Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Akwarystyczne pogaduszki « Forum Akwarystyki i Terrarystki Polskiej 9-11 kweicień 2010
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Forum Akwarystyki i Terrarystki Polskiej 9-11 kweicień 2010  (Przeczytany 12264 razy)
Grundman
Bywalec

« : Marzec 18, 2010, 08:35:31 »

AquaTerr  Forum Akwarystyki i Terrarystki Polskiej  9-11 kweicień 2010 Toruń

Organizatorzy (Muzeum Przyrodnicze Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu oraz Łódzkie Stowarzyszenie Akwarystów i Terrarystów) zapewniają liczne atrakcje - m.in. wystawy akwarystyczne i terrarystyczne, możliwość spotkania specjalistów z branży oraz arcyciekawe tematy wystąpień. Forum odbędzie się w dniach 9-11 kwietnia 2010 w toruńskiej Auli Uniwersytetu Mikołaja Kopernika przy ulicy Gagarina 11.

Wstęp wolny!

Program Forum

Piątek, 9 kwietnia
[program przygotowany wspólnie z Pracownią Dydaktyki Wydziału BiNoZ UMK oraz Polskim Towarzystwem Botanicznym adresowany dla uczniów]
10:30-11:30 Bałtyk i jego mieszkańcy - Adam Adamski, Muzeum Przyrodnicze
11:30-12:30 Pielęgnice Wielkich Jezior Afryki - Roman Pawlak, Muzeum Przyrodnicze
12:30-13:30 Czym jest terrarystyka i co trzeba wiedzieć, żeby zacząć z nią swoją przygodę - Grzegorz Porowiński, Forum Draco Magazyn

Sobota, 10 kwietnia
11:00 Uroczyste otwarcie Forum
11:15-12:15 Zwyczaje i ekologia pielęgnic z Jeziora Wiktorii - Krzysztof Haja
12:15-13:00 Żywienie narybku i dorosłych ryb akwariowych w stanach chorobowych i okresie rekonwalescencji - Wojciech Górecki
13:00-13:30 Ssaki egzotyczne w hodowli domowej - Natalia Maj, Draco Magazyn
13:30-14:00 Asortyment i nowości Firmy Juvel - Tomasz Skwarek, Juvel
14:00-14:45 Fakty i mity dotyczące zastosowania i działania węgla w akwarium - Grzegorz Zygmunt, MHK
15:00-16:00 Freshwater Invertebrates Worldwide (Bezkręgowce słodkowodne świata) - Chris Lukchaup na zaproszenie Firmy AquaEl
16:00-16:30 Prezentacja nowych produktów firmy AquaEl - Paweł Zarzyński, AquaEl
16:30-17:30 Pielęgnice piaskowe jeziora Tanganika - Marcin Terpiłowski, Lechosław Łątka, Artur Krasuski, Klub Miłośników Tanganiki
17:30-18:00 Hodowla krajowych gatunków pająków - Kornelia Kucharska, Dariusz Kucharski, Draco Magazyn

15:00 Sala mała - Otwarte spotkanie Klubu Miłośników Tanganiki

Niedziela, 11 kwietnia
11:00-11:30 Tęcza w terrarium. Hodowla węży z rodzaju Lampropeltis - Marcin Kornacki, Draco Magazyn
11:30 -12:00 Nowe osiągnięcia w produkcji pokarmów Tropical - Wojciech Górecki, Tropical
12:00-12:30 Nieproszeni goście w naszych terrariach - Kornelia Kucharska, Dariusz Kucharski, Draco Magazyn
12:30-13:00 Import ryb ozdobnych w Polsce dawniej i dziś - Andrzej Ziarko właściciel firmy „A.Ziarko”.
13:00-13:00 Nowości produktowe firmy Sera - Robert Zdunek, „A.Ziarko”
13:30-14:30 Babki w Egipcie (film z podwodnych badań w Morzu Czerwonym); Na czym lubią siedzieć babki w Egipcie? Wyniki obserwacji rybek babkowatych z Morza Czerwonego (prelekcja) - Piotr Kierzkowski, WTA
14:30-15:00 Dlaczego skorpiony nie są popularne? Historia, fakty i mity - Oskar Wiśniewski, Draco Magazyn
15:00-15:15 Rozstrzygnięcie konkursu organizowanego przez Klub Miłośników Tanganiki pt.: Opis Wybranego gatunku zamieszkującego Jezioro Tanganika.
15:15 Zakończenie Forum

Ponadto:

- Wystawa fotograficzna Chrisa Lukchaupa pt.: "Bęzkręgowce Wodnego Świata".

- Wystawa Terrarystyczna.

- Wystawa Akwarystyczna.

- Możliwość zakupów artykułów akwarystycznych i terrarystycznych w bardzo atrakcyjnych cenach.

http://www.mp.umk.pl/
Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Marzec 19, 2010, 16:47:31 »

Dowiedziałem się, że wystawa akwarystyczna być bardzo ciekawa  Wink  Poza tym ceny produktów w jakie będzie można sie zaopatrzyć mają być bardzo atrakcyjne.

Jak ktoś czasem będzie, to niech tu zda relacje potem jak było   Smiley
waldemark35
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Marzec 21, 2010, 18:56:17 »

szkoda że to tak daleko Sad  mieszkam w podobnej wielkości mieście a ciężko zebrać parę osób by pogadać o naszym hobby. pozostaje mi poczekać na relacje
josetsu
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Marzec 28, 2010, 13:03:39 »

ja standardowo bede:)
powinno byc wesolo:)
oczywiscie jestem tam ze wzgledow firmowych:)
Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 04, 2010, 09:42:57 »

ja standardowo bede:)

To czekamy na relacje  Good !

oczywiscie jestem tam ze wzgledow firmowych:)

O, a masz jakąś firme branżową, tak?  Smiley
dunaj-83
Stały użytkownik

-Waterworld- ;-D

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 05, 2010, 13:20:13 »

Ja też tam będę do torunia mam  ok 25km także bliziutko  Grin
Porobię fotek trochę to może coś tutaj wrzucę  Cheesy
dunaj-83
Stały użytkownik

-Waterworld- ;-D

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 10, 2010, 18:17:47 »

Dziś tam byłem i tak jak obiecałem kilka słów na temat tego toruńskiego forum.
Ogólnie myślałem że będzie trochę lepiej to wszystko wyglądać że będzie więcej wystawionych zbiorników.
Chciałem kupić trochę roślin ale niestety dowiedziałem się że wszystko co było do sprzedania rozeszło się między stoiskami już wczoraj na samym początku także rozczarowanie bo przecież dziś było oficjalne otwarcie, trudno się mówi ale za to udało mi się kupić dwa duże korzenie przynajmniej tyle  Cheesy
Co mogę jeszcze dodać... zainteresowało mnie stoisko fluvala a raczej prezentacja ich nowego filtra G3 cacko nie z tej ziemi i cena też nie z tej ziemi  Cheesy
Było kilka terrari z gadami i pająkami, zainteresowanie nimi też było spore.
Co do samych wykładów, z tego co widziałem odbywały się ale przy pustej sali zainteresowanie było znikome a raczej brak jego, wszyscy praktycznie rozmawiali przy stoiskach omawiając swoje zbiorniki. Przewaga zbiorników to akwaria z pielegnicami chociaż było kilka cieszących oko roślinnych, jedno z paletkami, bodajże jedno morskie i sporo małych zbiorniczków z krewetkami.

Kilka fotek, za jakość zdjęć z góry przepraszam

I moim zdaniem najlepsze akwarium na całych targach, akwarium z mchami i gupikami  Cheesy

Radziasss
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 10, 2010, 22:02:56 »

Też byłem na tym rzucić okiem i szczerze mówiąc to na kolana mnie nie powaliło. Mówisz, że wczoraj było coś do kupienia? To nie wiem, nie widziałem, a byłem gdzieś koło 12:00. Było trochę korzeni, a cena była przystępna? Bo ja z góry założyłem, że będzie drogo i nawet nie skupiłem się na nich specjalnie.
Zgodzę się co do ostatniego zdjęcia - bardzo ładne akwarium.

zapraszam na moją stronę: www.akwa-swiat.cba.pl
dunaj-83
Stały użytkownik

-Waterworld- ;-D

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 10, 2010, 23:12:17 »

Też byłem na tym rzucić okiem i szczerze mówiąc to na kolana mnie nie powaliło. Mówisz, że wczoraj było coś do kupienia? To nie wiem, nie widziałem, a byłem gdzieś koło 12:00. Było trochę korzeni, a cena była przystępna? Bo ja z góry założyłem, że będzie drogo i nawet nie skupiłem się na nich specjalnie.
Zgodzę się co do ostatniego zdjęcia - bardzo ładne akwarium.

Tak wczoraj było podobno więcej do kupienia przynajmniej roślin, dowiedziałem się tego od gościa ze stoiska Hagena, dziś miał tam resztę roślin na sprzedaż głownie rośliny trawnikowe ale przebrane wszystko już, mówił też że roślinność rozeszła się od razu na początku podejrzewam że jak rozwijali swoje stanowiska.
Tak cena korzeni była przystępna, kupiłem dwa duże korzenie za 50zł i to naprawdę duże w porównaniu z cenami w sklepach to super cena, aha dodam że z gościem trochę targowałem się może dlatego  Cheesy 
Jak jesteś z torunia lub okolic to jeszcze jutro tam zajrzyj, może coś wybierzesz z tych korzeni co zostało chociaż już dziś był słaby wybór- dużo małych zostało
Radziasss
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 11, 2010, 00:23:56 »

ee, ja to chyba się wybiorę, ale na inne stoisko. w lesie podejrzewam, że będą mieli większy wybór Smiley i o ile taniej!

zapraszam na moją stronę: www.akwa-swiat.cba.pl
dunaj-83
Stały użytkownik

-Waterworld- ;-D

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 11, 2010, 10:07:43 »

ee, ja to chyba się wybiorę, ale na inne stoisko. w lesie podejrzewam, że będą mieli większy wybór Smiley i o ile taniej!

hehe no tak tam za darmo można coś ciekawego "nabyć", szkoda tylko że tyle roboty z przygotowaniem takiego korzenia ale jeśli ktoś lubi się tym zajmować to spoko  Grin
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Kwiecień 12, 2010, 09:55:03 »

Było bardzo fajnie jednak ze względu na tragedię, która miała miejsce w sobotę w niedzielę rano forum zostało odwołane.

Co do zbiorników to akwarium z Afry z mchami zawsze powala na kolana  Wink

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #12 : Kwiecień 14, 2010, 07:59:30 »

Dzięki za relacje Panowie  Wink
Tobie dunaj-83 szczególnie dziękuję, zwłaszcza za fotki.
Ja nie byłem bo mam za daleko, to przynajmniej na fotkach sobie troche popatrzyłem.

No i chciałem zapytać czy ktoś był na wykładach i prelekcjach, ale jak rozumiem - skoro odwołali z racji żałoby narodowej - to prelekcje się nie odbyły???

edit: może mi ktoś opisać akwaria z pielęgnicami - co ciekawego w nich pływało?  Smiley
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 14, 2010, 08:01:25 wysłane przez Grundman » Zapisane
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Kwiecień 16, 2010, 08:14:50 »

Zapraszam jeszcze tutaj:
http://www.gsa.org.pl/forum/viewtopic.php?f=72&t=3757

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Kwiecień 17, 2010, 18:03:11 »

No i chciałem zapytać czy ktoś był na wykładach i prelekcjach, ale jak rozumiem - skoro odwołali z racji żałoby narodowej - to prelekcje się nie odbyły???

W niedzielę prelekcje się nie odbyły. Forum w niedzielę rano zostało zamknięte.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: