany 4071 razy)
BOGDAN
Nowy
*

« : Luty 09, 2005, 20:24:54 »

Może ktoś z was mi pomoże.kiedyś dawno temu akwarystyka to był mój konik.po 2o latach powróciłem na nowo do akwarystyki.jednakże woąże się z tym pewien problem.nie stać mnie na podgrzewanie wody w akwarium[koszty energi] akwarium ma 250 l prosze o pomoc.być może sa gatunki ryb które zniosą temperature pokojowa 20 stopni.
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 09, 2005, 21:03:50 »

Welony.

pozdrawiam
asmi
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Luty 10, 2005, 20:51:14 »

BOGDAN - przecież woda w akwarium bez grzałki powinna mniej więcej mieć temperaturę pokojową. Jeśli ją będziesz podgrzewał przy użyciu zestawu - grzałka + termostat, to koszt nie powinien być wielki. Grzałka nie chodzi przecież non stop. Swego czasu na studiach nawet liczyłem ile zapłacę za ogrzewanie jednego pokoju farelką przez cały dzień i wyszło jakieś 5 zł na miesiąc. Dochodzi jeszcze inna kwestia - latem z reguły przy wysokich temperaturach grzałka praktycznie w ogóle nie jest potrzebna, więc tu można szukać oszczędności. Nie wiem jaka jest Twoja sytuacja materialna, ale moim zdaniem powinieneś poszukać innych alternatywnych sposobów. Jest jeszcze jedna ważna rzecz - woda to znakomity izolator i oddaje ciepło bardzo powoli, poza tym trochę się też nagrzewa od oświetlenia, więc nie sądzę, aby rachunek z elektrowni był porażający.
chris__
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Luty 11, 2005, 09:50:25 »

Jeżeli zajmowałeś się akwarystyka to właśnie powinieneś wiedzieć, że grzałka w twoim akwarium nie będzie się włączała przez cały czas chodziło mi o to ze,satysfakcji nie da się przeliczyć na pieniądze. Jadąc na wczasy nie jedziesz po to, aby wydać kasę tylko po to żeby zwiedzić, zobaczyć na własne oczy. Jak ci szkoda kasy to oglądasz widokówki od znajomych
 Jeżeli chcesz wiedzieć ile wydasz kasy na utrzymanie akwarium to proszę http://www.akwa54.prv.pl/       !!!przydatne-koszt utrzymania
Jeżeli będziesz miał 60w swiatła przez 12 godzin = 10zł
Grzałka 150w przez 5 godzin =10zł (ale wtedy będzie zupa rybna)

To jest miesieczny koszt
BOGDAN
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Luty 11, 2005, 21:24:38 »

@Chris: spokojnie przyjacielu .byłem bardzo nie zorientowany w sytuacji jaka panuje obecnie w sprzęcie elektrycznym [akwarystycznym] kiedyś dawno temu używałem grzałek włączonych na stałe.no bo kto słyszał o termostacie.dzięki za link , przydał się .
karol7
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Styczeń 05, 2007, 23:48:58 »

http://www.akwa54.prv.pl/   jestem na tej stronie ale czy tam po wpisaniu danych mają się same wyświetlić koszty utrzymania akwarium, bo jak wpisuje i biore obliczenia to nic sie nie dzieje.prosze o pomoc
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Styczeń 06, 2007, 19:20:22 »

U mnie wszystko ok, po wciśnięciu opcji "obliczenia" pojawiają się koszty utrzymania.

385 l - dyskowce
MALY05
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Styczeń 06, 2007, 19:40:08 »

u mnie też nie pokazuje po wpisaniu Tongue dlaczego  Huh Huh Huh

[45] [15] [4]
karol7
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Styczeń 06, 2007, 22:23:37 »

Sebastian jakbyś miał chwileczkę czasu to wprowadź tam:
świetlówki-15W,12godz.
grzałki-50W,12godz.
filtry-7,2W
pompka i dodatkowe urządzenia-0
ilość wody-20l
i prześlij mi wyniki obliczeń. Z góry dzięki Smiley
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Styczeń 07, 2007, 01:06:19 »

Koszt utrzymania akwarium:

miesięcznie:   13.53 złotych
rocznie:   162.36 złotych
5 lat:   811.80 złotych

Takie kwoty przy założeniu 0.46 zł/kWh i 4.81 zł/m3 woda + ścieki.

385 l - dyskowce
chudy
Gość
« Odpowiedz #10 : Styczeń 07, 2007, 11:12:44 »

a tu jak chcesz... programik do obliczania własnie takich rzeczy...
tylko musisz wiedizeć ile $ za prą płacisz...
link
http://niezdecydowana85.w.interia.pl/oplaty.rar

POZDRAWIAM
rayban91
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Styczeń 08, 2007, 09:21:53 »

Jest tam "czas pracy" mam napisać ile godzić w jednym dniu się świeci, czy w całym miesiącu i wynik jest na miesiąc, czy na jeden dzień?
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Styczeń 08, 2007, 17:14:21 »

Przecież jest w tabeli napisane "Dzienny czas załączenia" a w wyniku otrzymasz rozliczenie miesięczne, roczne i 5 letnie.

385 l - dyskowce
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: